Partierne er blevet enige om forsøg: Tre superligakampe bliver afviklet med mere end 500 tilskuere

Det er kun hjemmebanepublikum, der får plads på stadion under forsøgene.

Af udkastet til aftaleteksten fremgår det, at kampen mellem Brøndby og FCK søndag den 21. juni kan komme til at indgå i forsøget. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Folketingets partier er blevet enige om en forsøgsordning for superligakampe.

Det oplyser Kulturministeriet.

Aftalen betyder, at tre superligekampe i dagene fra den 20.-22. juni afvikles med mere end 500 tilskuere.

Hvor mange tilskuere, der tillades til kampene, afhænger af de enkelte stadioner. Stadionerne skal deles op i sektioner, hvor der højst må være 500 personer i hver sektion. Én ting står dog klart. Der bliver ikke noget med udebaneholdets fans på stadion.

- I dialog med Divisionsforeningen er vi enige om, at det er hjemmebanepublikummet, det kommer ind. Det er med vægt på, at det skal være en rolig oplevelse, siger kulturminister Joy Mogensen (S) til DR.

- Så bliver det måske endnu mere træls at være på udebane, men det er for at sikre, at publikum forbliver adskilt og bliver i deres sektioner, tilføjer hun.

Der er ifølge kulturministeren endnu ikke taget stilling til, om der må drikkes alkohol på stadion.

Københavnerderby kan blive forsøgskamp

DR er i besiddelse af aftaleudkastet, hvor der er opstillet forslag til, hvilke kampe der skal indgå i forsøget.

Den 20. juni kan der vælges mellem kampen mellem AaB og FC Nordsjælland eller AC Horsens mod Randers FC. Den 21. juni foreslås enten Brøndby-FCK eller FC Midtjylland mod AGF. Den 22. er kampen mellem Lyngby og OB på tale.

Kampen mellem Brøndby og FCK er ifølge udkastet relevant at teste i forsøget, fordi der er tale om en kamp med 'det højeste stemningsniveau'. Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er der tale om et relativt stort smittetryk.

Med hensyn til kampen mellem FC Midtjylland og AGF er der også tale om 'en kamp med meget højt stemningsniveau, dog næppe helt på højde med stemningsniveauet på Brøndby Stadion og i Parken'. Smittetrykket i det jyske er samtidig mindre end i hovedstadsområdet.

I de sidste to uger af juni vil forsøget blive evalueret af en gruppe med repræsentanter fra relevante myndigheder og fodboldaktører.

- Forsøget skal evalueres grundigt, inden vi tager stilling til, hvad der videre skal ske. Men lige nu glæder vi os til, at flere fans kan komme til kamp og heppe på deres hjemmehold, siger Joy Mogensen.

Efter evalueringen vil der blive taget stilling til, om der er mulighed for at superligakampe hen over sommeren kan afvikles med mere end 500 tilskuere.

Parken har budt ind med 10.500 pladser

Forsøgsordningen er kommet på plads, efter at forsamlingsforbuddet er blevet lempet. I forbindelse med lempelsen blev blandt andet superligakampe undtaget grænsen på 50 personer, så der kan være op til 500 tilskuere under hver kamp.

Flere partier ville dog gerne have flere tilskuere til kampene. Det fik statsminister Mette Frederiksen (S) til at åbne op for en forsøgsordning med flere tilskuere.

FCK bød i starten af ugen ind med en plan for Parken, hvor der ville kunne gøres plads til hele 10.500 tilskuere, samtidig med at sundhedsmyndighedernes anbefalinger bliver overholdt.

Lars Bo Jeppesen, direktør i Parken Sport og Entertainment, udtalte tidligere på ugen, at han var 'utroligt positiv' overfor forhandlingerne om forsøgsordningen.

- Vi har prøvet at konkretisere en plan for at hjælpe politikerne med at finde løsninger. Når vi så lægger en konkret plan frem og oplever, at politikerne faktisk lytter, så synes jeg det er en cadeu til den danske model og samspillet mellem politikere og borgere, sagde han mandag.

Artiklen er klokken 21.56 opdateret med interview med kulturminister Joy Mogensen (S).