Kent Nielsen har accepteret lyserøde fodboldstøvler - hvis de gør dig til en bedre fodboldspiller

Oprykkerne fra Silkeborg har overrasket de fleste i denne sæson og er sikre på at overvintre i Superligaens top-6

Èn gang har Kent Nielsen stået på sidelinjen i sit stiveste puds. Sågar slips var der plads til, da han som AaB-træner i 2014 jagtede pokalguld i Parken mod FC København.

Men det handlede mere om at vise respekt for begivenheden end at føle sig tilpas i tøjet.

Jakkesæt er bare ikke Kents kop the. Indholdet er det vigtigste. Ikke ment, som at der er noget galt med trænere i jakkesæt, det skal bare ikke sidde på den nuværende Silkeborg-træner.

Altså medmindre man står i en pokalfinale, og det er der trods alt lange udsigter til for Søhøjlandets helte, som i denne sæson mødte pokalmuren allerede i anden runde mod AC Horsens.

Anderledes succes har der til gengæld været for Kent Nielsens tropper i efterårssæsonen i Superligaen. Oprykkerne har med sprudlende offensivt spil overrasket de fleste og er inden efterårets sidste spillerunde sikker på at kunne holde juleferie i top-6.

Måske er det derfor humøret til dagens træning er i top, eller måske skyldes det bare, at det generelt er sjovt at spille fodbold under Kent Nielsen.

For selvom man ikke er et sekund i tvivl om, at råbet; ’to minutter tilbage af opvarmningen’, ikke betyder to minutter og en sjat, så lever begrebet frihed under ansvar i den grad i Silkeborg.

- Spillerne skal vide, at det er okay at fejle, men også at vi ikke skal være overmodige. Vi spiller ikke chancefodbold, men forsøger hele tiden at rykke barren for hvor hurtigt vi kan spille, og når man er opsat på hele tiden at tænke fremad, så kommer man også til at lave fejl, lyder det fra den 59-årige træner, som med 469 kampe er den træner, der har stået i spidsen for et superligamandskab flest gange i historien.

- Det vigtigste for Kent Nielsen er, at hans spillere er hårdtarbejdende. 'Når folk hører det, tror det altid, at det betyder at løbe meget og kaste sig ned i glidende taklinger. Det er også en måde at være hårdt arbejdende på, men for mig handler det mere hele tiden at anstrenge sig og hele tiden skubbe sine grænser. Det må vi ikke gå ned på' (Foto: Morten Mølby)

Fejl har der dog ikke været mange af i denne sæson for Silkeborg, som efter de første 16 kampe kun har tabt to. En skærende kontrast til senest silkeborgenserne var i Superligaen, hvor efteråret bød på hele 14 nederlag.

Dengang var Silkeborg også oprykkere og havde Kent Nielsen som ny mand i trænersædet. Her fik klubben hug i medierne for at være for opportunistisk i sin tilgang til fodbolden.

Derfor er det oplagte spørgsmål, om der var rysten på hånden i forhold til, hvordan efteråret skulle angribes denne gang.

- Vi havde ingen overvejelser om at ændre vores spillestil op til denne sæson. Vi så os selv som et frisk pust. Det var der mange, der grinede af, men med det spil, vi har leveret, er vi fuldt fortjent i top-6 og kan vi holde kadencen, aspirerer vi kraftigt til at holde den plads, når grundspillet skal gøres op.

Og det var så det tætteste Kent Nielsen denne formiddag kommer på en konklusion. At Silkeborg aspirerer til top-6.

For mens vi sidder på trænerkontoret, som man uden at lyde som livsstilsekspert, vist roligt kan sige er indrettet stik modsat Silkeborgs spillestil, påpeger europamesteren fra 1992 flere gange, at han ikke er meget for i tide og utide at sætte to streger under noget som helst.

Det skulle da lige være, at fodboldstøvler helst skal være sorte. Eller faktisk har Kent Nielsen egentlig ikke noget imod lyserøde fodboldstøvler. Du skal bare ikke vælge dem, fordi de er smarte, men fordi de gør dig til en bedre fodboldspiller.

Om holdningen har ændret sig i takt med Silkeborgs unge supertrio Rasmus Carstensen, Nicolai Vallys og Sebastian Jørgensens succes på banen er tillokkende at konkludere. Man kan i hvert fald konstatere, at trioen alle løber rundt med fodtøj, der bærer en fællesnævner. Skrigende lyserød på dele af støvlen.

