Kraul før Superliga-brag i Parken: En topkamp med to hold i forandring

DR Sportens kommentator Andreas Kraul ser frem mod Superliga-topkampen mellem FCK og FCM.

Både FC København og FC Midtjylland viser – enten af lyst eller nød - nye fodboldmæssige ansigter inden søndagens indbyrdes opgør, mener Andreas Kraul. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det er en yderst interessant fodboldmæssig armlægning, som finder sted i aften klokken 18.00 i Parken på Østerbro i København.

Rent pointmæssigt er scenariet glasklart.

Superligaens to bedste hold mødes i sæsonens første direkte duel med et lille plus til gæsterne fra FC Midtjylland, som med en sejr vil kunne slå et tidligt hul til de forsvarende mestre fra FC København på syv point.

Så langt, så godt.

I sig selv en spændende topkamp, der imidlertid også har nogle ekstra elementer af interesse, eftersom det faktisk er to hold under hver sin form for forandring, der skal måle sig direkte op mod de mest åbenlyse konkurrenter.

Stor københavnsk transformation

FC Københavns transformation er mest tydelig. Væk i forhold til forårets overtag i ligaen er lige nu permanent topscorer Robert Skov samt midlertidigt de to markante angribere Dame N’Doye og Jonas Wind, mens Viktor Fischer fortsat slet ikke har scoret i sine første otte kampe i Superligaen.

Angrebskometen Jonas Wind er tidligst tilbage fra sin skade i starten af 2020. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det giver et andet udtryk spillemæssigt, og så sent som i torsdagens kamp mod schweiziske FC Lugano så man, at FCK-stilen – mest af nød – er ændret markant.

Sidste sæsons våben med at spille boldene tidligt op til enten N’Doye eller Jonas Wind, der så kunne holde længe nok i kuglen til, at andet geled kunne komme i position, er ikke i nærheden af at være lige så brugbart med hverken Pieros Sotiriou eller Michael Santos. Og Nicklas Bendtner, der potentielt kunne udfylde noget af den samme rolle, er endnu ikke i tilstrækkelig kampform.

Derfor bliver FCK-spillet anderledes. Mindre direkte og i banens længderetning. Der skal arbejdes længere tid for at gennembryde modstanderne, og det er samtidig sværere at se, hvor målene skal komme fra.

Uden N’Doye og Wind i ligningen er københavnernes topscorer for eksempel lige nu Pieros Sotiriou med to mål i Superligaen, mens Jens Stage, Pierre Bengtsson og Michael Santos har lavet et enkelt hver.

Dame N' Doye (tv.) er tilbage på træningsbanen for FC København, men er ikke klar til at spille kamp endnu. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Ståle Solbakkens hold vil nok i endnu højere grad blive mere kompakt – og måske dermed også sværere at score imod, men de vil også skulle kæmpe hårdere for deres egne scoringer, og nordmandens meget direkte opsang til især Viktor Fischer og Rasmus Falk inden torsdagens kamp i Europa League var meget kalkuleret og væsentlig.

De to får et stort ansvar for at skabe chancer og holde flow og tempo i spillet.

FCM har sagt farvel til store profiler

Situationen er anderledes i FC Midtjylland, men det er faktisk også et hold, der har forandret sig en del bare i forhold til forårets sølvmedaljer.

Fokus har mest været på den store udskiftning hos FC København, men FC Midtjylland har i skikkelse af tidligere anfører Jakob Poulsen samt Paul Onuachu, Kian Hansen og Gustav Wikheim faktisk også sagt farvel til fire af spillerne fra den absolutte top i hierarkiet.

Jakob Poulsen var med til at slå FCK, sidst de to mandskaber stod over for hinanden. Nu er anføreren fortid i FC Midtjylland. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Og ser man på de helt tørre tal, så stillede FC Midtjylland i sidste sæson typisk med en startopstilling med en gennemsnitsalder på mellem 27 og 28 år, mens den i denne sæsons seneste hjemmekamp mod Brøndby var under 25 år.

Det er en ganske markant foryngelse, der er sket samtidig med et godt nok temmelig udramatisk trænerskifte fra Kenneth Andersen til Brian Priske og i tillæg faktisk også et systemskifte.

Den nye cheftræner, Brian Priske, side om side med den tidligere mand i spidsen, Kenneth Andersen. (© dr)

Nyt midtjysk forsvarskoncept

FC Midtjylland blev i 2018 danske mestre med en tre-back kæde i forsvaret samt et par dygtige wingbacker, og det har siden været et fast koncept på Heden, men med skiftet til Brian Piske er formationen også ændret til i stedet at være bygget op omkring en klassisk firekæde ledet af den nye anfører, Erik Sviatchenko.

Ikke den største revolution i fodboldens åbne værksted, men dog alligevel et andet udtryk, og – hvis man spørger nogle af Midtjyllands bærende spillere – også en ganske kærkommen energiindsprøjtning efter sæsonåbningen, hvor holdets udtryk ellers godt kunne savne – ja, netop noget energi og glæde.

Jakob Poulsen, der nu træner under den australske forårssol, var en markant og vigtig figur på holdet, men selv også han har kunnet undværes, og i stedet for ham som rolig og velovervejet spilstyrer er midtjydernes offensive udtryk mere drejet hen mod det uforudsigelige personificeret især i skikkelse af Evander og senest tilførslen af Emiliano Marcondes.

Fornyet spillelyst i Midtjylland

De seneste kampe har vist et mere friskt og ungdommeligt FCM-hold, der dermed også kommer med stor tro på egne evner inden mødet med FC København, som i modsætning til gæsterne også har Europa League at fokusere mental og fysisk energi på.

”Det har midtjyderne jo selv valgt fra”, har det lidt spidst lydt fra FCK-lejren, men faktum er, at de europæiske kampe både kan være gode og dårlige i forhold til at præstere i Superligaen.

Se eller gense højdepunkterne fra det seneste opgør mellem de to hold:

Med succes og overskud i truppen vil de internationale kampe kunne give mulighed for spilletid til alle samt et "europæisk tempo", der kan overføres til Superligaen, men i FC Københavns skadesplagede periode har det tydeligvis været en belastning med to kampe om ugen, hvilket man for eksempel tydeligt så i forbindelse med 1-0 nederlaget til AaB i Aalborg.

Nu har FC København kunnet lade op i mere ro og mag med de fornuftige tre point fra første kamp i gruppespillet torsdag aften, og alt tyder på en spændende og yderst interessant tidlig topkamp i Parken.

Mesterskabet bliver langt fra afgjort allerede her i september måned, men vi kan få en klar indikation af, hvilket af topholdene som er længst fremme med forandringerne.

Kampen mellem FC København og FC Midtjylland bliver lige som alle andre kampe i den bedste danske række sendt direkte i LIGA på P3. Søndag sender programmet otte timer fra 12-20.