OVERBLIK Guld-lokomotivet fra København

FC København har være ganske suveræne efter årtusindeskiftet. Her er en historisk oversigt over deres 12 mesterskaber.

De har prøvet det før. Nærmere bestemt 11 gange før, og i aftes kunne FC København løfte trofæet som vinder af landets bedste fodboldrække for 12. gang.

Kun KB har vundet flere mesterskaber med 15 sæt guldmedaljer. Og det er især efter årtusindeskiftet, FCK har været et guld-lokomotiv, der har kværnet derudaf med en fart, de færreste klubber har kunnet følge med i.

Her følger en oversigt over FCK’s mesterskaber, samt de specifikke kampe, hvor mesterskabet blev sikret:

1993

FC København blev stiftet i 1992 som en overbygning mellem B1903 og KB. Allerede i 1993 vandt klubben mesterskabet i en sæson, hvor Martin Johansen blev topscorer, og hvor træner Benny Johansen havde navne som Ivan Nielsen, Torben Piechnik, Lars Højer og Michael Manniche i truppen.

Afgørende kamp: 13. juni 1993, Brøndby-FCK 2-3.

I næstsidste runde af slutspillet lykkedes det FCK at vinde 3-2 over BIF efter genialiteter af brødene Johansen, der stod bag det afgørende mål i det 90. minut. Hvis det var endt 2-2, skulle man vente til sidste spillerunde for at få afgjort mesterskabet.

FC København havde inviteret Johnny Reimar til at spille ved guldfesten efter kampen, der sikrede mesterskabet. Her ses han og blandt andre Michael Johansen. (Foto: Bent K Rasmussen © Scanpix)

2001

Året, hvor midtbanespiller Ståle Solbakken faldt om på træningsbanen på grund af en hjertefejl og måtte stoppe karrieren. Christian Poulsen overtog positionen med stor held, og derudover havde træner Roy Hodgson spillere som Zuma, Christian Lønstrup, David Nielsen, Heine Fernandez og Thomas Thorninger i truppen.

Zuma efter sit ikoniske saksespark mod Brøndby. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Afgørende kamp: 10. juni 2001, FCK-Brøndby 3-1

FCK havde et forspring til BIF på to point i næstsidste runde inden derbyet foran over 40.000 tilskuere. I det 56. minut blev målet til 2-0 scoret, måske Superligaens mest ikoniske scoring, da Zuma saksesparkede bolden i mål og dermed afgjorde kampen og mesterskabet.

2003

Anfører Peter Nielsen og bestyrelsesformand Flemming Østergaard med mesterskabs-pokalen, efter sejren over AGF. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Flemming Østergaard var blevet bestyrelsesformand året inden, mens Jørgen Glistrup blev direktør. Træner Hans Backe kunne råde over spillere som topscorer Todi Jónsson, Peter Møller, Erik Mykland, Peter Nielsen og Martin Albrechtsen.

Afgørende kamp: 22. juni 2003, FCK-AGF 4-1

Hjalte Nørregaard afgjorde reelt set mesterskabet i næstsidste runde med en overtids-scoring i Brøndby. Men hvis FCK tabte til AGF i sidste runde, og BIF vandt over Silkeborg, ville BIF vinde guld. FCK vandt dog sikkert, og Brøndby tabte.

2004

Jesper Bech scorede to gange mod Farum. Her jubler han i luften (Foto: Carl Redhead © Scanpix)

FCK vandt for første gang The Double, og man vandt desuden Super Cup’en, mens Hans Backe blev første FCK-træner, der blev kåret som Årets Træner. FCK-topscorer blev Alvaro Santos med 13 mål i en sæson, hvor FCK kunne fremvise angribere som Santos, Peter Møller, Todi Jónsson, Zuma, Jörgen Petterson og Jesper Bech.

Afgørende kamp: 29. maj 2004, Farum-FCK 2-4

Sidste spillerunde med masser af spænding: FCK skulle have en sejr, ellers ville Brøndby vinde guld. Efter at have været foran med 2-0, lykkedes det Farum at udligne, men FCK kørte den sikkert hjem med to yderligere mål, en frisparksperle af Morten Bisgaard og en ligeså flot langskuds-scoring af Jesper Bech.

2006

Et stort år for klubben. Solbakken blev træner, man vandt Royal League, kvalificerede sig for første gang til Champions League og købte Jesper Grønkjær. Spillere som Brede Hangeland, Michael Gravgaard, Tobias Linderoth, William Kvist, Atiba Hutchinson og Marcus Allbäck udgjorde rygraden på det succesfulde hold. Man gjorde en god figur i CL’s gruppespil, hvor man mødte Manchester United, Celtic og Benfica.

Afgørende kamp: 7. maj 2006, OB-FCK 1-0

Den eneste gang, hvor FCK kunne kalde sig mester efter et nederlag. I 32. runde blev OB’s Junior matchvinder, men da Brøndby tabte 1-4 til Horsens, kunne FCK kalde sig mester. Forskellen mellem de to klubber endte på seks point.

FC København slog Manchester United med 1-0 i Parken i november 2006 på et mål af Marcus Allbäck. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

2007

I truppen til sæsonen 2006/07 havde FCK spillere som Lars Jacobsen, Oscar Wendt, Niclas Jensen, Jesper Grønkjær, Fredrik Berglund og Ailton, og Solbakkens mandskab var totalt suveræne i ligaen. Men man kvalificerede sig ikke til CL’s gruppespil og avancerede ikke fra UEFA Cup’ens gruppespil.

