Historisk: Første kvindelige dommer i 2. division

Frida Mia Klarlund Nielsen bliver første kvindelige dommer i de bedste danske fodboldrækker. Hun skal dømme 2. division fra foråret.

Det bliver blandt andre Fremad Amager, som Frida Mia Klarlund Nielsen kommer til at dømme i 2. division. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Når den danske 2. division indleder foråret i marts, bliver det med et historisk islæt på banerne. For første gang skal en kvinde være dommer i rækken, og den ære tilfalder 26-årige Frida Mia Klarlund Nielsen.

Det stod klart, da DBU fik sat navne på de dommere, der i foråret skal dømme de bedste danske fodboldrækker.

Frida Mia Klarlund Nielsen har været linjedommer i 2.division og har desuden været fjerdedommer i 1. division, men fra marts tager hun et skridt frem og skal altså være hoveddommer i landets tredjebedste række.

- Jeg er så glad. At blive den første kvindelige dommer i 2.division er et mål, jeg har sat for nogle år siden, og det er nu lykkedes, siger Frida Mia Klarlund Nielsen til DR.

Glad og stolt

Hun er glad og stolt over, at hun nu skriver danmarkshistorie som den første danske kvindelige dommer på højt niveau.

- Det betyder rigtigt meget. Ikke fordi det nødvendigvis skal være mig, der skal være den første kvinde, men fordi det bliver en kvinde, der skal dømme 2.division. Vi skriver ny dansk historie og det er jeg glad for at kunne være en del af, siger Klarlund Nielsen, der er bevidst om, at der er stor forskel på kvinde- og herrefodbold.

Frida Mia Klarlund Nielsen er klar til at styre løjerne i 2. division.

- Jeg har prøvet at være med i 2. division som linjedommer og i 1.division som fjerdedommer i en del år nu, så jeg er vant til niveauet, men der er ingen tvivl om, at der er stor forskel på herre- og damefodbold, og de kan ikke sammenlignes direkte, siger hun.

Hun blev dommer i 2006, efter at hendes egen fodbold-karriere sank i grus på grund af en knæskade, og siden har fokus på kost og træning gjort, at hun har nået det første af sine mål.

- Da jeg selv spillede, var jeg så uheldig, at jeg blev skadet i knæet, og det gjorde, at jeg ikke kunne fortsætte. Jeg begyndte som dommer og syntes, at det var sjovt. Jeg kunne pludselig gøre det til en konkurrence. Jeg er et konkurrencemenneske uden lige, så det, med at udvikle sig og blive bedre, er noget, jeg godt kan lide, siger hun.

- Jeg har ændret min kost og mine træningsprogrammer fuldstændigt. Jeg har tabt 15 procent fedt, ikke fordi jeg trængte til det, men hvis jeg skal være på niveau med herrerne, så er der noget, der skal ændres. Så form, kost og fokus til kampene var de ting, der skulle ændres, siger hun.

Superligaen i sigte

Frida Mia Klarlund Nielsens ambitioner stopper ikke i 2-division. Nu gælder det om at etablere sig og derefter at tage endnu et skridt opad.

- Mit næste mål er først og fremmest at etablere mig i 2. division. Men den nye målsætning må være at blive fjerdedommer i Superligaen og at dømme i første division. Det, tror jeg, er realistisk. Det gælder om at udvikle sig hele tiden, og jeg har muligheden nu.