I dag kan det ske igen: Her er 8 københavner-derbyer, der afgjorde mesterskabet

Kampe mellem FC København og Brøndby har flere gange haft afgørende betydning for, hvor mesterskabet havner.

Hjalte Bo Nørregaards scoring i 2003 sikrede FC København det danske mesterskab. (Foto: Carl Redhead)

FC København og Brøndby har været i mange dueller om det danske mesterskab, og flere gange er et derby blevet efterfulgt af en mesterskabsfest som tredje halvleg.

Søndag kan det ske igen, når de to hold krydser klinger i Parken, for med en sejr til FC København kan FC Midtjylland ikke længere nå holdet fra Østerbro.

DR Sporten har set nærmere på syv derbyer, der har afgjort mesterskabet.

1

FC Københavns første mesterskab blev vundet i Brøndby

Brøndby IF - FC København (2-3). Martin Johansen (forrest) og Jørgen Juul Jensen jubler efter en scoring. Martin Johansen blev matchvinder med et mål i overtiden, der sikrede FC København Danmarksmesterskabet. (Foto: MINI WOLFF © Scanpix)

Flere vil måske argumentere for, at den 13. juni 1993 blev skelsættende for måden, Københavner-derbyet i dag bliver omtalt.

På Brøndby Stadion kunne københavnerne nemlig sikre sig klubbens første mesterskab, og det krævede en sejr foran lidt over 18.000 tilskuere, mens OB skulle tabe til AaB.

Ole Bjur bragte hjemmeholdet foran tidligt i kampen, og det lugtede af, at Brøndby skulle løbe afsted med mesterskabet. Men den lugt holdt kun i fire minutter.

Først udlignede Iørn Uldbjerg, inden Martin Johansen sendte gæsterne til pause foran 2-1 og blot 45 minutter fra mesterskabsfest i fjendens hule.

Endnu engang vendte billedet, da Morten B. Nielsen sendte Brøndby-fansene i ekstase med sin udligning efter knap en time. Ekstasen blev dog vekslet til desillision.

I Aalborg havde AaB bragt sig foran med 3-1, så da Martin Johansen omsatte sin brors fine forarbejde til scoring i kampens overtid, kunne FC København fejre mesterskabet - lidt over et år efter klubbens grundlæggelse.

2

Zumas saksespark

FCK's Sibusiso Zuma scorer på et saksespark til 2-0 mod Brøndby søndag juni 10, 2001 i Parken. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Som FC København-fan er den 10. juni 2001 en dato, man nok aldrig glemmer. Det var dagen, hvor FC København med en 3-1-sejr i Parken over Brøndby sikrede sig klubbens andet mesterskab i historien.

Selvom det er knap 18 år siden, så husker alle nok målet til 2-0. Det nok mest ikoniske mål i Parken scoret af en spiller i FC København-trøjen.

Sibusiso Zuma modtog en aflevering fra Thomas Thorninger, og efter en enkelt berøring med brystet saksesparkede han den ind bag en sagesløs Mogens Krogh i Brøndby-målet.

Scoringen fik Flemming Østergaard til at græde, og guldet til Østerbro, og samtidig blev det startskuddet til FC Københavns dominans i dansk fodbold.

3

Mads Jørgensens mesterlige udligning

Peter Madsen og en kontrolør hiver i hver deres retning i Mads Jørgensen efter hans scoring til 1-1, der reelt set sendte mesterskabet til Brøndby i 2002. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Året efter stod guldkampen igen mellem FC København og Brøndby. Brøndby lå foran FC København i tabellen, da de mødtes på næstsidste spilledag i Parken.

Bora Zivkovic havde bragt hjemmeholdet foran og på kurs mod mesterskabet, men så vendte billedet.

I kampens døende sekunder dukkede Mads Jørgensen op, og med en klinisk afslutning med ydersiden sparkede han udligningen i kassen til resultatet 1-1.

Det betød, at Brøndby blot skulle besejre Lyngbys amatører i sidste spillerunde. Brøndby vandt 2-0, og Mads Jørgensen fik en plads i Brøndby-fansenes hjerter.

4

Da Brøndby Stadion blev til 'Hjalte Park'

Spørger man ude på Vestegnen, hvad de lavede den 18. maj 2003, så vil de fleste nok påstå, at de ikke kan huske det.

Det var dagen, hvor Hjalte Bo Nørregaard blev matchvinder på et propfyldt Brøndby Stadion, da FC København vandt 1-0.

Sejren betød, at FC København overhalede Brøndby inden sidstespillerunde, hvor københavnerne besejrede AGF og tog pokalen tilbage til Østerbro.

5

Laudrups guldhold ydmygede løverne

Én to, én to tre, én to tre fire - FEM - NUL!

Sådan sang Brøndbys fans, da FC København fik sig lidt af en afklapsning den 16. maj 2005 på Brøndby Stadion.

På sidelinjen stod Michael Laudrup som træner og kunne se sit sprudlende mandskab punktere FC Københavns mesterskabsdrømme. Brøndby kørte efterfølgende mesterskabet hjem i sikker stil, og 5-0-sejren mod FC København vil for altid stå som symbolet på Brøndbys seneste mesterskab.

6

Københavnsk guldfest i Brøndby

Vi spoler tiden frem til 2007. Der var krise i Brøndby, og den blev bestemt ikke mindre den 9. maj.

Marcus Allbäcks afgørende scoring til 1-0 på Brøndby Stadion betød nemlig, at københavnerne efterfølgende kunne fejre mesterskabet på Vestegnen, selvom der stadig manglede fire spillerunder.

Brøndby endte den sæson nummer seks - 27 point efter FC København.

7

Brøndby snublede - FC København jublede

Derbyet i Parken den 17. maj 2009 blev et symbol på Brøndbys sæson.

I guldduellen i Parken løb Jon Jönsson og Max von Schlebrügge ind i hinanden, hvilket gav hjemmeholdets Ailton en friløber, der resulterede i en sikker 3-0-scoring.

FC København vandt med 4-0 i en sæson, hvor Brøndby førte ved vinterpausen, men smed det hele til sidst, og FC København løb afsted med guldet.

8

Vestegnen lagde igen græs til FC Københavns guldfest

I 2013 kunne FC København igen holde mesterskabsfest på Brøndby-stadion.

5. maj var datoen, kampen endte 0-0, men det ene point var nok til, at de nærmeste konkurrenter ikke kunne nå at indhente københavnerne med tre runder tilbage, og så blev champagnepropperne poppet sammen med de medrejsende fans.

Brøndby endte sæsonen som nummer ni og var ikke langt fra endda at rykke ned.

Nedrykning er ikke et tema i år i Brøndby, men det er en mesterskabsfest i selskab med de gulblusede for FC København.

Københavnerne kan nemlig fejre endnu et mesterskab til samlingen, hvis det bliver til sejr i søndagens derby, da FC Midtjylland så ikke længere har muligheden for at indhente de hvidblusede fra den danske hovedstad.

Kampen mellem FC København og Brøndby sparkes i gang kl. 16.00, og den kan vanen tro følges i Liga på P3, mens Fodboldmagasinet inviterer indenfor til potentiel mesterskabsfest kl. 21.40 på DR1.

Facebook
Twitter