Afgørende kamp: 9. maj 2007, Brøndby-FCK 0-1

Endnu en af de kampe, hvor FCK kunne vinde mesterskabet hos ærke-fjenderne. Marcus Allbäck blev matchvinder, så med fire runder igen var der hele 13 point ned til FCM på andenpladsen. En afstand, der holdt til slutningen af sæsonen.

Marcus Allbäck og Dan Thomassen med trofæet for sæsonen 2006/07. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

2009

Et år, hvor man solgte spillere som Allbäck, Michael Silberbauer, Michael Gravgaard og Morten Bertolt, men hvor man til gengæld hentede N’Doye, Johan Wiland, Cesar Santin og Thomas Kristensen. Man avancerede fra UEFA Cup’ens gruppespil, men Manchester City blev klubben, der endte FCK’s europæiske drømme.

Afgørende kamp: 24. maj 2009, Esbjerg-FCK 0-1

Brøndby tabte i Aarhus, så FCK kunne med en sejr over Esbjerg, hvor de ikke havde vundet i fem år, sikre sig guldet. Cesar Santin scorede på straffespark, og mesterskabet blev en realitet i næstsidste runde.

2010

Spillere som Pospech, Zanka, Bolaños, Claudemir, Santin, N’doye, Grønkjær fik FCK videre i Champions League, hvor man fik en andenplads i gruppen, der blev vundet af Barcelona. Chelsea var for stor en mundfuld i ottendedelsfinalen efter årsskiftet. Flemming Østergaard stoppede som bestyrelsesformand i Parken.

Afgørende kamp: 5. maj 2010, FCK-HB Køge 4-1

Med tre runder igen var forskellen ned til forfølgerne på ni point, så kampen mod Køge i 31. runde var afgørende. Der var dog aldrig tvivl, da FCK for andet år i træk kunne løfte trofæet med OB og Brøndby på de næste pladser.

Meterskabs-trofæet løftes i 2010. (Foto: Esben Salling © Scanpix)

2011

Dame N’Doye blev topscorer i ligaen med 25 scoringer i en sæson, hvor Thomas Delaney tjekkede ind, og som blev Ståle Solbakkens sidste i denne omgang. Fra sæsonen 2011/12 overtog først Roland Nilsson og derefter sportschef Carsten V. Jensen.

Afgørende kamp: 21. april 2011, Lyngby-FCK 1-2

En sæson med totalt dominans fra Løverne. Mesterskabet blev sikret med syv runder igen, da FCK vandt 2-1 over Lyngby, men blev faktisk mestre inden den kamp, da den nærmeste forfølger, OB, tabte til FCN. FCK endte med 81 point, OB på andenpladsen med 55.

Mathias Zanka Jørgensen fejrer mesterskabet i 2011. (Foto: Claus bech © Scanpix)

2013

Med belgieren Ariel Jacobs ved roret vandt FCK mesterskabet i sæsonen 2012/2013, og især en ung spiller ved navn Andreas Cornelius gjorde sig med 18 scoringer bemærket som topscorer. Man kvalificerede sig direkte til CL’s gruppespil, men en dårlig sæsonstart på efterfølgende sæson gjorde, at Jacobs blev fyret og Solbakken genansat og året efter blev manager, efter man fyrede sportschef Carsten V. Jensen.

Afgørende kamp: 5. maj 2013, Brøndby-FCK 0-0

For tredje gang måtte Brøndby lægge rammer til guld-triumf, det skete i 30. spillerunde. FCN var nærmeste forfølger, og det var FCK’s 3-2-sejr i 27. runde over FCN, som reelt afgjorde mesterskabet. FCK’s 10. mesterskab.

FCK's danske mestre var inviteret til pandekager og taler fra overborgmester Frank Jensen på Københavns Rådhus i maj 2013. Her er det træner Ariël Jacobs og Daniel Jensen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

2016

Med seks nye spillere, blandt andet Kasper Kusk, startede sæsonen med en nedtur, da FCK for første gang i 10 år ikke formåede at kvalificere sig til et europæisk gruppespil. Men efter mesterskabet kom i hus i sommeren 2016, lykkedes det at komme i CL’s gruppespil, men det blev Europa Leagues ottendedelsfinale, der blev endestationen for FCK.

Afgørende kamp: 16. maj 2016, FCK-FCN 2-0

Med tre runder igen bankede Santander to kasser ind, og dermed kunne Sønderjyske og FCM, der var nærmeste forfølgere, ikke nå københavnerne

FC Københavns fans giver AGF røg inden sidste ligakamp 29 maj 2016 mod AGF. Inden da var FCK blevet mestre to runder i forvejen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

2017

Der var ikke mange tidspunkter på sæsonen, hvor der var tvivl om FCK's mesterskab. FCK kunne mønstre det måske bedste hold nogensinde, og forfølgerne var sat af ret hurtigt. Thomas Delaney gik forrest i en halv sæson, mens Cornelius, Santander, Olsen, Kvist og Zanka og Johansson var rygraden på holdet.

Afgørende kamp: 4. maj 2017, FCN-FCK 1-1

FCK forseglede mesterskabet i Farum med fire runder tilbage af slutspillet. FCK skulle bruge mindst uafgjort, men det var FCN, som kom foran. Det blev ændret, da Cornelius blev indskiftet og udlignede. FCK kunne kalde sig danske mestre som ubesejret i ligaen med fire runder tilbage, og hvor FCK havde 78 point, mens BIF på andenpladsen havde 62.

Kilder: fck.dk, bold.dk, dr.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk