Priske er den næste af FC Midtjyllands rekrutter, der får chancen for at flyve

Brian Priske skal stå i spidsen for FC Midtjylland frem til årsskiftet.

Brian Priske er ny cheftræner i FC Midtjylland frem til årsskiftet. (Foto: Helle Arensbak © Scanpix)

'Sammen dyrker vi drømmen', stod der med fede typer bag Brian Priske og Kenneth Andersen, mens førstnævnte mandag formiddag lagde armen omkring den afgående cheftræner, smilede til kameraerne.

Klubbens slogan er ment som et opråb til folket på Heden, en opfordring til, i fællesskab, at række ud efter sejre, trofæer og europæiske eventyr. Men der har også altid været et individuelt snit over ordene.

For klubbens spillere handler det om at presse sig op gennem systemet, fra akademiet til Superligaen, fra Superligaen mod nye højder. Det samme gælder på trænersiden, og mandag morgen blev det så Brian Priske, der fik overleveret ansvaret for, at de stadig tør drømme stort i Herning og omegn.

Forskellige værdier ledte til exit

I otte år har den tidligere topspiller hos blandt andre Aarhus Fremad, AaB, Genk og Portsmouth suget til sig fra sidelinjen.

I 2011 var det netop FC Midtjylland, der gav ham chancen for at søge mulighederne uden for kridtstregerne. Priske tog bolden til sig, varmede den i fem år, før FC København og hans tidligere holdkammerat i AaB, Ståle Solbakken, kom på banen.

Priske tog 14 måneder som Solbakkens højre hånd, før han selv bad om at få ophævet sin kontrakt i FC København.

Brian Priske og Ståle Solbakken udtalte begge, at der var for mange ufrugtbare diskussioner i samarbejdet. Priske ønskede samtidig mere indflydelse, større ansvar, begyndte så småt at indstille GPS'en på en tur tilbage til gården ved Horsens.

Dengang handlede det om at være tro mod sin filosofi og værdier. Ikke noget med at sparke bagud, Solbakken har sin måde at gøre tingene på, og Priske blev da også i juli 2018 påny samlet op af FC Midtjylland.

Blot få måneder efter udtalte Brian Priske således om sit eget ambitionsniveau, efter tre danske mesterskaber som assistenttræner på fire år, at det da godt kunne være, der skulle drømmes lidt større.

- Jeg færdiggør min prolicens til sommer, og jeg kan godt mærke på mig selv, at jeg synes, tiden er inde til at prøve noget andet end assistentrollen.

- I otte år har jeg arbejdet i FC Midtjylland og FC København. Konstant mellem de to bedste. Det er et godt afsæt for at se om trænerevnerne rækker til mere, lød det fra Brian Priske.

Brian Priske og Kenneth Andersen på mandagens pressemøde. (Foto: Helle Arensbak © Scanpix)

Riddersholm så potentialet

Tidligere FC Midtjylland-træner Glen Riddersholm var manden, der i 2011 midlertidigt fik tøjlerne i det midtjyske.

Den nuværende Sønderjyske-træner blev rekrutteret fra klubbens egne geledder, som det også var tilfældet med Kenneth Andersen, Lars Friis og nu Brian Priske, der spillede i klubben på en lejekontrakt på daværende tidspunkt.

Riddersholm så på træningsbanen, at Priske havde potentialet til at gå trænervejen, og da FC Midtjylland kort tid efter vekslede Riddersholms kontrakt til en permanent en af slagsen, blev Brian Priske hurtigt ringet op.

- Vi havde ikke råd til at beholde Brian i FC Midtjylland, så han skrev under på en kontrakt med IK Start i Norge. Kort efter måtte jeg ringe og sige til ham, at det var nu, hvis han ville have chancen for at komme med på trænerholdet, for jeg havde også brug for en, der havde stået på den store scene selv, siger Glen Riddersholm.

Brian Priske fik 24 landskampe for Danmark. (Foto: Lars mØLler © Scanpix)

I karrierens efterår, med udsigten til ikke at nå den 25. landskamp, der sikrer en fast billet til landsholdets hjemmekampe resten af livet, sprang Brian Priske til. Siden da er Glen Riddersholm kun blevet bekræftet i, at det var det rigtige valg for otte år siden.

- Han er et rigtigt godt menneske, som spillerne har tillid til. Han blev bedre og bedre på banen, fik ansvaret for at videreudvikle på dødbolde og den defensive organisation. Brian var samtidig med til den kulturændring, vi skabte i FC Midtjylland. Han kender til det hele, og er formet som træner af FC Midtjyllands dna.

- Derudover har han den gave, at han levere en skideballe med en konstruktiv indpakning. Han har de kvaliteret og omgivelser i FC Midtjylland, som er væsentligt for at have en god platform at starte sin cheftrænerkarriere fra, siger Glen Riddersholm.

Skal nok løse opgaven

Brian Piske beskrives af tidligere FC Midtjylland- og FC København-spillere som en velovervejet træner, der sjældent farer op og sjældent taber fatningen.

Han søger indflydelsen, lader sin mening bliver hørt, men har samtidig et glimt i øjet, der kan bløde de anspændte samtaler op. Gaven, som Glen Riddersholm kalder det. Det handler om at præstere, og derfor skal alle spillere ikke håndteres efter samme manual.

Men alt for sikker i sædet, det skal FC Midtjyllands nye chef måske ikke føle sig.

For nu løber kontrakten frem til årsskiftet, tre måneder på prøve og for Brian Priske til at bevise, at trænerevnerne rækker til mere, siger Claus Steinlein.

- Vi vil lige bruge det næste stykke tid på at finde ud af, hvad det rigtige for FC Midtjylland er. Når vi så samtidig kan give Priske chancen, så håber vi også, at det skal være ham efter jul, men vi vil have den bedste kandidat.

- Det får Priske så muligheden for at bevise i tre måneder, så må vi så snakke med nogle eksterne kandidater, og så vælger vi den bedste, siger Claus Steinlein, direktør i FC Midtjylland.

Glen Riddersholm, Ståle Solbakken og Brian Priske. Ståle Solbakken hentede selv sin tidligere holdkammerat Priske til FC København i 2016. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Står det til Brian Priske selv, så skulle der dog være gode muligheder for at prøveperioden bliver forlænget.

Presset for at levere, holde trit med Ståle Solbakken og FC København i Superligaen, sætte sin egen kurs for holdet og samtidig udvikle klubben over en kurs på tre måneder afskrækker ikke ulvenes nye mand med ansvaret.

- Jeg er helt rolig, jeg føler mig voksen nok til opgaven, og jeg er fuldstændig afklaret. Hvis ikke klubben havde gjort det (skrevet kontrakt for tre måneder, red.), så ville jeg nok også have tænkt, at det var mærkeligt.

- Det er sund fornuft at se, hvordan jeg vokser med opgaven. Jeg er ikke i tvivl om, at den her opgave løser jeg 100 procent, og så er det også mig, der til december står med de helt rigtige kort på hånden, siger Brian Priske.