Kraul: OB's charmerende skurk prikker til magtbalancen

OB med Eric Djemba-Djemba i spidsen kan rykke rundt på magtbalancen i dansk fodbold, skriver DR Sportens Andreas Kraul.

OB's Eric Djemba-Djemba kan være med til at give OB international klasse. (Foto: © Jesper Kristensen, Scanpix)

Da jeg var dreng, elskede jeg bøger, film og tv med det, man kan kalde for den charmerende skurk.

Javel, en god, gammeldag renskuret helt kan selvfølgelig også være okay, men jeg må indrømme, at fascinationen var større ved en smilende røver, der med glimt i øjet viste sin flossede kant, mens han samtidig blinkede til damerne. Dick Turpin, Long John Silver, Han Solo.

Og hvad pokker har det så med dansk fodbold at gøre?

Jo, hos OB på Fyn har de nemlig præcis sådan en charmerende skurk, der igen og igen har voldt problemer, men som også er en af hovedårsagerne til, at de danske sølvvindere efter onsdagens hjemmesejr på 1-0 over spanske Villarreal står med en vis mulighed for at rykke lidt rundt på magtbalancen i dansk fodbold.

Navnet er Eric Djemba-Djemba, og det er en spiller, som i sin tid i OB har svinget mellem at være Superligaens i særklasse bedste midtbanespiller til at være direkte ødelæggende for ikke bare sit eget spil, men for hele det fynske kollektiv. Yderpunkterne i den ene retning har været tåbelige røde kort, udisciplinerede træningsindsatser samt nærmest destruktivt spil i de mørke perioder. Til gengæld har manden fra Cameroun også på andre tidspunkter tilført OB det internationale snit, som er så pokkers svært at få fat på i dansk fodbold.

Indledningen på den nye sæson - og især triumfen mod Villareal onsdag aften - har vist den lyse og gode side af Djemba-Djemba. I hjemmekampen mod spanierne var det ham, der dikterede kampen fra sin centrale position, ham der træk OB op, ham der løb og tacklede, spillede og dirigerede. Og ham der efter kampen græd sine mange følelser ud for åbent kamera, fordi han var så overvældet over resultatet, de mange fans og sin egen families tilstedeværelsetribunen.

Det sidste er nok nemmere at forstå hjemme i Cameroun end i august-kolde Odense, men billederne viste under alle omstændigheder en Eric Djemba-Djemba, der igen er parat til at yde noget for sig selv og sit hold. Tidligere har jeg foreslået OB at skille sig hurtigst muligt af med den tidligere United-spiller, da han helt tydeligt demonstrerede sin utilfredshed med et manglende salg ved simpel arbejdsvægring, men nogle skår er åbenbart blevet klinket. Og som jeg ser det, er en af Henrik Clausens største bedrifter som OB-træner indtil videre, at han tilsyneladende har 'tæmmet' Djemba-Djemba, så den charmerende skurk fra Cameroun igen trækker i den rigtige retning med sine enormt mange kræfter.

Jeg er nu ikke sikker på, at OB selv med Djemba-Djemba på toppen tager det helt store stik hjem i næste uge. Villareal hjemme på 'El Madrigal' med en uges ekstra træning i benene bliver en voldsom opgave, men fordelen er selvfølgelig, at fynboerne 'bare' skal lave et enkelt mål, så skal spanierne minimum score tre.

Under alle omstændigheder har OB et langt bedre udgangspunkt end FC København, hvis nykonstruerede hold tirsdag aften viste sig at være endnu mere skrøbeligt end frygtet efter sommerens markante udskiftning. Indtil mødet med tjekkerne havde spillet været dårligt, men resultaterne gode. I anden halvleg i Parken var spillet ringe, og resultatet så katastrofalt, at drømmen om nye oplevelser i Champions League virker meget fjern inden returmødet i Prag i næste uge.

FC Københavns spillere begik store fejl og blev paniske efter tjekkernes føringsmål, men jeg hæftede mig også ved klubbens nye cheftræner, Roland Nilsson, der i hele forløbet omkring kampen virkede i defensiven. Det gjaldt lige fra pressemødet dagen inden opgøret, hvor han talte Victoria Plzen op til at lyde som en mellemting mellem Bayern München og Chelsea, hvorefter han med sin besynderlige startopstilling med Claudemir på toppen indrettede sig efter modstanderne i Parken i stedet for selv at diktere kampen. Dermed var han i min optik selv med til at pacificere sine egne spillere i en situation, hvor tjekkerne skulle have været sat under maksimalt pres allerede fra første minut.

