Kraul: Tidlig matchbold til FCK i Parken i aften

Mesterskabet kan stort set afgøres i Parken i aften. DR Sportens Andreas Kraul ser frem mod en guldduel med fokus på bandereklamer og to hold i stærkeste opstilling.

(ARKIV) FCK's Viktor Fischer mod FC Midtjyllands Paul Onoachu i Superliga-kampen FC Midtjylland mod FC København i Herning i september 2018. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der har længe været lagt op til en intens og spændingsmættet slutkamp om titlen som dansk mester i fodbold.

Ordet ’Guldduel’ er igen og igen blevet brugt med de forsvarende mestre fra FC Midtjylland og FC København, sidste sæsons nummer fire, som de to aktører i en hæsblæsende jagt på titlen.

Duellen med de imødesete nervepirrende opgør helt til sidste spilledag i slutningen af maj kan dog allerede nu - inden vi for alvor har fået taget hul på at fejre

påskens
mange pinsler - blive ændret til en langt mere afdæmpet paradekørsel for FC København, som inden det første indbyrdes opgør med midtjyderne i mesterskabsspillet har et forspring på fem point plus bedre målscore.

Det giver følgende scenarie, hvis Ståle Solbakkens hold vinder opgøret i Parken:

Med seks spillerunder igen vil

FCK
så have otte point ned til FCM samt en bedre målscore på minimum otte mål, hvilket stort set kan betegnes som et ekstra point. Det virker urealistisk at indhente i en sæson, hvor netop disse to hold har været så markant bedre end resten af ligaen.

Tager man de indbyrdes opgør ud af regnskabet, så har FC Midtjylland kun tabt en enkelt kamp i sæsonen, hvilket var på udebane til AaB helt tilbage i juli måned, mens FC København for deres vedkommende ud over et nederlag i Herning kun har forladt banen to gange helt uden point; mod Horsens i juli og Vendsyssel på udebane i september. Altså for over et halvt år siden.

Det er en

imponerende
stabilitet
for begge mandskaber hen over vinteren og det tidlige forår, hvilket understreges af, at det nuværende pointantal på 70 for
FCK
er det højeste efter 29 runder siden klubbens eget helt suveræne hold i sæsonen 2010-2011.

De danske mestre i 2011, FC København med Mathias Zanka Jørgensen i spidsen, hentede flest point i Superligaen nogensinde set pr. kamp. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Og dengang var der ikke en konkurrent i nærheden af at være så tæt på hovedstadsholdet, som FCM er i år.

Det er sjældent med to så

stabile
tophold, og ikke ret meget tyder på, at de to guldkandidater pludselig skulle begynde at tabe ret mange kampe til de øvrige hold i de sidste runder af slutspillet, og derfor er det så
afgørende
for FC Midtjylland at hente point i Parken – og helst vinde.

Selv i tilfælde af

uafgjort
vil midtjyderne ikke længere selv kunne afgøre, hvor guldet skal placeres, og med ovennævnte
stabilitet
i baghovedet, er det ikke en ønskværdig situation. I tilfælde af en
uafgjort
stilling sidst i kampen bør FCM derfor alvorligt overveje at jagte sejren. Og det samme gælder sådan set
FCK
.

Det giver en på alle måder fantastisk optakt til skærtorsdags indbyrdes kamp på Østerbro, hvor udsigten ud over helligdagssolskin og omkring 26.000 tilskuere også lyder på stærkeste opstillinger for begge hold.

FC København fik meget belejligt gjort Robert Skov klar til opgøret i søndags på Brøndby

Stadion
, hvor superligatopscoreren lidt overraskende spillede samtlige 90 minutter og bragede sæsonmål nummer 24 i nettet, mens Viktor Fischer virkede på vej tilbage mod et topniveau i et derby, hvor også unge Jonas Wind imponerede i offensiven som angrebsmakker ved siden af Dame N’Doye.

20-årige Jonas Wind har en særlig kompetence, når det gælder at holde fast i bolden og få den lagt af på det rigtige tidspunkt, hvilket faktisk var medvirkende til begge

FCK
-scoringer mod Brøndby i weekenden.

Med anfører Zeca tilbage efter karantæne betyder det, at FC København for første gang i over et halvt år kan stille med det, der ligner A-kæden på alle 11 positioner (med et lille forbehold omkring midterforsvarer Andreas Bjelland), hvilket helt fantastisk for alle os

iagttagere
også ser ud til at være tilfældet for gæsterne fra det midtjyske.

Den nybagte nigerianske landsholdsangriber Paul Onuachu er tilbage efter karantæne, mens der også skulle være begrundet håb om at få Erik Sviatchenko tilbage i forsvaret ovenpå lidt problemer med baglåret. Netop den tidligere landsholdsstopper er en ekstrem vigtig duelspiller for midtjyderne at have med mod

FCK
, som han i parentes bemærket for ikke længe siden kun var et dumpet lægetjek fra at skifte til.

Sviatchenkos statistik mod

FCK
er
exceptionel
god for en dansk spiller og lyder på 10 sejre og kun tre nederlag i 16 kampe mod københavnerne, mens det også er blevet til to scoringer. Alt tyder på, at han er klar til at tage den fysiske benhårde kamp op mod især Dame N’Doye, der ellers traditionelt har været glad for de fysiske møder med midtjyderne. 12 gange har senegaleseren stået over for FC Midtjylland i
Superligaen
, og i de kampe står han noteret for 11 scoringer.

Til sammenligning har Paul Onuachu endnu ikke samme skarphed i de indbyrdes opgør med foreløbig blot to scoringer i 13 ligakampe mod

FCK
, og den lange angriber er afhængig af, at midtjyderne kan få de rigtige indlæg ind i hjemmeholdets felt. Det bliver interessant at se kampen om midtbanen, og hvem der dikterer spillet. Hvis FC Midtjylland kan gøre kampen til en levende, hektisk og fysisk affære vil meget, men langt fra alt være vundet.

Det ligner under alle omstændigheder et brag af en guldkamp, hvor der også er et par andre mere eller mindre kuriøse detaljer at holde øje med i Parken torsdag fra 18.00:

Det gælder for eksempel bandereklamerne. Ja, du læste rigtigt. Ved det seneste møde mellem de to hold i Parken i slutningen af november (2-1 til hjemmeholdet) var der megen snak om, at FC København skulle have rykket bandereklamerne tættere på banen, så FC Midtjyllands Kian Hansen fik sværere ved at få et ordentligt tilløb til sine lange indkast. Efter sigende er det igen tilfældet, så måske målebåndet skal med til bold.

Derudover er det værd at bemærke, at opgaven med at lede kampen er lagt i fløjten hos Mads Kristoffersen, der ud over at være en af Danmarks højest rangerede dommere også er en af dem, der er flittigst med kortene. Indtil videre i sæsonen har Kristoffersen uddelt over fire gule kort i snit per kamp, mens der er faldet en udvisning i lige omkring hver fjerde af hans kampe.

I en forventet fysisk og intens guldduel kan det vise sig

afgørende
, hvem der formår at spille til grænsen uden at bevæge sig over den.

Og omkring klokken 20.00 i aften ved vi, om mesterskabet ser ud til at være afgjort, eller om guldduellen er åbnet på vid gab igen.

Kampen mellem FC København og FC Midtjylland bliver lige som alle andre kampe i den bedste danske række sendt direkte i LIGA på P3. Skærtorsdag sender programmet otte timer fra 12-20.