Har Superligaen lige solgt halvdelen af fremtidens landshold? Flere danske udlandsskifter får flotte karakterer

DR Sportens fodboldekspert Francis Dickoh vurderer her sommerens fem største danske Superliga-salg og deres landsholdspotentiale.

Flere danske stortalenter har byttet Superligaen ud med udlandet denne sommer. (Foto credits: Mads Claus Rasmussen, Claus Fisker og Thomas Sjørup © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Når transfervinduet i europæisk fodbold i dag lukker, kan alverdens fodboldfans langt om længe få pusten igen. De seneste uger har nemlig sendt fodboldeuropa gennem en hæsblæsende storm af vilde klubskifter.

Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er smuttet fra Barcelona og Juventus. Og storklubber som Manchester United, Manchester City og PSG har åbnet pengepungen på vid gab og købt stjernespillere på stribe.

Her kan du høre DR Sportens podcast Fodboldlisten, som i denne uge rangerer sommerens mest spektakulære transfers:

Også i den danske Superliga har transferaktiviteten været på fuldt blus. Det ene varme talent efter det andet er blevet solgt til udlandet. Og flere af de unge og milliondyre danskere, som ny drager ud i fodboldeuropa, gør det for at forfølge potentialet som fremtidens landsholdsspillere.

Det vurderer DR Sportens fodboldekspert Francis Dickoh.

Hvorvidt de danske talenter får succes i deres nye udenlandske klubber, afhænger dog ikke kun af deres fodboldtalent, siger Francis Dickoh, som selv byttede Danmark ud med den hollandske Æresdivision som 23-årig.

- De går fra at være profiler i Danmark til at skulle starte forfra i et nyt hierarki. Fans, medier, trænere og holdkammerater vil være mere nådesløse. Der kan de blive mødt af skarp retorik og kolde skuldre, som de skal have brudt ned, inden de bliver budt fuldkommen velkommen i varmen, siger Francis Dickoh.

- Konkurrenceniveauet er mere intensivt i udlandet. Og så kræver kulturforskellen tilvænning både på og uden for banen.

Herunder vurderer Francis Dickoh fem af dette transfervindues største danske Superliga-salg.

På en karakterskala fra 1-10 bedømmer han talenternes mulighed for at udvikle sig til fremtidens danske landsholdsspillere i deres nye udenlandske klubber:

Oliver Christensen fra OB til Hertha Berlin: 9/10

Oliver Christensen fik debut på et coronaramt dansk landshold i kampen mod Sverige 11. november 2020. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

- Det skifte kan jeg rigtig godt lide. Den tyske målmandsskole er nok den bedste i hele verden. Nærmest uanset om han bliver fast mand eller ej, bliver han en bedre målmand af det her skifte.

- Han skal kæmpe om pladsen mod to rutinerede målmænd, og det er ikke sikkert, at han får kampe fra dag ét. Men han har fået en stor og lang kontrakt, som tyder på, at Hertha ser ham som fremtidens mand.

- Jeg kan godt se Oliver Christensen blive fremtidens landsholdsmålmand med det her skifte. Kasper Schmeichel kommer til at stå længe endnu, men både på hans talent og mentalitet er Oliver Christensen the real deal. Han har det, der skal til.

Jesper Lindstrøm fra Brøndby til Frankfurt: 9/10

Jesper Lindstrøm havde en supersæson med Brøndby og blev dansk mester inden skiftet til Eintracht Frankfurt. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

- Jeg smilede stort, da jeg hørte om det her skifte. Lindstrøm er teknisk, energisk, har en stor motor og arbejder begge veje. Bundesligaen er skræddersyet til ham som type. Det er fuldstændig spot on.

- Frankfurt er en subtopklub i Tyskland, hvor han har gode muligheder for at få spilletid. Han har allerede fået chancen fra start, og han ligner en mand, Frankfurt satser på, som en ny stor gennembrudsspiller. Lykkes det, bliver han et brandvarmt landsholdsemne.

Mohamed Daramy fra FCK til Ajax: 8/10

Flere danske landsholdsspillere har en fortid i Ajax. Blandt andet Christian Eriksen, Nicolai Boilesen og Kasper Dolberg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Det er et stærkt match. Ajax spiller en offensiv type fodbold, som passer til Daramy. Ajax er historisk gode til at integrere danskere, og klubben er historisk god til at udvikle spillere med individuelle kvaliteter som Daramy med fart og teknik.

- Alle ingredienser i det her skifte er til stede i forhold til Daramys udvikling som fremtidig landsholdsspiller. Men presset på ham stiger også markant nu.

- Ajax er et vanvittigt dygtig fodboldhold, som er fast inventar i Champions League, og hvor kravet om sejr i den hollandske liga kan ganges med 100 i forhold til det Daramy er vant til fra FCK. Det skal også med i ligningen. Det kan give ham lidt kortere snor, hvis han ikke levere varen fra start.

Anders Dreyer fra FC Midtjylland til Rubin Kazan: 7/10

Anders Dreyer har tidligere været i Heerenveen og Brighton. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

- Jeg er ikke vildt glad for det her skifte. Danske spillere i Rusland har notorisk været et tvivlsomt match.

- Kulturforskellene kan være store og svære, og rent sportsligt er det heller ikke et skifte, jeg ville have valgt for Dreyer. Men der er selvfølgelig også andre ting, som spiller ind. Jeg er ret sikker på, at han går glad i banken i dag.

- Det er en russisk subtopklub, som missede europæisk kvalifikation i sidste sæson. Dreyers niveau kunne godt have været til et større skifte. Spanien eller Tyskland havde været et bedre match for en teknisk stærk, løbestærk spiler som Dreyer. Men Hjulmand skal nok stadig have øje på ham, hvis han bliver en succes i Rusland.

Victor Nelsson fra FCK til Galatasaray: 7/10

Victor Nelsson har byttet Danmark ud med Tyrkiet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Tyrkisk fodbold er på vej væk fra transferstrategien med at købe dinosaurer. Store stjerne som er på retræte, som vi har set med Robinho, Drogba, Sneijder og så videre. Der er Galatasaray en af de topklubber, der er begyndt at kigge efter yngre spillere. Og der kan Nelsson sagtens blive en spiller, som kan gøre sig gældende i klubben.

- Men ved sommerens U21-EM og i hans Europa League-kampe for FCK har han spillet på et niveau, som godt kunne have berettiget ham til et skifte til en større europæisk liga med bedre muligheder for udvikling og eksponering.

Anslåede transfersummer er hentet fra transfermarkt.com.

FacebookTwitter