Kraul om Brøndby-sag: Syret, surrealistisk og ud over fatteevnen

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul analyserer her dagens kaotiske hændelser i Brøndby.

Andreas Kraul er ikke imponeret over Brøndbys bestyrelsesformand. (Foto: Dr Sporten © dr)

Rystende. Så kort og skarpt udtrykker DR Sportens fodboldkommentator hændelserne i Brøndby onsdag, hvor cheftræner Thomas Frank sagde op, efter at bestyrelsesformand Jan Bech Andersen havde langet ud efter ham og andre i Brøndby på et fanforum.

- Det er ud over fatteevnen. Det er syret. Man synes jo, at fodboldens verden godt kan føles som en parallelverden, som et show og en cirkusforestilling. Men det her virker helt galt. Det er en bestyrelsesformand, der er blevet taget som en dreng i skolegården, siger Andreas Kraul.

- Det er på niveau og måske endda over dengang en AGF-træner blev fyret på et motorvejstoilet. Det er noget, vi altid vil huske det her, det vil gå over i historien, også fordi Brøndby er den store klub, den er. Det er surrealistisk og naturligvis også underholdende. Det er noget, alle snakker om og griner om, siger Kraul og slår fast:

- Men det er en kæmpe virksomhed med mange ansatte, og den må altså ikke være genstand for surrealistisk underholdning.

Manden med kassen

Det er ikke overraskende, at det er Jan Bech Andersen, der bliver i Brøndby efter at have været skyld i hele affæren. Jan Bech er nemlig manden med pengekassen i Brøndby.

- Det er jo den danske vinkel på det, som mange klubber har oplevet i verden, siger Kraul og fortsætter:

- Han er manden med pengene, og derfor har han ret. Han ville kunne trække tæppet væk under den klub. Han ville i princippet kunne tillade sig at gøre, hvad han vil: Hvis han ville stå på ét ben og fløjte Marseillaisen og ansætte en ny træner hver anden uge, så er det sådan, det er. Hvis han synes, at Brøndby skulle spille i grønt i stedet for gult, ville han også komme igennem med det. Derfor er der ikke noget overraskende i, at det er ham og ikke Frank, der sidder tilbage, siger Kraul.

- Men når det er sagt, er det klart, at han har sat sig selv under pres. Forstået på den måde, at som ansvarlig klubleder og bestyrelsesformand har han fuldstændigt undermineret sig selv. Penge kan købe mange ting, men respekt er en vare, der er svært at prissætte. På den konto kan det koste noget.

Sidste vers for Frank

At cheftræner Thomas Frank nu er færdig i klubben kunne man godt have forudset, mener Kraul.

- Der var nok alligevel tegn i sol og måne på, at der var optræk til, at Frank sang på sidste vers som Brøndby-træner. Jeg havde forventet, at han – medmindre der ville ske noget helt vildt med holdet her i foråret – ville blive skiftet ud til sommer, siger Andreas Kraul.

- Men derfor er det smadrende for et hold, der kæmper for at få en sammenhæng i det og noget kontinuitet i præstationerne i den måde, man spiller på. Samtidig med, at holdet er under enorm forandring i forhold til, at Agger måske ikke fortsætter, at Kahlenberg måske også snart er færdig, og Albrechtsen nok heller ikke fortsætter så lang tid mere og mange af de øvrige har kontraktudløb, siger Kraul.

- Det er ikke et godt fundament at bygge noget på i et forår, hvor der er andre klubber, der udnytter tiden til at bygge op: AGF er i gang med en relancering med Riddersholm, og FCN med Hjulmand gør det samme. Og der er mange mindre hold som Viborg og Randers, som kommer til at være mange måneder forud Brøndby, og Brøndby kommer til at være håbløst bagud.

Den uendelige nedtur

Brøndbys seneste 10 år har været en lang nedtur, og Andreas Kraul frygter, at den nedtur ikke stopper.

- Historien om Brøndby og de 10 år, der er gået, siden de vandt mesterskabet med Michael Laudrup og skulle spille Champions League-kvalifikation, har jo været en lang vandring fra det ene kaotiske scenarie til det andet, med alle de nye direktører, nye trænere og spillere, nye starter og nye, nye starter. Man er oprigtigt bange for, at det går i smadder for den klub, siger Kraul.

- Det er et stærkt brand, og de har en stærk fanbase, men man kan også kun klare en vis del; de var jo tæt på at rykke ned og gå konkurs. Lige nu er de afhængige af én mand. Og hvad er det for en mand? FCV var afhængige af Kurt Andresen, og da han forlod det hele, var det bankerot, konkurs og farvel.

- Brøndby virker til at være afhængig af en mand, der i et fanforum skriver i sit navn noget lavpandet fodboldsnak. Det er alt andet en solid klub, siger Kraul.

Facebook
Twitter