Undskyld mig, men holdets anfører - den 36-årige Horvarth - er den tykkeste spiller, der har optrådt (på banen) i Parken i flere sæsoner, og selv om Hagi-klonen kunne slå en guddommelig diagonal, så skulle han tempomæssigt slet ikke have haft lov til at kunne spille så afgørende en rolle i så vigtig en kamp. Og det var for en stor dels vedkommende Roland Nilssons egen skyld.

Der findes en lille anekdote fra sidste sæson i Superligaen, da OB i efteråret tabte med hele 5-0 til FC København i Parken. Her var Eric Djemba-Djemba helt umulig, og undervejs skulle manden fra Cameroun have bedt Dame N'Doye om at få Ståle Solbakken til at købe sig. I dag kan man sige, at fynboernes charmerende skurk måske er ved at prikke lidt til magtbalancen i dansk fodbold, mens FC København faktisk godt kunne bruge lige præcis en type som Djemba-Djemba.

Ja, hvis altså hverken Dick Turpin, Long John Silver eller Han Solo er transferfrie.

Er du enig eller uenig med Kraul? Deltag i debatten herunder.Rundens kampeOB - Lyngby (lørdag 17.00)Jeg tror stadigvæk, at OB's internationale succes vil koste fynboerne noget på den hjemlige scene i løbet af efteråret - også i forhold til FC København. Lige præcis en hjemmekamp mod Lyngby ser dog ud til at være tilpas overkommelig, sådan som gæsterne tager sig ud i øjeblikket. Måske vi får Morten Skoubo lidt mere at se i løbet af opgøret, og alene gejsten fra onsdag aften bør bære igennem til hjemmesejr. Samtidig har fynboerne godt fat i Odense lige nu med tre hjemmesejre på stribe i Superligaen.Kraul tipper: 1AC Horsens - FC København (lørdag 19.00)Det bliver vældig interessant at se gæsternes reaktion på den store tjekkiske skuffelse i Parken tirsdag aften. Claudemir ser ikke ud til at kunne spille, og måske Horsens kan lukrere lidt på den øjeblikkelige situation og fokusretning hos mesterholdet. Omvendt vil spillere som Santín og Nordstrand sikkert være ekstra opsatte på at vise, at de skulle have været mere i spil. Sandsynligheden taler stadigvæk for udesejr, men halvgardering X2 anbefales. Kraul tipper: 2FC Midtjylland - FC Nordsjælland (søndag 14.00)Det var sådan set pænt og nydeligt, hvad gæsterne præsterede torsdag aften mod Sporting fra Lissabon, men FC Nordsjælland er fortsat voldsomt ineffektive og skriger på en frontangriber med pondus. Med halvømme stænger ligner det en oplagt mulighed for FC Midtjylland til at få en tiltrængt sejr på kontoen. Jeg regner med hjemmesejr - måske endda med et par mål.Kraul tipper: 1HB Køge - Silkeborg (søndag 16.00)Silkeborg har fået alt for lidt point ud af de seneste kampe i forhold til spil og chancer, og det kan selvfølgelig fortsætte på udebane i Herfølge. Det absolutte bundhold lukker imidlertid langt flere kasser ind end alle andre, og derfor er det betryggende for Troels Bech, at hans hold trods alt har haft mulighederne. Jeg har svært ved at tippe meget andet end sikkert 2-tal her.Kraul tipper: 2AGF - Brøndby (søndag 18.00)Klart rundens største wildcard, som det virker helt umuligt at spå om på forhånd. Kan Brøndby samle sig selv op igen efter snart en måneds uafbrudte skuffelser? Kan AGF-publikummet bære de lokale helte frem på trods af spillemæssige mangler? Træder Søren Larsen op på den store scene? Følg med i Sport på 3'eren, og indtil da forsøger jeg mig med et blødt kryds.Kraul tipper: XSønderjyskE - AaB (mandag 19.00)Et overraskende topopgør i ruden, hvor sønderjydernes fysik endnu engang skal bære dem igennem. AaB er bare ikke sådan lige at flytte, og jeg har fidus til, at nordjyderne har de rigtige midler til at komme lidt længere mod et hjemmehold, der traditionelt er ubehagelige at spille imod, men som har klare mangler.Kraul tipper: 2Rundens kampe tippetOB - Lyngby   1 AC Horsens - FC København  2 FC Midtjylland - FC Nordsjælland 1 HB Køge - Silkeborg  2 AGF - Brøndby  X SønderjyskE - AaB  2

Tipsdysten

Endnu en uge med halvdelen af kampene tippet rigtigt flytter mig ikke mange pladser frem i den samlede stilling. Nicolai holder stilen i toppen og er ved at have slået hul.

Nicolai 20 Torben 18 Nicklas  17 Anders 17 LOC 15 Kraul 14 Lasse 14 Rasmus P 13 Daniel 12 Tobias HU 10 Casper 10