Genistreg fik jyder til at elske Brøndby i 90’erne: Nu kan fansene få første mesterskab i 16 år

Brøndby IF kan mandag vinde sit første danske mesterskab siden 2005 ved at vinde over FC Nordsjælland.

Mikael Uhre har været medvirkende til, at Brøndby mandag kan sikre sig trofæet. (Foto: © Lars Skaaning, Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun på den københavnske vestegn, at jublen vil bryde ud mandag, hvis Brøndby løfter 3F Superliga-trofæet som vindere af én af de tætteste sæsoner i mange år.

Også i Jylland vil glæden sprede sig, selvom holdet, Brøndby kæmper imod for mesterskabet, kalder sig hele regionens hold henvisende til det store område af Midt- og Vestjylland, som er indtaget af FC Midtjylland.

For med en sand genistreg af en charmeoffensiv ledt an af den tidligere formand og administrerende direktør i Brøndby IF, Per Bjerregaard, blev klubben fra Vestegnen elsket af mange jyder tilbage i 1990’erne.

Det fortæller Nanna Møller Karlsen, der står bag den populære Brøndby-podcast Brøndbylyd og mediet 3point.dk.

- Per Bjerregaard begik en genistreg ved at spille nogle sommerkampe i det jyske, hvor holdet kom ud i forskellige afkroge af Danmark for at spille mod nogle mindre hold, siger hun til P1.

Den tidligere landsholds- og Brøndby-spiller Kim Vilfort, der i dag er talentchef for Brøndbys talentudvikling, var dengang en del af Bjerregaards danmarksturné og fortæller, hvordan klubberne rundt omkring i landet fik opbygget et bånd til spillerne.

- Der blev vist, at selvom vi var professionelle fodboldspillere, så kunne man godt sove på 4-mandsværelser, og efter kampene var det mere eller mindre klubben, der betingede, at der var fællesspisning med sponsorer, lokale og spillere, inden man tog bussen til en anden kamp eller hjemad, siger han.

- Det var nogle ting, der helt banalt viste, at selvom det var fodboldspillere og professionelle, så var det i bund og grund almindelige mennesker.

Men Kim Vilfort mener også, at Brøndbys store sportslige succes uden for landets grænser var med til at brede interessen for klubben ud til de fleste afkroge af landet.

- Vi var reelt den første klub i Danmark, der begyndte at sætte dansk klubfodbold på landkortet igennem præstationerne i udlandet. Det gav også en base for at få nogle tilhængere dengang, for der var ikke rigtig andre hold, der kunne levere, når de kom ud over grænserne.

Kim Vilfort har været med til at vinde syv mesterskaber for Brøndby. Her scorer han til 3-o i en Uefa Cup-kamp mod Karlsruhe i 1996. (Foto: © Bent K Rasmussen, Scanpix)

Du kan høre hele interviewet fra P1 Morgen her med Nanna Møller Karlsen, Kim Vilfort og Brøndby-fan Anders Rønnow:

0:00

Stor del af fanbasen er jyder

Tidligere sportsdirektør i Brøndby IF Troels Bech udtalte for en håndfuld år siden i forbindelse med en række tilskuermæssige sæsonrekorder, at 57 procent af de dengang 250.000 erklærede Brøndby-fans var bosiddende i Jylland.

Ifølge Nanna Møller Karlsen er klubbens værdier - sammen med charmeoffensiven i 1990’erne – en stor grund til, at også mange jyske fodboldfans håber på blågul succes, når 3F Superligaen afgøres mandag.

- Der er nogle værdibaserede ting i Brøndby, som jeg tror, tiltaler mange. Det er værdier, som bryder med kommunegrænser, og som gør, at folk bliver engageret i klubben.

- En del af det er at rejse sig, når man falder. Det er også noget med, at vi står imod modgang, og at det handler om ydmyghed og hårdt arbejde.

En af de værdier, som Kim Vilfort peger på, er fællesskabet, som han mener betyder rigtig meget for klubben.

- Selv i nedture oplever man også fællesskabet, hvis det fungerer ordentligt. Jeg tror ikke, man skal undervurdere, at det har en stor betydning for de mennesker, der oplever det, selvom det bare er et ord.

Fans var på stadion, da Brøndby hjemme slog FC Midtjylland 3-1. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Netop fællesskabet har en stor betydning for Anders Rønnow, der er Brøndby-fan og til dagligt bor i Struer. Han søger nemlig fællesskabet, når han flere gange på et år tager den lange tur på tværs af landet for at støtte sit hold.

Han er oprindeligt sjællænder, men har i lige så lang tid som Brøndbys mesterskabstørke boet i det nordlige Vestjylland og går ind under kategorien af jyske Brøndby-tilhængere.

- Man mærker hurtigt fællesskabet, når man kommer ind på stadion, selvom man kommer fra Jylland. Man bliver inkluderet af de andre fans, siger han.

Selvom han ikke boede i Jylland i 1990’erne, har han hørt historier fra jyder, der dengang blev draget af Brøndby-holdet.

- De blev fanget i starten af 90’erne – eller deres forældre gjorde – både af den her genistreg med udebaneture, men også det med, at man tog ud og så dem dengang, man var lille.

Glæden hos trænerteamet var stort, da Brøndby i torsdags indtog sig førstepladsen i 3F Superligaen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Tør ikke at tro på det

Mange fans har holdt ved, selvom det i de sidste 16 år ikke er blevet til et mesterskab. Og både Anders Rønnow og Nanna Møller Karlsen tør da heller ikke at sige, at mesterskabet er hjemme endnu inden skæbnekampen mandag.

- Tro på det, tør jeg ikke nej. Ikke før kaptajn Maxøe står med pokalen i hænderne. Selvfølgelig håber og drømmer vi til det allersidste, siger Anders Rønnow.

- Jeg drømmer om det, håber på det, og jeg tror på det. Men jeg er også pinefuldt bevidst om, at der er intet, der er afgjort endnu, og der skal en sejr til på mandag. Det er nødvendigt, siger Nanna Møller Karlsen.

Mandag klokken 17.00 spilles de sidste tre kampe i 3F Superligaens mesterskabsspil. FC Midtjylland møder AGF, Brøndby møder FC Nordsjælland, mens FC København skal en tur til Randers.

Brøndby er et enkelt point foran FCM og skal ved en midtjysk sejr eller uafgjort selv bruge en sejr for at sikre det danske mesterskab. FC København skal håbe på både nederlag til Brøndby og FCM samt hente ni mål på Brøndby, hvis mesterskabet skal i hus.

Du kan følge med i samtlige kampe i LIGA på P3.