Hobro-angriber sender sin løn til familien: 'Jeg vil være den bedste for deres skyld'

Emmanuel Sabbi spiller ikke fodbold for sjov. Hver dag er en kamp for at give familien et bedre liv.

(Foto: Henning Bagger og privatfoto © Scanpix/Privatfoto)

Emmanuel Sabbi træder ind ad glasdørene til Hobro IK's stadion, vel vidende at det snart er for sidste gang. Om en lille måned bliver kulissen nemlig skiftet ud med en ny i den fynske ådal, hvor en fireårig kontrakt med superligaholdet OB venter.

Kulissen er ikke det eneste, der bliver ændret. Lønnen vil også blive øget markant, og bare én måned vil derfor gøre en stor forskel. Ikke så meget for den 22-årige angriber selv. Det er familien i USA, der vil kunne mærke det.

- Jeg gør alt dette for min familie. For at give mine niecer og nevøer en bedre fremtid og barndom, end jeg selv havde, siger han.

- Hver dag kommer jeg et skridt nærmere på at kunne give mine forældre det luksushus og den bil, de drømmer om. Det liv, de altid har drømt om. De er drivkraften i mig til at ville lykkes i fodbold.

'Min far har ikke haft et liv i 20 år'

Emmanuel Sabbi er født i Italien af ghanesiske forældre. Han har aldrig spurgt dem, hvorfor de flyttede fra Ghana, et par år inden han blev født. Det er frygten for at stille et så personligt spørgsmål, der har fastholdt ham i uvisheden.

Da Emmanuel Sabbi fylder seks år, flytter familien igen. Denne gang til Columbus, Ohio, i USA. Moren går hjemme med børnene, så faren kan passe sine tre daglige jobs. Emmanuel Sabbi husker glimtet af sin far, der akkurat når ind ad døren om aftenen, inden han selv falder i søvn.

- Min familie havde ikke så mange penge, så vi har altid arbejdet hårdt. Min far har ikke haft et liv i omkring 20 år, fordi han har skullet sørge for os. Den byrde har jeg altid ønsket at finde en måde at overtage, så han kan slappe af, siger han.

I dag er angriberen allerede godt på vej til at få sit ønske opfyldt. Mange af de penge, han tjener på fodbold, sender han hjem til Ohio, og han har altid gaver med, når han kommer på besøg.

- Jeg er meget privat og lader ikke mange mennesker komme tæt på. Spotlyset er ikke mig, det er jeg alt for genert til, siger Emmanuel Sabbi. Her fejrer familien nytår i 2018 i Columbus, Ohio, i USA.

Spillede sig ud af fattigdommen

Emmanuel Sabbi besøger sin familie to gange om året. Her mødes han også med venner. Tjekker op på, hvordan hans kammerater har det.

Hver gang bliver angriberen mindet om, hvor heldig han har været. Og trist over at tænke på, hvor han ville være endt, hvis han ikke havde haft fodbolden.

Mange af Emmanuel Sabbis barndomsvenner kommer fra Columbus’ ghettoer. Ligesom for angriberen var sporten en flugt fra hverdagen for hans venner – en vej ud. Men med tiden opgav de en fremtid i sporten og måtte finde andre måder at tjene penge på.

- De begyndte at gøre dumme ting, og jeg tror på, at fodbolden fik mig ud af de problemer, de sidder i nu. Det er ikke deres skyld, men det miljø, de er født ind i og skal overleve i. De prøver bare ligesom mig at tjene penge til deres familier og ser ikke andre muligheder.

- Hvis de skal sælge narko eller stjæle, så gør de det for deres familier. Fodbold reddede mig fra at gøre kriminelle ting for at overleve.

  • Emmanuel Sabbi med en landsholdskammerat efter at have vundet finalen mod Honduras ved CONCACAF U20-mesterskaberne i San José, Costa Rica. Dermed kvalificerede ungdomslandsholdet sig til U20-VM i Sydkorea.
  • Angriberen (i midten nederst) blev i 2019 udtaget til det amerikanske U23-landshold, der skal repræsentere USA ved OL 2020 (nu 2021). Her på træningslejr i Spanien med truppen.
1 / 2

Ti måneder på en spansk tribune

I sommeren 2016 sidder den 18-årige Emmanuel Sabbi alene på et fly til udlandet for første gang. Efter to år på det amerikanske ungdomshold Chicago Magic får han chancen for at spille for den spanske klub Las Palmas, hvor fire års intens udvikling venter.

Tiden er kommet for den unge spiller til at bryde igennem Europas fodboldmur og kickstarte sin karriere.

Ti måneder passerer, uden at angriberen har sat så meget som ét knopaftryk i kampgræsset. Problemer med hans arbejdstilladelse resulterer i, at Emmanuel Sabbi i stedet må se på fra tribunen. Han har stadig en stærk tro på, at problemet snart vil løse sig, da agenten ringer.

Men der er intet nyt om Las Palmas.

Det er der derimod om en dansk superligaklub, der kan blive Emmanuel Sabbis vej væk fra den spanske fiasko. Agenten har overtalt Hobro IK til at lade angriberen komme til en prøvetræning, og i sommeren 2017 skriver han en treårig kontrakt med klubben.

Som barn sagde fodbold ikke Emmanuel Sabbi særlig meget, og som 15-årig besluttede han sig for at droppe fodbolden helt og fokusere på basketball. Efter et år uden succes vendte angriberen dog tilbage til grønsværen. Her på Hobro IK's stadion i 2017 efter at have skrevet under på en treårig kontrakt med klubben. (Foto: Dannie Rosenkrantz)

Langt fra en stjerne

I den lille, jyske by Hobro vil Emmanuel Sabbi jagte sin store, internationale drøm. Han vil bo så tæt som muligt på træningsanlægget. Her finder du angriberen på sine fridage og efter holdtræning, hvor han træner videre.

Efter den første sæson med minimal spilletid bliver Emmanuel Sabbi i foråret 2018 fast profil i startopstillingen. Og kommer dermed et skridt nærmere sit mål i Danmark: At blive den bedste amerikaner i Superligaen, inden han skal til udlandet og blive en del af Europas fodboldelite.

- Forhåbentligt kan jeg blive solgt til udlandet efter OB. Men for at nå dertil har jeg stadig brug for meget hjælp fra mine trænere i Hobro IK og OB.

Angriberen har fået mange fans i Danmark og er blevet kaldt fodboldstjerne af danske medier. Det kan han godt grine lidt af. Kontrasten. For så snart han kommer hjem til familien i Ohio, er der ikke meget stjernestøv omkring ham.

Spilleren er formet af en opvækst, hvor kun benhårdt arbejde og disciplin vil få dig fremad. Når holdkammeraterne mødtes og overnattede sammen dagen inden en kamp, var det uden Emmanuel Sabbi. Det var useriøst og ville påvirke sønnens fokus, ifølge hans far.

Og de samme regler gælder stadig for den nu voksne spiller.

Alt, der kan distrahere spilleren, er bandlyst. Ingen fester, ingen sociale sammenkomster, ingen overspringshandlinger. Programmet hedder 'træning - hjem - gentag'.

- Det er irriterende, at min far stadig bestemmer over mig, når jeg er hjemme. Men jeg er taknemmelig for den disciplin og kampånd, han har givet mig, for det har gjort, at jeg sidder her i dag, siger han.

  • Angriberen har høje forventninger til sig selv og vil gerne blive bedre til at sige pyt. Især når han laver fejl på banen. - Når jeg laver noget forkert, tænker jeg på det resten af kampen i stedet for at være 100 procent til stede. Det kan godt være stressende med alt det pres, jeg sætter på mig selv, siger han. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Det ultimative mål i Danmark for Emmanuel Sabbi er at blive den bedste amerikaner i Superligaen nogensinde. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Angriberen fik ikke meget spilletid i starten af sit Hobro-ophold, men blev ved med at øve sig på sine fridage og efter træning for at blive god nok til at blive en del af startopstillingen - og det lykkedes. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Indtil videre har angriberen spillet 27 kampe i denne sæson og scoret syv mål. Her smutter han forbi FC Københavns Michael Santos i Parken i København søndag den 24. november 2019. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)
1 / 4

Sulten

Barndommen og den ifølge angriberen ”strenge” opdragelse tager Emmanuel Sabbi med ind på banen hver dag, hvor han former det til vrede og vindermentalitet. Det samme mærker han ikke fra danske spillere, som han mener er for venlige og ikke intense nok i kamp.

- De er ikke lige så sultne. Danskere spiller fodbold, fordi de kan lide sporten, ikke for at overleve. I USA er det noget andet.

Netop intensitet har amerikaneren prøvet at inkorporere i Hobro IK. Til træning insisterer han på at gå til grænsen og gerne over den. Presser, sviner og skubber sine holdkammerater. Gør dem rasende på ham.

Nogle gange til et punkt, så det ender i slåskamp.

- Hvis der er noget, jeg vil have, vil jeg gøre alt for at få det. Hvis det ender med at give mig et par på hovedet, er det sådan, det er. Jeg mener, at det giver karakter og kærlighed på holdet, og jeg gør det kun, fordi drengene betyder noget for mig. I sidste ende gør det os stærkere.

Og han har tænkt sig at fortsætte med at skubbe til grænserne – både holdets og sine egne.

For med sine præstationer i Hobro IK er Emmanuel Sabbi begyndt at kradse i den europæiske fodboldmurs overflade, og angriberen er ikke i tvivl om, at han med den stribede OB-trøje og den rette mængde sult kan ændre sin familiens liv for evigt.

- Lige nu er jeg halvvejs, og den anden halvdel af min udvikling vil ske i OB. Dét kan blive mit store gennembrud.

Emmanuel Sabbis største drøm er at spille for en af Europas største klubber. Angriberen er ikke i tvivl om, at det er muligt. Her har han reduceret til 1-2 i kampen mod Randers FC søndag den 5. juli 2020. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

I aften kl. 19.00 møder Hobro IK Lyngby BK hjemme. Det er Hobros første kamp ud af to om at sikre sig livet i Superligaen eller rykke ned i 1. division. Du kan lytte med på LIGA på P3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk