I dag er juleaften for alle, der elsker fodbold og spænding: Gense tre vilde øjeblikke fra dramaet om top-6

Det bliver ofte en dramatisk sidste runde i Superligaens grundspil.

Der har været flere dramatiske øjeblikke i grundspillets sidste runde. Joni Kaukos overtidsscoring i 2019 var måske det allermest dramatiske. (Foto: © John Randeris, John Randeris)

Fem hold kæmper om to pladser, så der er nærmest garanti for drama i Superliga-grundspillets sidste runde søndag.

Klokken 15 bliver samtlige seks kampe fløjtet i gang, og mange forskellige scenarier er i spil, når det skal afgøres, hvilke hold der ender i top-6 og skal spille mesterskabsspil, og hvem der trækker sorteper og skal spille nedrykningsspil.

Siden den nye ligastruktur blev indført i sæsonen 2016/2017, har den givet anledning til flere dramatiske øjeblikke. Vi har udvalgt nogle af de bedste.

Vejles målmandsfadæse sender AaB ud af top 6

Inden sidste spillerunde i sæsonen 2018/2019 var der hele syv hold, der kæmpede om de sidste tre pladser i top-6. To af de hold var Esbjerg fB og AaB, som mødte henholdsvis Vejle og AGF.

Nordjyderne gjorde, hvad de kunne, da de slog AGF med 3-1. Så skulle de bare satse på på, at Esbjerg ikke slog Vejle, og sådan så det da også ud længe.

Men et minut inde i overtiden gik det så helt galt for Vejle.

Målmænd Thomas Hagelskjær var ikke opmærksom på, at Esbjergs finske angriber Joni Kauko ikke var løbet hjem efter et sløjt angreb. Men Kauko fik pludselig fornyet energi, da Hagelskjær lagde bolden til rette foran sig. Han sendte bolden i netmaskerne og esbjergenserne i ekstase.

Vild situation - og så var det Esbjerg, der ender med at løbe med sidste plads i top-6, mens AaB-spillerne måtte konstatere, at et enkelt mål endte med at være forskellen på succes eller fiasko.

16-årig gjorde forskellen i direkte duel om top-6

I sæsonen 2020/2021 var der også spænding helt indtil sidste runde. På grund af andre resultater endte det med at være en direkte duel mellem FC Nordsjælland og Sønderjyske om en plads i mesterskabsspillet, og her var det en meget ung spiller, der gjorde forskellen.

Norske Andreas Schjelderup, der tidligere på sæsonen blev solgt til portugisiske Benfica, var kun 16 år i marts 2021, men det var ikke til at se. Med to pragtkasser sørgede han for en FC Nordsjælland-sejr på 2-1 og sendte dermed sit hold i top-6.

Sen scoring med dramatisk efterspil

I sæsonen 2017/2018 var strukturen ikke helt, som den er i dag.

I nedrykningsspillet blev nummer syv og nummer otte nemlig fordelt i to forskellige puljer, og selvom et hold skulle ende som nummer syv, var det ikke garanteret ”den bedste” pulje – altså puljen med flest point ned til bundplaceringerne.

Inden sidste runde stod Sønderjyske i sådan en situation.

Hvis holdet fik point mod FC Midtjylland, ville man ende som nummer syv, og hvis det blev til et nederlag, ville Sønderjyske blive otter.

Sønderjyske tabte kampen 1-2 efter et sent FC Midtjylland-mål, men det var særligt en episode efter kampen, der trak overskrifter.

Her udtalte Søndejyske-spilleren Christian ’Greko’ Jakobsen nemlig følgende til TV 3 Sport:

- Det er til grin jo. Der er ikke så meget mere at sige. Det gør sgu ondt på stoltheden, synes jeg. Men ja. Man gør det bedste for klubben jo, sagde han.

Der blev efterfølgende åbnet en sag mod Sønderjyske af Fodboldens disciplinærinstans, der mistænkte dem for at tabe kampen med vilje. Klubben blev dog frikendt, og strukturen blev efterfølgende ændret, så det ikke kunne være fordelagtigt at ende som nummer otte frem for nummer syv.