Pokaltriumf sætter Sønderjyske i bizar situation: 'Som træner tirrer det mit konkurrencegen'

Sønderjyskes pokaltitel gør, at holdet træder ud af Superligaens Europa League-playoff. Dermed mister holdet muligheden for at blive nummer syv.

I onsdags vandt Sønderjyske pokalfinalen efter en sejr på 2-0 over AaB. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

For en uge siden sikrede fodboldklubben Sønderjyske sig klubbens hidtil største triumf.

En sejr på 2-0 over AaB i pokalfinalen sendte sønderjyderne i eufori, siden kom superligaoverlevelsen endda også i hus, men jublen har efterfølgende fået et skær af forundring - og ærgrelse ikke mindst.

Pokalløftet står nemlig til at koste klubben tv-indtægter og kommer samtidig til at påvirke sønderjydernes endelige slutplacering i denne superligasæson.

Forvirret? Forklaring følger.

Med trofæet under armen træder Sønderjyske ind i tredje runde af Europa League-kvalifikationen. Det betyder imidlertid samtidig, at de bliver trukket ud af Superligaens Europa League-playoff og mister muligheden for at spille med om syvendepladsen. De må nu tage til takke med tiendepladsen.

I stedet får enten Randers FC eller AC Horsens en frirunde på deres vej mod europæisk fodbold. Herefter kæmper de med OB om at møde nummer tre i mesterskabsspillet og billetten til Europa League-kvalifikationen.

- Det ser vi på som et rigtig, rigtig uheldigt scenarie, sagde klubbens sportschef, Hans Jørgen Haysen, til Tipsbladet inden den situationen, der siden viste sig at blive virkelighed.

Det er nemlig ikke uvæsentligt, om man ender nummer syv eller ti i rækken, når udbyderne drejer på fordelingsnøglen for tv-penge. Det kan koste klubben et syvcifret beløb, siger sportschefen i Sønderjyske.

Forklaringen skal findes i en fodnote i Divisionsforeningens regler for Danmarksturneringen, hvis regler og struktur er vedtaget med alle klubber repræsenteret.

- Hvis vinderen af DBU's pokalfinale deltager i Playoff om Danmarks lavest rangerede Uefa-plads, skal holdet omgående træde ud af dette Playoff til fordel for holdets modstander i den næste kamp, hvad enten det måtte være den første eller anden kamp i den berørte Playoffrunde, lyder det.

Tirrer Riddersholms konkurrencegen

Sønderjydernes placeringsmæssige limbo betyder også, at cheftræner Glen Riddersholm efter aftenens kamp mod Lyngby skal sende sine spillere tidligt på sommerferie.

Da klubben blev gjort bekendt med det mulige scenarie, var den umiddelbare reaktion løftede øjenbryn, men Riddersholm mener, at man nu er nødt til at acceptere situationen.

- Det er sådan, tingene er. Det er svært at placere skylden på nogen måde. Hvis man havde kendt det fulde billede af den virkelighed, vi kiggede ind i, havde man formentlig også lavet nogle tiltag til at håndtere det, siger Glen Riddersholm til DR Sporten.

Glen Riddersholm ærgrer sig over, at Sønderjyske ikke får mulighed for at spille sæsonen til ende, men han accepterer, at omstændighederne har gjort det vanskeligt. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- Rent sportsligt er det ikke nogen specielt god situation. Vi er naturligvis glade for vores plads i den europæiske kvalifikationen og pokaltitlen, men som træner tirrer det mit konkurrencegen, at jeg ikke sammen med holdet kan få lov til at opnå den bedst mulige placering, siger Riddersholm.

Men det er præmissen, og den respekterer Sønderjyske-træneren.

Coronavirusset har fået skyld for mange ting de seneste måneder, og den spiller også en væsentlig rolle i sønderjydernes situation. Efter den normale kalender ville pokalfinalen ligge, så det var muligt at trække Sønderjyske ud én runde senere og dermed først i kampen om syvende- eller ottendepladsen.

I den kommende sæson ændres strukturen i Superligaen. Her skæres rækken ned til 12 hold, hvor de seks øverste spiller mesterskabsspil, mens de seks nederste spiller om nedrykning. Vinderen af nedrykningsspillet møder herefter et hold fra mesterskabsspillet om en plads i Europa League-kvalifikationen.

Facebook
Twitter