Mads Øland: 'Homofobi er et stort problem i dansk fodbold'

Det er ikke så ofte, vi hører om homofobiske ytringer i Superligaen, men ifølge Spillerforeningen forekommer det ofte.

Mads Øland og Spillerforeningen er glade for, at FCK's Viktor Fischer fortalte om den homofobiske episode under kampen mod OB. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Homofobi er et problem i dansk fodbold, og det sker ofte, at der råbes ting fra tribunerne, som ikke er acceptable.

Det mener direktøren for Spillerforeningen, Mads Øland, i kølvandet på, at såkaldte OB-fans søndag kom med homofobiske ytringer mod FC Københavns Viktor Fischer i Superligaopgøret mellem OB og FCK.

- Det er trist, når det sker, men det forekommer desværre ofte i dansk fodbold, siger Mads Øland.

Som formand i Spillerforeningen, der er de danske elitespilleres fagforening, er han glad for, at Viktor Fischer søndag tog problematikken op, da han efter kampen fortalte TV3 om tilråbene.

- Hvis Viktor havde vendt det døve øre til, så var der ikke kommet noget ud af det, og det er jo det, der desværre oftest sker. Når der ikke er nogen, der reagerer på det, så kan vi heller ikke komme problemet til livs, siger Mads Øland.

Han mener, at det var tydeligt, at der var en større flok, der sang med på smædesangene, og at det er en skam, at der ikke er andre end Viktor Fischer, som valgte at adressere problemet.

Det er dommerens opgave at være opmærksom på uacceptable ting fra tribunerne, men den opgave er for stor for dommerne, mener formanden.

- Dommeren kan stoppe kampen, hvis han finder det nødvendigt, men han har jo rigeligt at se til med spillerne, trænerne og spillet på banen, siger Mads Øland.

"Generelt problem i samfundet"

Hos Divisonsforeningen, der står bag Superligaen, tager man afstand fra episoden i Odense.

- Der er ikke nogen tvivl om, at homofobi er uacceptabelt og uforeneligt med de værdier, der er i fodbold. Tolerance og fællesskab er nogle af fodboldens hovedværdier, siger Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen.

Han vil ikke vurdere, hvorvidt homofobi forekommer mere i fodbold, end det gør andre steder.

- Der er jo et generelt problem med homofobi i det danske samfund. Om det er større eller mindre i fodbold, det ved jeg ikke, men derfor er det alligevel uacceptabelt.

Divisionsforeningen, Spillerforeningen og DBU har tidligere kørt kampagner mod homofobi, og nu vil Claus Thomsen undersøge, om der er brug for mere oplysning på området.

- Vi har en række indsatser i forvejen, men vi vil da kigge på, om der skal oplyses mere om fodboldens værdier. Vi har jo allerede regler og sanktioner, så det handler om at få fortalt, at det her ikke er i overensstemmelse med fodboldens værdier, siger Claus Thomsen.

OB har taget afstand fra hændelsen, og det samme har fanklubberne fra OB og FCK i fællesskab gjort. FC København vandt kampen 1-0.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter