Dommer hørte ikke homofobiske tilråb: ’Vores fokus er typisk et andet sted'

Ifølge superligadommer Jakob Kehlet er det svært at holde fokus på både at dømme en kamp og uacceptable tilråb fra tribunerne.

Superligadommer Jakob Kehlet hørte ikke de homofobiske tilråb fra tribunen undervejs i kampen mellem OB og FCK. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Søndag blev FCK-spilleren Viktor Fischer udsat for homofobiske tilråb fra tribunen i forbindelse med superligakampen mellem OB og FCK.

Det er dommerens opgave at stoppe en kamp, hvis han bliver opmærksom på uacceptable tilråb fra tribunen som eksempelvis homofobi.

Jakob Kehlet dømte søndagens opgør mellem OB og FCK, og han fortæller, at han ikke opdagede de homofobiske tilråb undervejs i kampen. Ellers havde han afbrudt kampen.

- Jeg havde jo kampen i OB, og der hører jeg det ikke. Jeg bliver først opmærksom på det næste dag.

- Mange gange har man jo fokus på noget andet. Når der lige er scoret et mål, er der typisk larm fra stadion, som der var i det her tilfælde i weekenden. Desuden skal vi jo også holde øje med, hvordan jubelen er, om der er noget, der skal falde advarsel for. Dér er vi koncentrerede om den del, siger han.

Kan ikke høre mumlen i hjørnet

Problemet for dommerne er, at der er gang i en fodboldkamp på banen, og derfor er det svært at have fokus på både spillet og tilråb fra tribunen, forklarer Jakob Kehlet.

- Hvis man hører og opfatter det, så skal man stoppe det. Uefa har lige indskærpet, at de forventer, at man handler.

- Men det kræver selvfølgelig, at man hører det. Det er det, der er problemet mange gange, at det typisk er et fåtal, der råber det her, og for os dommere inde på midten er det svært at høre, siger han.

Linjen for, hvornår dommeren skal gribe ind overfor homofobiske tilråb, er ganske klar, ligesom handleplanen. Den består af tre trin.

Første trin er et spilstop, hvor det annonceres over højttaleranlægget, at tilråbene skal stoppes. Andet trin er, at spillet afbrydes, og spillerne går fra banen i cirka fem minutter, samt en ny advarsel over højttaleranlægget. Tredje skridt er, at kampen helt afbrydes.

- Hvis nogen står ovre i et hjørne og mumler, kan vi jo ikke høre det, men ligeså snart vi hører det, så synes jeg, at vi skal skride ind, siger Jakob Kehlet.

FacebookTwitter