Endelig blev de enige: Her er reaktionerne på den afblæste fodboldkonflikt

Efter flere dages intense forhandlinger er der kommet en ny overenskomst for landets fodboldspillere på kontrakt.

- Vi har undgået den famøse konflikt, og det er vi rigtig glade for. Thomas Lindrup, formand for Spillerforeningen.

I foråret opsagde Divisionsforeningen overenskomsten med spillerne, og siden har parterne været uenige om en ny aftale. Men fredag morgen oplyste de, at man var nået frem til en ny aftale, efter Forligsinstitutionen har mæglet i konflikten.

Begge parter er tilfredse med aftalen.

- Vi har undgået den famøse konflikt, og det er vi rigtig glade for, siger Thomas Lindrup, formand for Spillerforeningen.

Aftalen betyder, at de danske klubber, der skal ud at spille de afgørende internationale kampe i Champions League og Europa League alligevel har alle spillere til rådighed. Det drejer sig om FC København, AaB og FC Midtjylland.

Højere løn

Forhandlingerne har stået på døgnet rundt siden mandag kun afbrudt af en enkelt pause.

- Jeg er glad og træt, siger Lindrup.

Divisionsforeningen har i forhandlingerne ønsket at slå de deltids- og bibeskæftigede sammen til en gruppe, 'semiprofessionelle'. Men Spillerforeningen er lykkedes med at beholde kategorierne og fået lønnen til at stige.

- Mindstelønnen er forhøjet på alle parametre, siger Thomas Lindrup med henvisning til både de deltidsansatte, fuldtidsansatte, bibeskæftigede og en ny kategori, trainee, for de unge, der gerne vil træne noget mere, og som kan rykke op i førsteholdstrupperne.

Spillernes forsikringer er også blevet forbedrede, både ulykkesforsikring og karrierestop-forsikring.

Divisionsforening: Afgørende for fodboldens fremtid

Spillerne har dog også måttet give afkald på nogle ting. Divisionsforeningen ønskede alt omkring spillernes kommercielle rettigheder taget ud af overenskomsten, så den kun handler om arbejdsforhold. Og det er lykkedes.

- Resultatet er, at vi har fået en kort og klar overenskomst, der handler om arbejdsmarkedsforhold og ikke kommercielle forhold, siger Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

Han mener, at den del er særdeles vigtig for klubbernes fremtid.

- Og det er helt afgørende. Fordi hvis vi skal lave bedre forhold for spillerne og udvikle dansk fodbold, så er der kun en vej og det er, at klubberne arbejder med at skabe sig et bedre økonomisk fundament, siger Claus Thomsen.

Tidligere havde spillerforeningen ret til en del af indtægterne fra salg af superliga-varemærker.

Forligsen: Speciel overenskomst

Den 17. juli gik Forligsinstitutionen ind i konflikten og udsatte den i første omgang i 14 dage. Forhandlingerne har ikke været meget anderledes end andre forhandlinger, men har alligevel adskilt sig på grund af det særlige arbejdsområde.

- De har ikke været så krævende for mig, da parterne selv har forhandlet nogle af de spørgsmål, som er relativt komplicerede, siger Asbjørn Jensen, forligsmand.

- Det er et specielt arbejdsområde og kontrakterne er lidt specielle, og så bliver overenskomsten også lidt speciel, siger han.

Facebook
Twitter