Forskere slår alarm efter AGF-kamp: ’Vi kan blive nødt til at lukke ned igen’

Mandag var der flere end 7.500 tilskuere på stadion i Aarhus til kampen mod Vejle.

- Jeg mener helt sikkert, at fodboldkampe og lignende arrangementer, hvor folk står meget tæt, er en stor smittespreder. Og jeg synes, at man skulle overveje at lukke ned for en tid, mens smittetrykket stiger markant, siger professor siger Trine Mogensen. (Foto: Lasse Lagoni)

Foran 7.547 begejstrede tilskuere fik AGF mandag en flyvende start på Superliga-sæsonen med en hjemmebanesejr over Vejle. Men fodbold-festen på stadionet i Aarhus var større, end den burde være.

Ikke på grund af resultat, men på grund af flere AGF-fans manglende evne til at overholde corona-protokollerne for Superliga-kampe.

Det er i hvert fald vurderingen fra både professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, Trine Mogensen, og professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen.

Under kampen i går overtrådte flere AGF-fans corona-reglerne i Superligaens sikkerhedsprotokoller. Blandt andet regler om at ’holde én meters afstand i henhold til sundhedsmyndighedernes anbefaling’, og at tilskuerne ’i det væsentlige skal sidde ned under kampen.’

Jan Pravsgaard Christensen er bekymret over billederne fra stadion.

- Jeg tænkte: Her er for mange mennesker samlet, og de er ikke samlet under de betingelser, som er stillet for at lukke flere folk ind til sportevents. Det bør der skrides ind over for.

- Vi er nødt til at gøre noget nu for at få nedbragt smittetallet. Og hvis det eksempelvis kan ske ved at lukke nattelivet, så skal man da bestemt også overveje de store sportsarrangementer, hvor du har 7500 tilskuere på stadion, som der var i Aarhus i går. Det er for mange, når de ikke overholder reglerne, siger professor Jan Pravsgaard Christensen.

Ordningen for afvikling af fodboldkampe i Superligaen med mere end 500 tilskuere stoppes på grund af coronavirus i 17 hovedstadskommuner, oplyser regeringen tirsdag. Det vil i Superligaen gå ud over Lyngby, Brøndby samt FC København.

Men i en tid, hvor smittetrykket generelt er stigende i Danmark, mener professor Trine Mogensen, at det for en stund kan være tid til helt at give tilskuerne det røde kort, så superligakampene igen skal spilles for tomme tribuner.

- Det er uklogt med så mange tilskuere. Jeg forstår godt, at folk har glædet sig til at komme til sådan nogle arrangementer. Men det er én af de ting, vi ved, som er med til at sprede smitten. Det er dumt at gøre, når vi ser smittetallet stige, som vi har set de seneste uger, siger Trine Mogensen.

- Jeg mener helt sikkert, at fodboldkampe og lignende arrangementer, hvor folk står meget tæt, er en stor smittespreder. Og jeg synes, at man skulle overveje at lukke ned for en tid, mens smittetrykket stiger markant.

  • Tilskuere på stadion til kampen Mellem AGF og Vejle mandag (Foto: Screenshots fra Viasat)
  • Tilskuere på stadion til kampen Mellem AGF og Vejle mandag (Foto: Screenshots fra Viasat)
  • Tilskuere på stadion til kampen Mellem AGF og Vejle mandag (Foto: Screenshots fra Viasat)
1 / 3

AGF indrømmer fejl

I en pressemeddelelse tirsdag indrømmer AGF’s sikkerhedschef, Morten Bjørkmann, at flere tilskuere stod for tæt under Aarhus-klubbens superliga-premiere i går.

- Der var perioder i kampen, hvor vores fans i stemningsafsnittet stod op og derfor også var for tætte. Og det er ikke godt nok. Det følger vi op på i dialog med vores fans, så vi sikrer, at det ikke sker igen, fortæller sikkerhedschef i AGF, Morten Bjørkmann.

Efter kampen stimlede fans også sammen på afsnittet for at hylde spillerne, da holdet gik ud på løbebanen for at sige tak for kampen. Det var en overtrædelse af myndighedernes anvisning, hvilket også blev påpeget overfor AGF efter kampen. Holdet skal blive på banen og ikke bevæge sig ud mod publikum.

- Det var en klar fejl fra vores side, at vi ikke fik sikret, at truppen forblev på banen, da det skabte for stor tæthed på vores stemningsafsnit. Det drejer sig om mindre end fem procent af vores gæster og én enkelt kamp, men derfor skal det være i orden alligevel, siger Morten Bjørkmann.

- I tæt samarbejde med myndighederne og Østjyllands Politi ser vi hele tiden på, hvad vi kan gøre bedre i forhold til retningslinjerne, tilføjer Morten Bjørkmann, sikkerhedschef i AGF.

AGF-spillerne jubler med fansene efter sejren mod Vejle. (Foto: Lasse Lagoni)

Divisionsforeningen holder øje

Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen vil ikke kommentere på den konkrete sag, men siger om det generelle billede:

- Det er helt enkelt. Vi har nogle aftaler med myndighederne, og dem skal vi selvfølgelig overholde. Og det er et ansvar alle superligaklubber har været utroligt bevidste om, og det har man også kunne se. Men det er også en ny måde at afvikle kampe på og være til fodbold på, så det er ikke mærkeligt, at der opstår tilfælde, hvor man har haft en lille smule vanskeligt ved at styre efter, det som man skulle.

- Det centrale er så, at man tager det op og retter op det på, og det synes, at alle superligaklubber har været dygtige til.

Østjyllands Politi skriver i et skriftligt svar til DR Sporten:

"Vi så naturligvis også kampen, og vi er nu ved at se nærmere på, om det giver anledning til yderligere tiltag fra politiets side. Indtil vi har foretaget den vurdering, ønsker vi ikke at udtale os yderligere".

Facebook
Twitter