Kent Nielsen er egentlig mest til sorte fodboldstøvler, men hvis han tager et kig på sine spillere, er der en del, som ikke deler den holdning. (Foto: Morten Mølby)

Men det er ikke kun fodboldstøvlerne, hvor Kent Nielsens holdning er, at man lige skal tænke sig om en ekstra gang. Også spillernes brug af sociale medier får en hård vrist. Jo Jo, nuvel må de gerne være på, lyder det fra Kent Nielsen, som selv først de seneste år har skiftet den gamle Nokia ud med en mere moderne telefon, men bliver man en bedre fodboldspiller af det?

Det er er spørgsmålet, man skal stille sig selv. Det kunne måske være, at tiden var bedre brugt på at se en fodboldkamp.

Hovedpersonen selv optræder i dagens anledning i et par sneakers. Selv ville han nok kalde dem kondisko og generelt kan Kent Nielsen måske godt opfattes som en smule gammeldags, eller altmodisch, som han selv kalder det.

Men måske er det bare den naturlige konsekvens af ikke at gå den samme vej som alle andre. For selvom ikke alt var bedre i gamle dage, så er alt moderne heller ikke vejen frem.

- Lige nu handler meget i fodboldens verden om statistik, expected goals og table of justice. Den køber jeg ikke ind på, og det er nok der, jeg er lidt altmodisch. Når man går imod strømmen, ser folk det som gammeldags, men man kunne jo også være frontrunner.

Frontrunner har Silkeborg i hvert fald været, når det handler om at spille fodbold, med tryk under spille. For hvis der er noget, som kendetegner det fodbold, Kent Nielsen gerne vil praktisere, er det, at bolden er spillernes ven.

- Hvis man er bedre til noget end de fleste, og det er vi i spillet med bolden, så gælder det om at udnytte det. Det har vi dyrket og forfinet siden sidste gang, vi var i Superligaen, og det er derfor modstanderne har svært ved at håndtere det.

Kent Nielsen kom til Silkeborg IF i juni 2019. Tidligere har han stået i spidsen for AGF, Horsens, Brøndby, AaB og OB. (Foto: Morten Mølby)

Men spillet kan også blive for poleret. ’Come on. Det der er sgu for åndsvagt’, runger det ud over stadion, da der går lidt for meget tiki-taka i en træningsøvelse. For godt nok må det gerne være flot, men i sidste ende handler det for Kent Nielsen om det samme som for alle andre, der er involveret i fodbold.

- Vi er i en konkurrenceidræt, og vi skal hele tiden levere resultater. Selvfølgelig skal vi sørge for, der er udvikling i tingene, men den bedste udvikling er at vinde fodboldkampe. Skåret ind til benet, er mit arbejde jo primært at vinde den næste fodboldkamp, og bliver vi ved med det, vinder vi jo det hele. Sådan skal vi tænke.

Og det med at vinde det hele, er jo ikke ligefrem fjern for Kent Nielsen, som i den omtalte jakkesæt-sæson udover at vinde pokalguldet også nappede mesterskabet med AaB.

Du har jo både prøvet at vinde, rykke op og rykke ud af Superligaen. Hvilken følelse er stærkest?

- Jeg har en tendens til, at skuffelser fylder mere end glæde. Jeg har lettere ved at komme over gode kampe, som ikke fylder så meget, som de dårlige. Derfor er det, som fylder mest, de ting, som ikke lykkes. Men jeg er også nået en alder, hvor jeg er blevet bevidst om, at jeg har været privilegeret over at opleve mange store ting i fodboldens verden.

Med det rationale, har der ikke været meget at tænke over i dette efterår, hvor mængden af gode kampe overstiger dårlige for de rødblusede silkeborgensere.

Men godt begyndt er jo som bekendt kun halvt fuldendt. Og den rutinerede træner er da også fuldt bevidst om, at Superligaens friske pust hurtigt kan blive en storm i et glas vand.

- Lige nu er der meget snak om vores måde at gribe spillet an på, men taber vi fem kampe i træk, så kommer kritikken hurtigt. Det er derfor, jeg siger, at det vigtigste er at vinde, så slipper du for rigtig meget. Men vi kommer aldrig til at gå på kompromis med den måde, vi gør tingene på. Man kan kæmpe sig til overlevelse, men man skal spille sig til topplaceringer.

- Jeg er ikke koncepttræner. Måden vi spiller på i Silkeborg, kan du finde aner af i mine tidligere klubber. Man skal kunne kunne justere hele tiden, og det gør jeg også nu .(Foto: Morten Mølby)
FacebookTwitter