Der er så stille i Aarhus: Har David Nielsen tæmmet AGF?

Der har været ro omkring AGF i forårssæsonen, og på banen præsterer holdet bedre, end det har gjort længe. Fredag skal klubben møde FC København i et opgør om en billet til Europa.

(Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Der er faldet ro på i Superliga-klubben AGF. Mens solen bager ned over det nyopførte klubhus på Fredensvang, går alle rundt på træningsanlægget med et lille smil på læben. Det eneste man hører er fuglekvidder i det fjerne, og selv de berømte vandrør er stoppet med at tale over sig.

Det aarhusianske "galehus" er i forårssæsonen fløjet under mediernes kritiske radar, og de sædvanlige historier om uro og ballade i klubben er udeblevet.

Men hvad skyldes stilheden? Er det endelig lykkedes for en cheftræner at bryde koden og tæmme AGF? Eller er der andre grunde til, at der er blevet så stille i Aarhus?

Svært at spille i AGF

Cheftræner David Nielsen fortæller, at han tydeligt kan mærke forskel, i forhold til da han tiltrådte i jobbet i september. Men hvorvidt han skal tilskrives æren for at have skabt ro og orden i klubben, vil han lade andre om at bedømme.

- Vi har tabt 3 kampe ud af 17 i foråret – så må andre vurdere, om det er at tæmme AGF. Det vigtigste for mig har hele tiden været, at spillerne skal have ro. Inden jeg trådte til, så jeg tingene udefra, men så kom jeg ind og oplevede, hvad det egentlig var, der foregik.

Hvad var det, du oplevede?

- Jeg oplevede det kaos, der var omkring spillerne. Hvordan de blev bombarderet fra alle sider, og der var ubegrænset adgang til dem. Der var ikke noget filter i forhold til spillertruppen. Det, jeg har brugt al min tid og energi på, har været at skabe ro omkring spillerne, for det er sgu svært nok at spille i AGF i forvejen. Vi behøver ikke give os selv en masse problemer, som gør det svært for spillerne at præstere. Man kan ikke præstere, hvis alt er kaos, siger David Nielsen.

David Nielsen kom til klubben som ny cheftræner forud for forårssæsonen, og allerede på første arbejdsdag tiltrak nordjyden sig opmærksomhed med udtalelser som "Det er mig, der styrer skuden" og "Det kommer til at eksplodere mellem mig og Jacob Nielsen (direktør i AGF, red.)". Mange rystede på hovedet, og medierne gned sig i hænderne - det lugtede af et nyt kapitel i den store fortælling om kaos i AGF.

AGF har mest brug for at spille i Europa

Roen i klubben ser ud til at have spredt sig til grønsværen, hvor holdet præsterer bedre end længe. Fredag kan en flot forårssæson krones, når AGF på udebane møder FC København i direkte kamp om en plads i kvalifikationen til Europa League.

AGF har fire sejre og en enkelt uafgjort i de seneste fem kampe, mens FC København senest vandt 27. april og siden er blevet noteret for to uafgjorte kampe og to nederlag.

Aarhusianerne tog senest en sejr i Parken 15. august 2009, men det får ikke David Nielsen til at ryste på hånden. Han tror på sit formstærke hold.

- Det er en finale, vi skal spille. Vi ved, hvor godt et hold det er, men vi er ikke bange for dem.

FC København har haft en skidt sæson, hvor den sejrsvante klub måtte tage til takke med en fjerdeplads i Superligaen, og derfor er det af afgørende betydning for FC Københavns sæson, at klubben sikrer sig den europæiske billet.

David Nielsen er kendt for at være udadvendt og vise sine følelser. Alligevel har han været meget stille i foråret, hvor AGF har præsteret godt på banen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Men David Nielsen mener, at det er endnu vigtigere for AGF.

- Jeg giver ikke en skid for det der. Det er pis og papir. Hvis der er en klub, der har brug for at opleve succes og komme ud i Europa, så er det AGF, siger træneren.

- AGF er den storklub i Danmark, der har haft den længste resultatmæssige tørke, så vi har langt mere brug for at vinde fredag, end FC København har.

Aarhusianerne spillede senest europæisk fodbold i 2012, da holdet i Europa League-kvalifikationen røg ud til georgiske Dila Gori.

Kalder en spade for en spade

Det er ikke kun klubben selv, der føler, at der er kommet ro på. Det har man også lagt mærke til hos mediet Århus Stiftstidende, hvor chefredaktør Jan Schouby har fulgt klubben tæt gennem mange år.

Han vurderer, at der er flere grunde til, at der er så roligt på Fredensvang for tiden. Han peger blandt andet på forårets gode resultater, men han mener også, at kemien mellem David Nielsen og direktør Jacob Nielsen er afgørende.

- De er samme typer. De siger tingene på den samme måde, og det betyder en del. De er typer, der reagerer på samme måde. De kalder begge en spade for en spade, og det ser bare ud til at fungere, siger Jan Schouby.

Direktør Jacob Nielsen har tidligere gjort sig bemærket på godt og ondt med udtalelser til pressen om det sportslige i klubben, men med tilgangen af David Nielsen, har det fået en ende.

- Det er vigtigt, at Jacob Nielsen har trukket sig tilbage. Han har jo helt ændret stil. Jeg kan ikke engang huske, hvornår han sidst har stået nede i mixed zone og udtalt sig om alt muligt. Det har de David til nu, og han er også pisse god til det. Han klarer pressen godt, siger Jan Schouby.

Men roen har også haft en pris. Det er blevet sværere for pressen at få en bid af klubben og spillerne, og det mener chefredaktøren er et "skråplan".

- De har ikke gjort andet end at lukke ned, siden David kom til. De har lukket træningerne ned på stribe. Nu er det op til tre træninger om ugen, der er lukkede. Så prøver de også at styre, hvilke spillere, vi må snakke med.

Hvorvidt det er David Nielsen, der har tæmmet Superligaens vildbasse, vil chefredaktøren gerne vente til næste sæson med at vurdere.

- David Nielsen er i hvert fald kommet godt fra land og har taget et stort skridt i den rigtige retning. Han startede skidt og er nu kommet ind i en rigtig god periode, så der er da noget, der tyder på, at han gør mange rigtige ting.

- Men før vi ved, om han har tæmmet AGF, skal vi nok i gang med den nye sæson, hvor de kommer til at møde de gode hold igen, og hvad sker der, når der på et eller andet tidspunkt kommer en krise?

Kampen mellem FC København og AGF spilles klokken 19.00 i Telia Parken i København, og den kan følges live i LIGA på P3.

FacebookTwitter