Den sværeste sæson nogensinde? Nedrykningskandidater gør status

Hele tre klubber rykker ned i 1. division i den kommende Superligasæson.

Vejle Boldklub var et af de hold, der måtte vinke farvel til Superligaen i sidste sæson. (Foto: Claus FIsker © Claus Fisker)

De krydser alle sammen fingre for, at det ikke bliver dem.

I den kommende Superligasæson skal der findes hele tre nedrykkere. Et enkelt hold rykker op fra 1. division, så der fra 2020/2021-sæsonen igen vil være 12 hold at finde i Superligaen.

- Vores altoverskyggende mål er at undgå nedrykning, siger cheftræner i SønderjyskE Glen Riddersholm.

I sidste sæson indtog SønderjyskE sammen med AC Horsens, Vendsyssel FF, Hobro IK og Vejle Boldklub de fem nederste pladser.

Vejle og Vendsyssel rykkede ned i 1. division, og Silkeborg IF og Lyngby BK rykkede den anden vej.

For mange af holdene er det en svær sæson, de går i møde. Hvordan har de tænkt sig at håndtere, at risikoen for at rykke ned bliver større? Og hvordan vil de sørge for at undgå, at det bliver dem, der ender under stregen?

DR Sporten har talt med cheftrænerne fra de to oprykkerhold samt cheftrænerne fra de tre dårligst placerede hold (foruden nedrykkerne) i sidste sæson.

Glen Riddersholm: Vi kender vores plads i hierarkiet

Glen Riddersholm har stået i spidsen for SønderjyskE siden februar. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

SønderjyskE har været en del af nedrykningsspillet de seneste to sæsoner, og cheftræner Glen Riddersholm fortæller, at det allervigtigste for klubben er at sikre, at der fortsat er et Superligamandskab i Haderslev i 2020/2021-sæsonen.

- Vi ved godt, at vi skal kæmpe for at præstere. Vi kender vores plads i hierarkiet, siger han.

For SønderjyskE kommer det ikke til at gøre en stor forskel, at der skal findes tre nedrykkere i den kommende sæson.

- Det er en præmis, som vi tager til efterretning. Vi har informeret spillerne om den nye struktur, men det er ikke sådan, at vi går rundt og er bange for at rykke ned. Vi tror på vores projekt.

- De økonomiske konsekvenser ved at rykke ud af Superligaen vil altid være sindssygt store – ligegyldigt om der er to eller tre hold, der rykker ned, siger han.

Klubben har i løbet af sommeren hentet rutinerede Superligakræfter i form af Rilwan Hassan og Mads Albæk. Begge er blevet hentet på en fri transfer, og det er noget, Riddersholm er glad for.

- Vi skal ikke investere over evner på grund af denne sæson, siger han.

Bo Henriksen: Vi ved, hvad det kræver at overleve

Bo Henriksen og AC Horsens endte overraskende i top seks i sæsonen 2017/2018. Sidste sæson blev det til en 11. plads. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Heller ikke AC Horsens er uvant med nedrykningsspillet, og holdets cheftræner Bo Henriksen mener, at det kan vise sig at blive en fordel for holdet.

- Vi har kæmpet de seneste år for at undgå de her placeringer, og vi har været gode til at løse nedrykningsspillet. Vi ved, hvad det kræver, og vi er ikke rykket ned, siger han.

Han mener ikke, at den kommende sæson nødvendigvis bliver hårdere, fordi det er sikkert, at der skal findes tre nedrykkere.

- Man kan se det på den måde, at i den kommende sæson skal du være i top 11 for at blive i Superligaen. Næste sæson skal du være i top 10, siger han.

Ifølge Bo Henriksen gør den nye struktur ikke, at der er større grund til at bekymre sig på AC Horsens’ vegne.

- Vi ved, at det bliver en vanskelig sæson, men det har de foregående sæsoner også været. Vi bliver tippet til at rykke ned hver eneste sæson. Vi gider ikke rigtigt at gå op i, hvad folk tænker og skriver, siger han.

Christian Nielsen: Det bliver svært

Det er første gang, Christian Nielsen skal være cheftræner for en Superligaklub. Han havde stået i spidsen i et halvt år, da klubben rykkede op. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Lyngby BK er en af oprykkerklubberne, og cheftræner Christian Nielsen fortæller, at den i forvejen udfordrende opgave bliver endnu sværere på grund af de nye omstændigheder.

- Det bliver en svær sæson at komme op til, fordi vi ved, at der er tre hold, der rykker ned. Men vi er glade for, at vi skal være en del af det. Vi kom med på yderste mandat, men vi vil kæmpe for at blive i Superligaen, siger han.

Lyngby endte på en tredjeplads i 1. division sidste sæson og sikrede sig oprykningen ved at slå Superligaholdet Vendsyssel FF over to playoffkampe. Playoffkampe, som nu bliver afskaffet. Superligaklubberne får på den måde ikke en ekstra chance for at sikre sig overlevelse. Tidligere kunne man i teorien tabe alle grundspillets 26 kampe og alligevel sikre sig overlevelse.

- Man kunne som klub indstille sig på de her vigtige playoffkampe og måske spare nogle spillere, fordi de kampe er så vigtige. Man kunne godt spekulere i at satse på at præstere i de kampe frem for kampene op til. Det kan man ikke længere. De første point er lige så vigtige som de sidste nu, siger han.

Selvom cheftræneren er indstillet på, at det kommer til at holde hårdt for hans klub, er han ikke fristet til at tage spenderbukserne på og købe nogle spillere, som kan levere med det samme.

- Vi bliver ikke forført af, at det er vigtigt at overleve her og nu. Vi kommer ikke til at investere på baggrund af det. Vi har lagt en strategi, hvor vi blandt andet vil fokusere på at avle egne talenter, siger han.

Peter Sørensen: Det handler altid om overlevelse

Peter Sørensen har tidligere været cheftræner i blandt andet AGF, FC Fredericia og Silkeborg IF. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Hobro var det hold, der fik næstfærrest point i grundspillet i sidste sæson, men holdet formåede alligevel at sikre sig endnu en sæson i Superligaen. En bedrift, som fortsat er klubbens målsætning i den kommende sæson.

- For os handler det altid om at blive i Superligaen. Vi kommer nok til at finde os selv i det felt, der kæmper for at undgå nedrykning, men det ændrer ikke nævneværdigt på vores tilgang. Vi er bevidste om vores plads i hierarkiet, siger han.

Hobro sikrede overlevelsen ved at slå Viborg FF over to playoffkampe. En redningsplanke, der ikke vil være mulig fra den kommende sæson. Men det er ikke noget, der holder Peter Sørensen vågen om natten.

- Der er en mening i, at det er de dårligste hold over hele sæsonen, der rykker ud. Der kommer ikke til at være den samme spænding og underholdningsværdi i det nye system, men til gengæld synes jeg, at den sportslige værdi er forhøjet, siger han.

Han forventer ikke, at den kommende sæson vil blive synderligt anderledes for Hobro.

- Vi har haft det hårdt i alle sæsonerne, siger han.

Kent Nielsen: Oprykkere har i forvejen fokus på overlevelse

Kent Nielsen blev offentliggjort som ny cheftræner i Silkeborg IF i august 2018, men tiltrådte først stillingen den 1. juni grundet en ankeloperation. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Hos oprykkerne fra Silkeborg IF er man forberedt på en hård kamp. Men det er ikke noget nyt, fortæller cheftræner Kent Nielsen.

- For oprykkere som os gør det ikke en så stor forskel, om to eller tre hold rykker ned. Vi har i forvejen så meget fokus på at komme igennem, siger han.

Hvis det skal lykkes for silkeborgenserne at trække frinummer, kræver det mere end bare målrettethed.

- Topholdene har den luksus, at de kan vinde kampe, selvom de ikke spiller godt. Vi skal være tæt på topniveau konstant, og vi skal være meget effektive, siger han.

Selvom Kent Nielsen krydser fingre for den kommende sæson, er han klar over, hvordan oddsene for holdet ser ud.

- Vi ved, at det vil være en større overraskelse, hvis vi bliver i Superligaen, end hvis vi rykker ned, siger han.

Sådan her så det ud, da Vejle rykkede ud af Superligaen sidste sæson:

Årets udgave af Superligaen begynder fredag aften klokken 19. Her tager FC Midtjylland imod Esbjerg fB.

Facebook
Twitter