Playoff-kampene kræver noget særligt: ’Selvtillid, medgang og tro på succes har betydning’

Årets første playoff-kampe til Superligaen spilles torsdag, og det mentale kan få stor betydning.

Viborg FF kommer med selvtillid til playoff-kampene mod Hobro efter en god sæson i 1. division. (Foto: Johnny Pedersen © Scanpix)

Torsdag eftermiddag mødes først Lyngby og Vendsyssel FF og herefter Hobro IK og Viborg FF i livsvigtige kampe. Holdene skal over to opgør kæmpe om at spille med i Superligaen til næste sæson.

Det er tredje sæson i Danmark, at holdenes skæbne skal afgøres med play off-strukturen. I de to foregående sæsoner har vi været vidne til dramaer, og det kræver også noget helt særligt især mentalt at sætte sig op og spille kampe som disse, forklarer sportspsykologisk konsulent ved Team Danmark, Carsten Hvid.

- Der er rigtig meget pres på, og det har en stor konsekvens i forhold til den kommende sæson. Det er anderledes kampe, end hvad de er vant til. Der er en masse tanker, som vil være anderledes og dermed også en masse følelser, som vil påvirke kroppen i en anden grad.

- Det psykologiske spiller mere ind end normalt. Det er lidt en slutrundepsykologi, hvor der er ekstra konsekvens. Typisk vil det kræve noget forberedelse, og hvis man har en mentaltræner eller sportspsykolog tilknyttet, så vil man skulle arbejde mere struktureret på, hvordan man skal reagere i disse kampe, siger Carsten Hvid.

Hobros Pål Alexander Kirkevold efter nederlaget i Superligakampen mellem Aab og Hobro IK. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Optakten har betydning for tilgangen

Efter to sæsoner med playoff-strukturen i Danmark er det tydeligt, at holdenes optakt til kampene, spiller en stor rolle. Tre ud af de fire playoff-opgør er endt med en vinder fra 1. division. Det er altså hold med succes fra 1. division, der oftest har slået hold med nedtur fra Superligaen, og det er der en forklaring på.

- Selvtillid, medgang og tro på succes har betydning for den tilgang, man har til kampene. Det fortæller noget om, hvad det er, man skal forberede sig på, når man kommer efter en lang og dårlig periode, hvor man har tabt en masse kampe.

De seneste sæsoners playoff-kampe vidner om, at Carsten Hvid har en pointe. I 16/17 rykkede Superligaholdet Viborg FF ned efter nederlag til 1. divisionsholdet FC Helsingør. Årets efter mistede både Lyngby og Silkeborg deres pladser i Superligaen efter tabte kampe til Vendsyssel og Esbjerg fra den andenbedste række.

- Det kalder på, at de hold, som har haft det svært, måske skal være ekstra opmærksomme på, hvad det kræver at præstere optimalt under sådanne betingelser, siger Carsten Hvid.

Kun AC Horsens har overlevet playoff-kampe som Superligahold, de vandt over Vendsyssel i 16/17-sæsonen.

Skal bruge momentum og mentalt overskud

Hvis man lytter til Carsten Hvids forklaring om og ikke mindst de seneste sæsoners resultater, så vil topholdene fra 1. division stå med fordelen mod bundholdene fra Superligaen. Holdene fra 1. division Lyndby og Viborg FF vil have det mentale overskud overfor Vendsyssel FF og Hobro IK, mener anfører i Viborg FF, Jeppe Grønning.

- Jeg tror, der ligger en mental fordel i at komme fra en sæson, hvor man har vundet meget. Det er heller ikke tilfældigt, at der er så mange førstedivisionsklubber, som har slået Superligaholdene. Vi skal bruge det momentum og det mentale overskud, som vi forhåbentlig har, og det pres, som der vil være på et Superligahold, siger han.

Jeppe Grønning og Viborg FF har prøvet det før, for i sidste sæson var de ude i to neglebidende playoff-opgør. Her havde holdet haft en dårlig sæson i Superligaen og stod så overfor Esbjerg fB, der har havde god sæson i 1. division.

Viborg FFs anfører, Jeppe Grønning, mener, at holdet skal bruge det momentum og mentale overskud, som de kommer med efter en god sæson i 1. division. (Foto: Johnny Pedersen © Scanpix)

Og det gik præcis, som Carsten Hvid har forklaret. Viborg tabte og måtte en tur ned i 1. division, og den oplevelse vil den midtjyske anfører tage med sig i år.

- Nu ved jeg, hvordan gamet er. Sidste sæson kom vi fra modsatte situation, hvor vi i modsætning til i år havde en negativ spiral, som gjorde, at stemningen var dårlig. Det var mere en frygt for, at det skulle ende galt, og nu føler jeg, at vi er et andet sted, fordi vi har troen på at kunne opnå noget, siger Jeppe Grønning.

Du kan følge playoff-kampene i LIGA på P3 fra klokken 16.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter