Kraul om Superligaens sommerprogram: Der kan vente et komprimeret og godt produkt

Superligaens potentielt snarlige tilbagevenden kan blive guf for glubske fodboldfans.

Divisionsforeningen har som mål at afvikle ligaen inden udgangen af august. Et mål, de selv kalder for realistisk. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Det vigtigste er, de nu har fået en dato. Noget at arbejde hen imod.

Sådan siger

DR
Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul om
Superligaen
og dens aktører, der siden begyndelsen af marts har ligget stille på grund af coronakrisen.

For i dag kom der nemlig en ny dato på bordet. 15. maj vil superligabolden tidligst rulle igen, og samtidig ligger det fast, at

Divisionsforeningen
har som mål at afvikle ligaen inden udgangen af august. Et mål, de selv kalder for realistisk.

- Alle er meget interesserede i at få afviklet kampene og gerne også lynhurtigt. Det skal stadig være forsvarligt, så derfor ikke for tidligt, men indenfor en kort periode med et komprimeret program, så man på den måde kan spille turneringen færdig, siger Andreas Kraul.

Divisionforeningen har således meldt ud, at der arbejdes med tre nye scenarier efter statsminister Mette Frederiksens (S)

pressemøde
mandag aften.

De to andre datoer for Superligaens comeback hedder 24. eller 31. maj. Og i alle tre scenarier bliver både

Superligaen
og pokalturneringen færdigspillet inden udgangen af juli.

Tomme tribuner ødelægger ikke produktet

Planen er, at næste sæson bliver startet op i begyndelsen af september. Til den tid også med tilskuere på

tribunen
i modsætning til den
resterende
del af denne sæson.

For tilskuerløst bliver det altså, når og hvis bolden igen kommer til at rulle på denne side af sommerferien. Det ligger fast som følge af det fortsatte forsamlingsforbud frem til og med august. Men det betyder ikke nødvendigvis, at Superligaens produkt mister sin værdi, vurderer Andreas Kraul.

-

Superligaen
er et fantastisk produkt for tv lige nu. Det vrimler med glubske seere, og der er sandsynligvis ingen af de store ligaer, der er klar til at spille allerede til den tid. Det vil skabe interesse for en masse seere.

- Man kan være hundrede procent sikker på én ting, og det er, at tv-selskaberne lige nu vil elske at sende kampene. Selvfølgelig helst med tilskuere, men det er næsten ligegyldigt. At kunne sende livesport fra den danske

Superliga
vil lige nu være guld værd for Nent, Discovery, og hvem der ellers har rettighederne. Også radiomæssigt for
DR
, fordi der er så stort et behov og efterspørgsel.

Sådan her kommer det til at se ud, når der igen bliver spillet Superliga. Uden tilskuere på tribunerne. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Det produkt, de ville kunne få her, kan nærmest også blive internationalt, hvis Danmark kommer i gang før andre lande. Men selvfølgelig allermest herhjemme. Selvom det er en sommerperiode, så vil seertallene ligge markant højere end normalt, og dermed vil reklameindtægterne for tv-selskaberne også være tilsvarende fordelagtige.

- Det er svært at forestille sig Spanien eller Italien spille fodbold den 1. juni. Selv i England er det tvivlsomt, selvom de tidligere har kaldt det et mål. Så hvis alle de normalt konkurrerende ligaer i forhold til at suge tv-seere til sig, ikke er der, så er det klart, at

Superligaen
vil være endnu mere interessant at sende, siger Andreas Kraul.

Klubberne er økonomisk afhængige af en afvikling

Det er ikke kun rettighedshaverne, der glæder sig over, at Superligaens igen kan skimtes i kikkerten. Også klubberne kan så småt begynde at tørre svedperlerne af panden med udsigten til den økonomiske gevinst ved igen at komme i gang.

- Alle klubberne er

maksimalt
presset i øjeblikket, og der er så mange økonomiske usikkerheder. De bløder økonomisk. Så de kan glæde sig over, at de nu har fået noget at kunne arbejde hen imod.

Blandt andre Lyngby Boldklub har tidligere i år erkendt, at coronakrisen presser klubben hårdt økonomisk. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Tv-pengene er stadig den største indtjeningskilde, og hvis ikke sæsonen bliver gjort færdig, så har tv-selskaberne ikke fået det produkt, som de skulle have, og så bliver den sidste del af sæsonens tv-penge ikke udbetalt. Og her snakker vi altså slutspil og store dele af sæsonen, siger Andreas Kraul om pengene, der for nogle klubber kan være

afgørende
i forhold til overlevelse.

- Fodbolden er en

branche
, som er utrolig afhængig af de her kampe. I det, man kalder den daglige drift, er der lige nu ingen
indtægter
. Og hvis der så begynder at komme regninger, er der nogle af de mindre klubber i
Superligaen
, som bare ikke har den slags penge på bogen. Der er nogle af de små klubber i
Superligaen
, hvor man i forvejen tæller ned på få tusinde kroner af gangen, og det vil simpelthen kunne koste dem klublivet, siger Andreas Kraul.

Der resterer to kampe af grundspillet, inden mesterskabs- og nedrykningsspillet skal afvikles.