'Det betyder alt': FC Midtjylland slår lokalrivaler og sikrer europæisk billet

Fredag aften reddede FC Midtjylland superliga-æren, da de nappede den sidste danske plads i næste sæsons europæiske kampe.

Unge Aral Simsir blev FC Midtjyllands helt store helt fredag. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

FC Midtjylland rettede fredag aften op på en skidt superligasæson.

I playoff-kampen på udebane mod lokalrivalerne fra Viborg FF sørgede Aral Simsir for en 1-0-sejr til FCM.

Det betyder, at holdet fra Herning i næste sæson skal spille kvalifikationskampe til den europæiske turnering Conference League.

Dermed fik Thomas Thomasbergs tropper rettet op på en mildest talt forfærdelig sæson i den hjemlige liga, hvor klubben med de store ambitioner missede en plads i Superligaens mesterskabsspil.

De midtjyske ulve fik dog en livline, da de i sidste weekend sikrede førstepladsen i nedrykningsspillet, hvilket kastede fredagens playoff-kamp mod fjerdepladsen, Viborg, af sig.

Se højdepunkterne fra kampen i videoen herunder:

Meget var på spil, ud over håneretten, for aftenens vinder ville booke en plads i kvalifikationen til Conference League. Netop det formåede Viborg i sidste sæson, da de slog AaB i playoff-kampen, men i denne omgang blev det altså FC Midtjylland, der nappede den europæiske billet.

Superligatopscorer Gustav Isaksen kom ikke på tavlen, men det ændrede ikke på, at han var enormt lettet og efter slutfløjtet.

- Det betyder alt. I dag var det fuldstændig ligegyldigt, om jeg scorede tre, et eller nul mål, bare vi vandt. Jeg er lykkelig på holdets vegne, siger Gustav Isaksen.

Også FC København, FC Nordsjælland og AGF kan se frem til europæiske kampe i næste sæson. Førstnævnte i Champions League-kvalifikationen, resten i kvalifikationen til Conference League.

Et hav af chancer

Det var bemærkelsesværdigt, at hverken Viborg eller FC Midtjylland formåede at score i første halvleg.

De første 45 minutter bød på store muligheder til begge mandskaber, blandt andet et stolpeskud fra Viborgs Renato Junior, men scoringerne udeblev i en underholdende første halvdel af playoff-kampen.

Efter pausen fortsatte de brændte chancers fest. Aral Simsir blev spillet fri i Viborg-feltet, men FCM-spilleren missede på det skammeligste, da han bragede bolden over mål.

Efter godt en times spil tog Aral Simsir dog revanche. Den 20-årige tyrker lavede et par fikse træk og tog sigte. Bum. 1-0.

Matchvinderen blev skiftet ud 10 minutter efter sin scoring, hvor han modtog en krammer fra cheftræner Thomas Thomasberg. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Kanonslag ødelagde festen

Kort efter tog kampen en uheldig drejning. Pyroteknik fra Viborgs endetribune blev kastet ned på banen i nærheden af FCM-målmand Jonas Lössl, hvorefter der lød et ordentligt brag, og Lössl faldt til jorden.

Målvogteren var dog hurtigt oppe igen og klar til at spille videre.

Viborg trykkede på, men Jonas Lössl blev ikke for alvor testet i kampens afslutning. Drama var der alligevel i det sidste tillægsminut, da endnu et brag lød omkring FCM-keeperens mål, hvilket fik kampens dommer, Peter Kjærsgaard, til at sende spillerne væk fra græsset og afbryde kampen midlertidigt.

Efter minutters pause fik spillerne atter lov til at træde ind på græsset og spille kampen færdig.

Hjemmeholdet formåede ikke at udligne, og derfor kunne de lillaklædte gæster, trods en haltende sæson, til sidst bryde ud i vild jubel.

- Lige nu er jeg helt oppe at ringe. Det var det her, vi kunne. Vi kan ikke gøre noget ved det, der er sket. Det er klart, at det var ikke her, vi skulle ende, men hvor er jeg glad for, at vi er i Europa endnu. Det er så afgørende for vores målsætninger i næste sæson, siger Jonas Lössl.

I forhold til kanonslagene forklarer målmanden, at han blev ramt første gang, og at det chokerede ham.

- Nogle gange skal man huske, at vi er mennesker. Jeg har to børn derhjemme, der er pissebange for det, der er sket.

- Jeg forstår fankulturen, og at folk er oppe at køre, men der er en grænse. Jeg tager afstand fra det. Jeg blev ramt. Det gjorde pisseondt i mit baglår, siger Jonas Lössl, der dog forsikrer, at han er okay.

Viborg-direktør, Morten Jensen, fortalte efter kampen, at han var dybt rystet over kampens afslutning.

- Jeg kan kun sige undskyld over for dem, der har været her på stadion og selvfølgelig også over for FC Midtjylland, for der blev jo kastet et eller andet ind mod Jonas Lössl, og det skal jeg nok give Midtjylland en stor undskyldning for, siger klubdirektøren.