Brøndby-aktien er helt ude af trit med virkeligheden

Investeringsøkonom Per Hansen har svært ved at forklare, at der bliver købt Brøndby-aktier til 7,15 kroner i dag - når de sælges for 2 kroner på fredag.

Tegningsperioden for de nye Brøndby-aktier løber fra den 12. til den 24. april. I tilfælde af, at Brøndby når det krævede minimumsprovenu på 60 mio. kr., noteres de nye aktier den 7. maj. (Foto: DR © DR Sporten)

Aktiesalget i Brøndby synes at have sat markedsmekanismerne helt ud af spil tirsdag, hvor sund fornuft kommer på en overordentlig stor prøve, når prisdannelsen på fodboldklubbens aktie skal forklares.

Brøndby-aktien lukkede mandag, inklusive retten til 13 tegningsretter, i 11,10 kr. Tirsdag eftermiddag, hvor handelen med tegningsretter har kørt i over fire og halv time, er prisen på den eksisterede aktie så faldet til 7,15 kr., hvilket også er den pris, der bydes på aktien.

Men hvordan forklarer man, at der er købere til de eksisterende Brøndby-aktier til en pris på 7,15 kr., når man alternativt kan købe en tegningsret for 35 øre med ret til at tegne en ny aktie for 2 kr.? For de investorer, der ønsker at være aktionærer i Brøndby på længere sigt, er det ikke muligt at forklare.

- Det giver ikke mening for dem, der ikke er aktionærer i Brøndby i dag, men ønsker at blive det. Det skulle da lige være, hvis de køber i dag til 7,15 kr., fordi de tror og håber på, at de kan sælge til en højere pris inden for de næste 24 timer eller lignende, siger investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen til Ritzau Finans.

Han peger på, at de investorer, der ikke er aktionærer i Brøndby i dag, og ønsker at blive det, selvfølgelig skal udnytte, at de kan købe en tegningsret for 35 øre og tegne aktien til 2 kr., hvilket giver en samlet pris på 2,35 kr.

På samme måde bør de eksisterende Brøndby-aktionærer, der ønsker at vedblive med at være ejere af fodboldklubben, alt andet lige sælge deres eksisterende aktier og i stedet tegne nye aktier i selskabet. På den måde får de vekslet en eksisterende Brøndby-aktie til tre nye aktier helt gratis og uden at skulle have penge op af lommen. Dog med det forbehold, at der ikke er taget højde for skat på transaktionen.

Pyramidespil eller misforståelser

Eneste forklaring på den store forskel mellem prisen på den eksisterende aktie og de nye, endnu unoterede Brøndby-aktier virker altså til at være spekulation i, at der dukker en ny køber op, som er villig til at give mere end 7,15 kr for den eksisterende aktie, inden de mange nye aktier kommer på markedet. En slags pyramidespil. Desuden kan enkelte investorer have misforstået spillereglerne for tegningen, vurderer Per Hansen.

Hver eksisterende aktie får således tildelt 13 tegningsretter med mulighed for at tegne 13 nye aktier hver til 2 kr. pr. styk.

- Her kan enkelte have fået den misopfattelse, at der skal 13 tegningsretter til at tegne én ny aktie, funderer Nordnets investeringsøjko.

Den teoretiske værdi af Brøndby-aktien er i tilfælde af fuldtegning 2,65 kr. Den beregnes som lukkekursen mandag på 11,10 kr. plus 26 kr. (13 gange 2 kr.) divideret med 14 aktier (en eksisterende plus de 13 nye).

Brøndby-aktien handles imidlertid til 7,30 kr., hvilket i hvert fald i teorien er højeste niveau siden 2009.

- Men det mest sandsynlige er, at aktiekursen vil følge samme udvikling, som vi ser næsten hver eneste gang, at der kommer en aktieemission, som udvander de eksisterende aktionærer meget voldsomt, nemlig at aktien falder markant hen mod tegningsperiodens slutning. Da vil markedet sandsynligvis blive oversvømmet med tegningsretter, spår Per Hansen.

Tegningsperioden for de nye Brøndby-aktier løber fra den 12. til den 24. april. I tilfælde af, at Brøndby når det krævede minimumsprovenu på 60 mio. kr., noteres de nye aktier den 7. maj.

/ritzau/

Facebook
Twitter