Brøndbys manglende erkendelse

Hverken ledere, trænere eller spillere er dygtige nok. Værst af alt, så erkender klubben ikke egne mangler, mener tidligere topspiller

Det er forbundet med lidelse at være Brøndby tilhænger i disse dage. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

11. juni 2005. Brøndby skal møde Herfølge i en kamp, der kan sikre klubben det 10. mesterskab siden 1985. Kampen bliver en massakre og magtdemonstration af de blågule, som vinder 7-0 og kan kalde sig Danmarksmestre. Igen.

Siden er der gået fem lange år for Brøndbyfans. Fem år med kun én enkel pokaltitel at lune sig på. Efter at have været dominerende i dansk fodbold i 20 år, ligner Brøndby anno 2010 et middelmådigt hold, som oven i købet befinder sig i en krise. Dyb krise, mener nogle.

- Det peger kun i en retning. Der mangler kompetencer i den klub, både hos ledelsen, trænerne og spillerne, siger Fernando Olsen, der selv er tidligere professionel fodboldspiller og i dag direktør i kommunikationsbureauet Sylvester Hvid & Co.

Mangler forsvarsspillere

Han undrer sig over, at Brøndby ikke har hentet især forsvarsspillere i det seneste transfervindue, og at en spiller som Mikkel Bischoff får lov at spille. På trods af at han, i følge Fernando Olsen, tydeligvis ikke er dygtig nok.

- Det er patetisk, at hele nationen skal se det her så mange gange. Han er skyld i, at modstanderne ofte får fat i bolden, og han forærer chancer væk, siger Fernando Olsen, som dog understreger, at det sådan set ikke er Mikkel Bischoffs skyld. Spilleren bliver valgt til at spille en plads, som han ikke er kompetent til, og det ansvar ligger hos træneren og i sidste ende hos topledelsen.

Og det er netop kernen i Brøndbys problemer, klubben er alt for dårligt ledet. De folk, der er i klubben, er ikke dygtige nok til at klare det ansvar, som de påtager sig. Det er kommet til udtryk ved de seneste to cheftræneransættelser.

- Så udskifter man en tidligere Brøndbyspiller, Kent Nielsen, med en anden tidligere Brøndbyspiller, Henrik Jensen. Begge to har trænererfaring fra bundhold, og ingen af dem har en profil, der berettiger dem til det job. Ledelsen har vendt det blinde øje til og håbede, at det gik, siger Fernando Olsen.

En klub der har en forkert selvforståelse

Den dårlige ledelse afspejles også i, hvordan klubben omtaler sig selv. Fernando Olsen finder det useriøst, at Brøndby inden sæsonen melder ud, at man har en trup, der kan spille med om det danske mesterskab.

- Den sportslige analyse er forkert. Spillerne holder ikke til det. Klubbens selvforståelse har ikke udviklet sig, siger Fernando Olsen, som peger på, at der har været store problemer i de seneste fem år - siden Brøndby vandt mesterskabet sidst.

Han mener, at Brøndby er fanget i en kultur, hvor de har haft én person, der har siddet på magten - bestyrelsesformand Per Bjerregaard. De folk, der er ansat i klubben gør ikke noget, selv om der er problemer. Klubben har ikke haft en sportsdirektør siden bestyrelsesformand Per Bjerregaards søn, Anders Bjerregaard, gik fra posten i december 2009.

- Der sker simpelthen ingenting. Det ville ikke være sket, hvis der havde siddet kompetente folk i klubben, siger Fernando Olsen.

På banen kommer klubbens mangler også til udtryk.  For eksempel kunne Brøndby for nylig have spillet sig i Europa League efter en 0-2 sejr på udebane over Sporting Lissabon. Hjemme skulle Brøndby sørge for kun at tabe med et enkelt mål for at komme videre. Kampen endte 0-3 til Lissabon.

- Det var en fatal ledelsesmæssig fejl at tabe hjemme til Sporting. Det er en opgave, man skal kunne klare. Presset og forventningerne er for stort og så sker kollapset, mener Fernando Olsen.

Lang vej tilbage til toppen

Nu venter der en sej kamp for Brøndby, hvis de vil tilbage i toppen af dansk fodbold.  En lang kamp, hvis man har ambitioner om at matche rivalerne fra FCK.

- Det vil tage fem år. Lige nu har det et hold af overgangsspillere. De bærende kræfter er ikke gode nok, og der er måske kun et par spillere, som kan udvikle sig til at blive dygtige nok. Der er jo ikke en eneste Brøndby spiller, der ville komme på FCK's hold, mener Fernando Olsen. En pointe som også tidligere assistenttræner Bjarne Jensen også har trukket frem.

På søndag får Brøndby en ny chance når AC Horsens kommer på besøg. Trods de seneste svage resultater ligger Brøndby nummer tre i Superligaen, men endnu et nederlag kan for alvor begynde at trække Brøndby mod bunden.

FacebookTwitter