Joy Mogensen: Ingen tilskuere til Superliga før det er sundhedsmæssigt forsvarligt

Det er ekspertgruppens beregninger, der står til grund for, at Superligaen må kigge langt efter tilskuere.

Superligaen må fortsat undvære tilskuere på stadion, da de ikke blev en del af den seneste genåbning. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hen over sommeren fik vi et glimt af den længe savnede stemning, som en god flok tilskuere kan levere, når bolden ruller og følelserne får frit løb på et Superliga-stadion.

Under den såkaldte Superligaordning kunne klubberne lukke tilskuere ind i sektioner med maksimalt 500 personer.

Men i efteråret blev loftet sænket til i alt 500, inden tilskuere helt blev fjernet i vinteren, og tribunerne har været tomme siden bolden rullede i Superligaen efter vinterpausen.

Selvom fans higer efter at komme tilbage på de danske fodboldtribuner, blev de forbigået, da den seneste genåbning blev lanceret.

Der blev plads til genåbning af udendørs kulturliv i den seneste genåbning, men altså ikke for fans på stadion. Det har vakt undren blandt de danske fodboldfans, at der eksempelvis er åbnet for gæster i tivoli og zoologiske haver, men ikke på tribunerne.

Men det er ikke så simpelt, som blot at sige, at hvis nogen må, så må andre lignende tilbud også, siger kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) til DR Sporten.

- Det er jo generelt altid en god idé at have publikum på Superligaen. Men når der er corona, så bliver vi nødt til at tage højde for, hvordan sundhedsmyndighederne vurderer, at det er bedst at kontrollere samfundsaktiviteten, for det er den måde, vi kontrollerer virusset.

- Sundhedsmyndighedernes vurdering er, at der er større risiko for smitte, hvis man er i nærhed af andre i længere tid, også selvom man holder en til to meters afstand. Så derfor er der forskel på, når man bevæger sig rundt i forlystelsesparker eller zoologiske haver og er til Superligafodbold, siger Joy Mogensen.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen siger, at dialogen med Superligaen er god. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Hun påpeger, at eksempelvis tivolierne og de zoologiske haver er pålagt at have vagter, der sørger for, at gæsterne ikke stimler sammen, men derimod bevæger sig rundt i mindre grupper.

Det står i kontrast til Superligaen, hvor tilskuerne i givet fald ville sidde på den samme plads under hele kampens varighed.

- Vi kan ikke nøjes med kun at kigge på enkeltstående områder og sammenligne dem med hinanden, fordi det sundhedsmyndighederne klart siger er, at hvis vi åbner for for meget på en gang, så risikerer vi, at smitten løber løbsk, og bliver nødt til at lukke ned igen, og det vil jo næsten være endnu værre, siger Joy Mogensen.

God dialog med Superligaen

Divisionsforeningen, der står for afviklingen af Superligaen, har været forløbere på genåbningen af publikumsaktiviteter hen over sommeren i fjor under den såkaldte Superligaordning.

Siden har protokollerne fået et vrid, og det er mundet ud i en ny plan med omfattende coronatestning, Safe-projektet, som Divisionsforeningen håbede, kunne blive forsøgt allerede i marts, sagde Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, til DR Sporten i februar.

Men det blev ikke i denne genåbningsomgang, at forsøget blev søsat. Men dialogen mellem Divisionsforeningen, Kulturministeriet og sundhedsmyndighederne er til stede, og ifølge kultur- og kirkeministeren er den god.

- De har netop været dem, der kunne løbe foran. Både sidste sommer, men også nu med Safe-projektet, som vi har spillet ind til sundhedsmyndighederne og holdt dialogen kørende, sådan at det øjeblik, sundhedsmyndighederne vurderer, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt, og et flertal i Folketinget siger, at de vil gerne gå videre med det, er både Kulturministeriet og Divisionsforeningen klar til at gå videre med at lukke publikum ind på en sundhedsmæssig forsvarlig måde med test og afstand, siger Joy Mogensen.

Statsminister Mette Frederiksen er i dag begyndt på en ny runde drøftelser med Folketingets partier om en samlet genåbningsplan.

Basis for de drøftelser er beregninger fra ekspertgruppen, hvor forskellige parametre som sundhedsmæssige risici, økonomi, trivsel og frihedsrettigheder er medtaget i beregningerne, og på baggrund deraf anbefaler en rækkefølge for genåbningen, forklarer Joy Mogensen.

- Det er ekspertgruppen, der regner på næste skridt, og så er det os politikere, der vælger, om vi tør tage den risiko, det er, hver eneste gang vi åbner. Det er det, et flertal i Folketinget heldigvis har gjort i to omgange nu, og jeg glæder mig til, at vi når til de næste omgange, så publikumsaktiviteter på stadion, og andre steder, også kan komme med, siger hun.