Brøndbyfan om homo-tilråb: 'Sådan er fodbold'

Fodboldfans har svært ved at udfase bøsse som skældsord, mener Martin Johansen.

Brøndbys fans unde r en superligakamp. FCK-spilleren Viktor Fischer kan regne med flere homofobiske slagsange på søndag, når holdet møder Brøndby, mener Brøndby-fan Martin Johansen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvor går grænsen for, hvad man må råbe under en fodboldkamp?

Det spørgsmål er igen blevet aktuelt, efter at OB-fans sang homofobiske sange mod FCK-spilleren Viktor Fischer i søndags - og Brøndby-fans fulgte trop efter kampen mod FC Nordsjælland i går.

- Det er ikke fordi, man har noget mod homoer. Sådan er fodboldjargonen bare, siger Martin Johansen fra Tureby på Sydsjælland til P1 Morgen i dag.

Martin Johansen har været Brøndby-fan i 25 år, og selv om han ikke selv var på stadion til kampen i går, ser han intet problem i at synge sangen, når Brøndby og FC København tørner sammen i den kommende weekend:

- Jeg vil synge det samme på søndag, som vi gjorde i går - at 'Fischer, han er gay'. De (FCK-fansene, red.) står også og synger 'bøsserne fra Vestegnen', påpeger han.

Homoråb er et tilbagevendende tema

Debatten om bøssetilråb er ikke ny.

Store fodboldforbund som Fifa og Uefa har gennem flere år haft kampagner mod racisme, diskrimination og intolerence.

I 2017 sagde den tidligere FCK-spiller Mathias 'Zanka' Jørgensen og Spillerforeningen fra over for de homofobiske ytringer i fodbold.

Og danske fans råbte 'Zlatan er gay, olé, olé' ad den svenske landsholdsangriber Zlatan Ibrahimovic, da Sverige mødte Danmark i 2009 og 2014.

Det førte ikke til kritik i medierne, tværtimod blev det fremhævet som 'lystigt' i Ekstra Bladet.

.

Nuærende grænse går ved racisme

Viktor Fischer mener, at homofobiske tilråb er udtryk for en 'skodkultur' og skal sidestilles med racistiske tilråb.

Men hvor racistiske tilråb som 'abe' er bandlyst på stadion, så mener Brøndby-fan Martin Johansen ikke, at homofobi er på samme niveau endnu:

- Jeg tror bare, at det (homofobiske tilråb, red.) bliver svært at pille fra, og at der vil gå nogle år, før sådan noget kommer væk fra fodboldverdenen.

Martin Johansen ville formentlig rette ind, hvis klubberne indførte karantæne for homofobiske tilråb:

- Men jeg vil gerne se, hvordan de vil begynde at uddele de karantæner, siger han.

Både Brøndby Support og OB har taget afstand fra tilråbenestadion.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk