Guldkamp i Herning: Fem skarpe til vikaren, der viste sig at være den gyldne løsning for FCM

FC Midtjyllands cheftræner, Brian Priske, kan i aften vinde guld med en sejr over FC København.

Torsdag aften kan Brian Priske vinde sit fjerde danske mesterskab. Dog vil det være hans første som cheftræner. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er en første gang for alting, og torsdag aften kan blive en af den slags dage for Brian Priske.

Hele tre danmarksmesterskaber har Brian Priske vundet i sin karriere. Ét som aktiv i AaB, ét som assistenttræner i FC Midtjylland, og ét som Ståle Solbakkens assistent i FC København.

Sidstnævnte er også ham, der i aften for en stund kan udsætte, at Brian Priske vinder sit fjerde danske mesterskab.

Hans første som cheftræner.

Når FC Midtjylland klokken 20 byder løverne inden for til guldfest på MCH Arena, så er det samtidig kulmination på en sæson, der begyndte med kaos, men som sluttede med uhørt dominans.

For et lille år siden, i slutningen af august, forlod Kenneth Andersen nemlig stillingen som cheftræner i FC Midtjylland, og så var det endelig Priskes tur, efter han ikke var blevet tilbudt jobbet, da Jess Thorup forlod klubben ved årskiftet.

Priske, der i løbet af foråret blev fristet med et tilbud om at blive cheftræner i barndomsklubben AC Horsens, blev hængende og fik sin chance.

Men der var i høj grad tale om en chance, måtte man forstå på direktør i FC Midtjylland, Claus Steinlein.

- Vi vil lige bruge det næste stykke tid på at finde ud af, hvad det rigtige for FC Midtjylland er. Når vi så samtidig kan give Priske chancen, så håber vi også, at det skal være ham efter jul, men vi vil have den bedste kandidat.

- Det får Priske så muligheden for at bevise i tre måneder, så må vi så snakke med nogle eksterne kandidater, og så vælger vi den bedste.

Det er den slags udmelding, man i fagsprog kalder for 'en presbold'.

Men nu, 11 måneder senere, skal Brian Priske og FC Midtjylland altså kun bruge ét point i aftenens kamp, for at kunne lade sig krone som mestre. Og Priskes prøveperiode er for længst blevet vekslet til en kontrakt med udløb i 2023.

Derfor har DR Sporten forsøgt at klemme et par svar ud af Brian Priske, forud for aftenens guldkamp i Herning.

Blev du irriteret, da Claus Steinlein sagde, at du fik chancen, mens FC Midtjylland kiggede på andre kandidater?

Brian Priske, til venstre, bliver præsenteret som midlertidig cheftræner i sommer. (Foto: Helle Arensbak © Helle Arensbak)

- Nej, det blev jeg faktisk ikke. Jeg var sgu egentlig afklaret. Det ville undre mig, hvis ikke de kiggede efter andre - det ville jeg selv have gjort i den situation, og det ændrede ikke noget i min tilgang til jobbet. Jeg troede så tilpas meget på mig selv, at jeg følte jeg var den rigtige, og at jeg nok skulle bevise det.

Du forlod FC København, fordi du ville en anden vej end Ståle Solbakken. Føles det ekstra godt, at du i din første sæson som cheftræner ser ud til at slå ham?

  • Brian Priske og Ståle Solbakken som holdkammerater og nykårede danske mestre for AaB i 1999. (Foto: KJÆR OLE)
  • I 2016 lykkedes det Ståle Solbakken at lokke Brian Priske til FC København som assistent, men efter kun 14 måneder valgte Priske at tage tilbage til FC Midtjylland, da de to havde nogle grundlæggende uenigheder. (Foto: Anders KjæRbye © Anders Kjærbye/Scanpix)
  • Tilbage i september stod de to så for første gang overfor hinanden. Som cheftrænere. (Foto: DEJAN OBRETKOVIC)
1 / 3

- Overhovedet ikke. Det handler om klubben FC Midtjylland. Om os som klub og hold, og at vi vinder. Jeg føler ikke, at jeg skal bevise noget over for FC København eller andre. Jeg skal levere over for klubben og mig selv, og jeg havde en god tid i FC København.

- Den var kortere, end jeg regnede med, men vi kom godt fra hinanden, og der er ikke noget, der skal hævnes. Der var nogle småting som gjorde, at det ikke var det rette match, men jeg har ikke noget at udsætte på min tid der.

Der har allerede været bud efter dig fra udlandet. Er du klar, hvis en klub melder sig på banen?

Trænersædet i FC Midtjylland blev i sin tid ledigt, da Jess Thorup skiftede til belgiske Gent. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

- Det ved man jo sjældent, før man står i det. Jeg har udtalt tidligere, at jeg er ambitiøs på mine egne, på klubbens og holdets vegne. Jeg sætter mig altid nye mål, men jeg har ikke nogen karriereplan om at skulle stå i udlandet på et tidspunkt.

- Jeg vil være den bedste hver dag, og en dag kommer der måske nogle muligheder fra nogle kanter - hvis timiningen er den rette - som man ikke går og regner med. Så jeg stoler på mine kvaliteter, men ballasten ved man først om man har, når man står i det.

Er dit første år som cheftræner gået nemmere, end du regnede med?

FC Midtjylland har et gennemsnit på 2,4 point per kamp i denne sæson af Superligaen. (Foto: LISELOTTE SABROE © RITZAU/SCANPIX)

- Det føler jeg ikke. Jeg var så fokuseret på at få sat mit præg, og at vi skulle have succes. Jeg overtog på et tidspunkt med stor succes pointmæssigt, og mange ting fungerede, så det var relativt simpelt at tage over med det fundament. Siden har vi gennemført et generationsskifte på holdet, og jeg har været meget fokuseret på at få spillernes kvaliteter frem. Det er jo fedt, at vi har været så dygtige og så gode, men der er også forventninger til os.

Bliver FC Midtjylland mestre i aften?

Torsdag aften kan FC Midtjylland vinde klubbens tredje mesterskab. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- Jeg tror på, at vi leverer det, der skal til for at få det resultat. Jeg kan ikke lægge hovedet på blokken, men jeg føler, at vi har gjort, hvad vi skal. Fodbold er bare skruet sådan sammen, at det er marginaler, som afgør det, og det kan sagtens være, at det er en stolpe, der står i vejen for os i aften.

Facebook
Twitter