Disciplinærinstans: 'Først nu gjort opmærksom på homofobi-problem'

Fodboldens Disciplinærinstans vil ikke fremadrettet have øget fokus på homofobi på danske stadioner.

FCK's Viktor Fischer fik bolden til at rulle, da han efter kampen mod OB fortalte, at der var blevet råbt homofobiske ting efter ham under kampen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

OB og Brøndby IF er i dag blevet sanktioneret med bødestraf i sager om homofobi på danske fodboldstadioner.

Sagen er historisk, for det er første gang, Fodboldens Disciplinærinstans straffer for homofobi, og det er der ifølge Jens Hjortskov, der er formand for Fodboldens Disciplinærinstans, en god grund til.

Disciplinærinstansen vidste nemlig ikke, at der fandt homofobi sted på danske fodboldstadioner.

- Det er første gang, at disciplinærinstansen er blevet gjort opmærksom på, at der bliver råbt denne slags ting på danske stadioner. Så det er første gang, vi har modtaget en opfordring til at tage sådan en sag op, siger Jens Hjortskov.

Hvorfor tager i det først op nu? I vidste vel godt, at der finder homofobiske tilråb sted på danske stadioner?

- Nej, der tager du fejl, og det beror på en grundlæggende misforståelse omkring, hvad Fodboldens Disciplinærinstans er. Vi sidder ikke ude på stadioner og følger med i samtlige kampe i danmarksturneringen i fodbold.

- Vi er en instans, som en domstol er det, og vi er ikke udfarende. Vi har ikke et politi, der kører ud og efterforsker og undersøger. Vi agerer på sager, der bliver bragt til vores opmærksomhed. Her er vi blevet gjort opmærksom på et problem, og det er forklaringen på det, siger formanden.

- Det er det samme med episoder i kampe, som dommerne ikke ser. Der har også tidligere været rejst spørgsmål omkring, at vi ikke sidder og ser alle kampe igennem for den slags ting, men sådan er disciplinærinstansen ikke skruet sammen.

OB og Brøndby er hver blevet idømt bøder på 25.000 kroner.

Vil ikke øge fokus

Formanden fortæller desuden, at der ikke tidligere er kommet henvendelser vedrørende homofobi til instansen.

Formanden for DBU's disciplinærudvalg, advokat Jens Hjortskov, fortæller, at instansen ikke vil have større fokus på homofobi fremadrettet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Vi har ikke fået henvendelse om krænkende eller nedladende tilråb vedrørende seksuelle præferencer, men vi har desværre set sager om racistiske tilråb, siger han og fortæller, at dagens sanktioner har taget udgangspunkt i den praksis, der er for sager om racistiske ytringer.

Selvom sagerne har fyldt meget i Danmark i denne uge, og de fleste øjne er rettet mod kampen mellem Brøndby og FC København søndag, så er homofobi ikke noget, som instansen vil holde øje med i højere grad i fremtiden.

- Nej, det er det ikke. Vi har det samme fokus på overholdelse af gældende regler i de kampe, der bliver spillet i Superligaen, som vi altid har haft. Dette er én af mange regler, som vi også sørger for bliver overholdt. Det kan være afbrænding af romerlys, forbud mod at kaste ting efter en linjevogter eller lignende.

- Vi påser overholdelsen af alle regler, og det her er selvfølgelig en af dem, siger Jens Hjortskov.

Søndag blev der under kampen mellem OB og FC København luftet homofobiske ytringer mod FC København-spilleren Viktor Fischer.

Mandag var den så gal igen, da såkaldte Brøndby-fans sang homofobiske sange om Viktor Fischer, efter Brøndbys kamp mod FC Nordsjælland i Farum.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk