Seneste Nyt

Silkeborg slår tandløse AaB på hjemmebane

Mandagens superligaopgør bød på en duel mellem top og bund, da Silkeborg på hjemmebane tog i mod AaB. Kampen sluttede 3-1 til hjemmeholdet.

Silkeborg bragte sig foran 1-0 i første halvleg efter et selvmål af AaB's Mathias Ross. Den føring blev fordoblet efter en times spil af Nicolai Vallys.

Spændingen opstod for en stund, da AaB's Kasper Kusk med et sjældent hovedstødsmål fik reduceret til 2-1 efter 85 minutter. Men den forsvandt endegyldigt, da nyindkøbte Tonni Adamsen lukkede opgøret til 3-1 via en friløber.

AaB er dermed fortsat uden sejr i sæsonen og ligger efter runden på en 11.-plads med blot ét enkelt point.

Silkeborg holder til gengæld snor i toppen, hvor de lige nu indtager rækkens andenplads med 10 point.

Se målene i videoen ovenfor:

Seneste nyt

 1. Mand fængslet for besiddelse af ti kilo kokain

  Omtrent ti kilo kokain blev i går fundet i Brøndby, og en mand er derfor blevet anholdt og sigtet for besiddelse af narkoen med henblik på videresalg ifølge Ritzau.

  Tidligere i dag blev han varetægtsfængslet i fire uger ved Retten i Glostrup.

  Under retsmødet erkendte manden sig delvist skyldig i sigtelsen.

  Markedsværdien af kokainen er af anklagemyndigheden blevet estimeret til at være mellem tre og fem millioner kroner.

 2. Forsvarsminister: Ingen øget militærtrussel som følge af gaslækager

  Forsvaret vurderer ikke, at der er en øget militær trussel mod Danmark efter lækagerne på gasledningerne Nord Stream 1 og 2.

  Sådan lød meldingen for kort tiden fra forsvarsminister Morten Bødskov (S) på et doorstep på Bornholm.

  Forsvarsministeren er sammen med miljøminister Lea Wermelin (S) i dag på Bornholm i forbindelse med den sikkerhedspolitiske situation og de miljømæssige konsekvenser som følge af lækagen fra gasledningerne.

  Morten Bødskov lagde på mødet ud med at slå fast, at sprængningerne af gasledningerne ikke er tilfældige.

  - Det er på ingen måder nogen ulykke. Det er en bevidst handling. Det er meget alvorligt. Derfor gør myndighederne her i landet alt, hvad de kan også i samarbejde med landende omkring Østersøen for at komme tæt på årsagerne, sagde han.

  Derfor er der sat en efterforskning igang, som ledes af Københavns Politi "og internationale parter," siger han.

 3. Talsmand: Putin vil annektere ukrainske territorier i morgen

  Præsident Putin er klar til at erklære, at fire ukrainske territorier er en del af Rusland. Det siger hans talsmand, Dmitrij Peskov, ifølge Reuters.

  Det vil ske ved en ceremoni i morgen, og Putin vil også holde en tale i det russiske parlament og mødes med Ruslands udpegede ledere i områderne, siger Peskov.

  I de fire regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson, der primært er kontrolleret af russerne, har der været en række såkaldte afstemninger om, at områderne skulle være russiske - iværksat af de russiske styrker.

  Ifølge russerne blev det et klart ja, men Ukraine og Vesten har nægtet at anerkende afstemningerne.

 4. Fjerde læk på gasledning er betydeligt mindre end de tidligere

  Der er opdaget endnu en lækage på en gasrørledning i Østersøen i den svenske økonomiske zone. Det bekræfter den svenske søfartsstyrelse til DR.

  Pressemedarbejder i den svenske søfartsstyrelse Sara Eriksson siger til DR, at omfanget af fjerde læk er betydeligt mindre end de tre tidligere. Derfor har den ikke været synlig på de svenske myndigheders radar.

  - Kystvagten opdagede det, fordi de sejlede forbi i båd.

  Det er også grunden til, at informationen om et fjerde læk først er kommet ud nu.

  - Det er et mindre læk mellem to eksisterende. Det er i omegnen af 150 meter i diameter. Det andet læk i den svenske økonomiske zone er 900 meter i diameter, siger Sara Eriksson.

  Ifølge Aftonbladet har den fjerde læk været kendt siden tirsdag.

 5. Afdragsordning for høje energiregninger er vedtaget i Folketinget

  Folketinget har nu vedtaget regeringens forslag om en afdragsordning på elregninger.

  Er prisen på el, gas eller fjernvarme højere end den pris, som der var i efteråret sidste år, så vil det være muligt at udskyde betalingen af ekstraregningen og afdrage den i de kommende år.

  Det var et bredt flertal i Folketinget, der blev enige om afdragsordningen for en uge siden.

  Forslaget kommer efter flere måneder med stigende energipriser.

  Afrdagsordningen forventes at træde i kraft til november, men det ligger ikke helt fast endnu.

  Udover afdragsordningen er et bredt flertal også enige om en forhøjet engangsudbetaling af børnechecken i januar og om at nedsætte elafgiften.

 6. Britisk organisation: Over 1.700 klimaaktivister er blevet myrdet siden 2012

  Cirka hver anden dag de sidste 10 år er en klimaaktivist blevet myrdet af en lejemorder, en kriminel bande eller sin egen regering.

  Det viser en rapport fra den britiske interesseorganisation Global Witness, der undersøger korruption og brud på menneskerettigheder i forbindelse med udnyttelse af naturressourcer.

  Organisationen har undersøgt mindst 1.733 drab på klimaaktivister siden 2012 og siger, at det egentlige antal dræbte sandsynligvis er højere.

  Ifølge rapporten er de mest dødlige lande Brasilien, Colombia, Mexico, Honduras og Filippinerne

  Hvert år er organisationen kommet med en rapport over drab på klimaaktivister.

  Det højeste antal var i 2020, hvor mindst 227 blev dræbt.

 7. Brøndby-fans skal vise ID for at komme til udekampe

  Når fans af Superliga-klubben Brøndby rejser til udebaner for at se fodbold, vil de fremover blive bedt om at vise ID for at komme ind på udebaneafsnittet.

  Det oplyser Divisionsforeningen i en pressemeddelelse.

  Beslutningen er truffet efter en række kedelige episoder i forbindelse med Brøndbys udebanekampe. Blandt andet havde klubbens fans et sammenstød med FC København-fans tidligere i september.

  Virkningerne af tiltaget skal afgøre, om Brøndby fremover kan have fans med på udebane, eller om vestegnsklubben må undvære sine tilhængere på fremmed grund.

  Derudover har Divisionsforeningen besluttet at påsætte en sikkerhedsobservatør til Brøndbys udekampe - foreløbig frem til vinterpausen.

  Et andet tiltag fra Divisionsforeningen kommer til at ramme FCK-fans.

  Til holdets næste udekamp på Brøndby Stadion må de hvidklædte ikke have fans på udebaneafsnittet af sikkerhedsmæssige årsager. Derfor skal udebaneafsnittet i Brøndby stå tomt 16. oktober.

 8. To mænd fra bandemiljøet sigtet for drabsforsøg

  To mænd er anholdt og sigtet for et drabsforsøg, som fandt sted på Frederiksberg tilbage i juli i år.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  De to mænd er 30 og 36 år og er i dag blevet anholdt forskellige steder på Sjælland.

  - Begge er rocker-/bandemedlemmer og fremstilles senere i dag i grundlovsforhør med begæring om lukkede døre, skriver Københavns politi på Twitter.

  Drabsforsøget fandt ifølge politiet sted 26. juli.

 9. Prins Joachim om fratagelse af titler: Jeg fik fem dages varsel

  Beslutningen betyder, at Nikolai, Felix, Henrik og Athena fremover vil skulle tiltales med titlen excellencer. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  I går kom det frem, at prins Joachims fire børns titler som prinser og prinsesse vil bortfalde fra 1. januar næste år.

  Og i et interview i dag med B.T. fortæller prins Joachim, at hans børn er meget kede af det over situationen.

  - Jeg fik fem dages varsel på det her. Til at fortælle mine børn, at til nytår, der bliver deres identitet taget fra dem. Jeg er meget, meget ked af det over at se dem kede og uforstående over for det, der sker over hovedet på dem, siger han til B.T.

  I går var meldingen fra kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, til B.T ellers, at prins Joachim havde kendt til beslutningen om bortfaldelsen af titlerne siden maj i år.

  Men ifølge prins Joachim er det en sandhed med modifikationer.

  - Den 5. maj fik jeg forelagt en plan. At hele den her tanke om mine børns identitet, den skulle tages fra dem, når hver især fyldte 25 år. Athena fylder 11 til januar.

  - Og så fik jeg fem dages varsel, da beslutningen var fremskyndet, siger han.

  Foran den danske ambassade i Paris spurgte Ekstra Bladet en tydeligt rystet prins Joachim, hvordan beslutningen har påvirket hans forhold til sin mor, dronning Margrethe.

  - Det tror jeg ikke, at jeg behøver at uddybe her, siger prins Joachim til Ekstra Bladet.

 10. Politisk flertal forbyder børnetolke: 'Børn skal have lov til at være børn'

  Det skal ikke længere være lovligt for børn og unge under 18 år at fungere som tolke, hvis deres forældre og andre familiemedlemmer er i kontakt med det offentlige.

  Det har et bredt politisk flertal bestående af regeringen og Folketingets øvrige partier undtagen Enhedslisten i dag indgået en aftale om.

  Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

  Forbuddet skal gælde blandt andet på børne-, undervisnings-, social-, ældre- og beskæftigelsesområdet.

  - Børn skal have lov til at være børn. Derfor er jeg glad for, at vi i regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget nu sørger for, at børn ikke ender i svære situationer, hvor de for eksempel får ansvaret for at tolke til skole-hjem-samtaler. Det er et alt for stort ansvar at lægge over på dem, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

 11. FCK får bøde for fanuro ved CL-kamp i Dortmund

  FC København skal hoste op med omtrent 300.000 kroner efter en række fanuroligheder, der skete i forbindelse med holdets Champions League-kamp mod Dortmund.

  Det meddeler Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) ifølge Ritzau.

  Før og under kampen i Tyskland blev der kastet med fyrværkeri i både FC København og hjemmeholdets afsnit, og det har fået det lokale politi til at efterforske 27 separate sager.

  12 voldssager i forbindelse med kampen bliver også efterforsket.

  Ud over bøden får FC København også en betinget dom, der forhindrer klubben i at sælge billetter til udebaneafsnittet i en europæisk kamp, hvis der inden for det næste år igen skulle opstå fanuroligheder i forbindelse med en af klubbens europæiske kampe.

  FCK fans før Champions League gruppe G-kampen mellem Borussia Dortmund og FC København i Dortmund tirsdag den 6. september 2022.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
 12. Kulturminister om sin deltagelse i VM i Qatar: 'Jeg er i et dilemma'

  Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal i dag i et åbent samråd svare på, om regeringen vil boykotte VM i fodbold i Qatar, da værtslandet har fået hård kritik for brud på menneskerettigheder.

  Men ministeren siger forud for samrådet til P1 Morgen, at regeringen endnu ikke har besluttet sig for, om man helt vil blive væk fra VM, eller om man skal tage af sted og markere sin holdning over for Qatar og omverdenen.

  Ministeren er i et "dilemma", siger hun.

  - Det kommer an på, hvad andre lande gør, og hvad der er af muligheder for at bruge et eventuelt besøg i Qatar. Jeg kan sagtens se for mig, at vi ender med dansk deltagelse, men hvor jeg forsøger at supplere det at bakke op om landsholdet med at bruge min stemme.

  - Det er helt normalt, at regeringer i den her slags situationer afventer situationen helt op til slutrunden, og det kan jeg også se, at mange af de andre europæiske lande gør, siger kulturministeren.

  Samrådet begynder klokken 10.30.

 13. Ukrainere på flugt i Danmark får millioner til kulturhus

  Ukrainere på flugt fra krigen vil snart få bedre muligheder for at dyrke deres kultur, mens de opholder sig i Danmark.

  Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Enhedslisten har nemlig besluttet at give tilskud til, at der bliver etableret et ukrainsk kulturhus i København.

  Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

  - Næsten dagligt hører vi om forfærdelige og skræmmende forbrydelser i Ukraine. Den frygtelige krig i Ukraine rammer også landets kultur, udtaler kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

  - En stor del af landets befolkning er på flugt og har behov for støtte til at holde fast i deres kultur. Det gælder også ukrainere her i landet, hvor kulturhuset har været et stort ønske fra ukrainsk side.

  Kulturhuset skal blandt andet huse koncerter, udstillinger, bogklubber, undervisning og sprogkurser.

  I første omgang er der tale om et tilskud på to millioner kroner, der skal dække udgifter til at starte og drive kulturhuset i år og starten af næste år.

  Derudover lægger partierne op til, at der de kommende år bliver afsat et årligt beløb, så det ukrainske kulturhus i løbet af de næste tre år vil få tilført et tilskud på i alt 7,6 millioner kroner.

 14. Fly må lande i Island efter bombetrussel

  I aftes måtte et fragtfly lande i Keflavik International Airport i Island efter, at det havde modtaget en bombetrussel.

  Det skriver det islandske medie Morgunbladid.

  Det betød samtidig også, at al trafik til og fra lufthavnen blev aflyst.

  Flyet var ifølge Morgunblaðið på vej fra Köln i Tyskland til Kentucky i USA, da det modtog bombetruslen. Flyet vendte derfor rundt og landede i Keflavík Lufthavn.

 15. FN kårer Danmark som verdensmester i digital infrastruktur

  Næste gang du brokker dig over MitID, e-Boks, ventetid på Borger.dk eller andre offentlige, digitale løsninger, så kan du måske finde trøst ved, at det kunne være værre. Langt værre.

  I hvert fald har FN i en ny rapport kåret Danmark til at have verdens bedste digitale infrastruktur, skriver Ritzau.

  Rapporten er udarbejdet af FN's afdeling for offentlige institutioner og digital regering, DPIDG, og ser på en række digitale ydelser, som lande tilbyder borgere.

  Det gælder blandt andet onlineundervisning, muligheder for at ordne sine skatteforhold på nettet og muligheder for at søge om økonomisk understøttelse digitalt.

  Der er dog tæt løb i toppen af tabellen, og også Finland og Sydkorea rangerer pænt med henholdsvis en anden- og en tredjeplads.

 16. Torsdag starter med regn men slutter mest tørt

  I dag vil himlen have samme farve som resten af ugen, men der er dog sandsynlighed for lidt solglimt i løbet af dagen. Her er det klitterne ved Aalbæk.

  Bor man i den sydlige del af landet, står man i dag op til regnvejr, mens resten af landet klarer sig igennem med enkelte byger og ellers tørvejr.

  Fronten med regn flytter sig dog mod syd, og det giver plads til perioder med tørvejr til de fleste, og i Jylland er der solchancer dagen igennem.

  Ellers vil det fortrinsvist være overskyet og med mulighed for byger dagen igennem.

  Temperaturen ligger mellem 10 og 14 grader, og mod øst kommer der en svag til frisk vind fra vest, mens resten af landet henter vinden fra nordøst.

 17. Skønhedsklinik for retten: Brød coronaforbud flere gange

  En skønhedssalon i Roskilde blev ved med at holde åbent for kunder i begyndelsen af 2021, selvom det var forbudt for liberale serviceerhverv at holde åbent på grund af coronarestriktioner.

  Hele 19 gange noterede politiet sig, at skønhedsklinikken Cliuniq på Ringstedgade i Roskilde holdt åbent i perioden 9. januar til 1. april, og derfor udstedte politiet bøder gentagende gange ifølge Ritzau.

  Samlet set løber bøderne op i omkring 740.000 kroner, har ejer Osman Al Chami tidligere oplyst til det regionale medie sn.dk.

  Hans advokat, Erbil Kaya, oplyser til Ritzau, at hans klient nægter sig skyldig, og derfor skal sagen nu for Retten i Roskilde i dag.

 18. Svensk kystvagt melder nu om fjerde læk

  Den svenske kystvagt melder ifølge Svenska Dagbladet om fjerde læk på Nord Stream 1 og 2.

  Den fjerde læk har været kendt siden tirsdag, oplyser det svenske søfartsvæsen ifølge Aftonbladet.

  Ifølge det svenske søfartsvæsen ligger den fjerde læk mellem de to utætheder på Nord Stream 1, men stammer fra Nord Stream 2, der løber parallelt.

  Søfartsstyrelsen har ikke udsendt en ny navigationsadvarsel efter fundet af den fjerde læk, fortæller Maria Boman, der er søredningsleder ved den svenske sø- og flyredningscentral.

  - Det er ikke nødvendigt, fordi det (lækket, red.) ligger mellem de to læk, der er omfattet af den eksisterende advarsel i samme område, siger Maria Boman til Aftonbladet.

  Og fortsætter:

  - Det var ikke kendt fra begyndelsen og kunne ikke ses på radar, fordi det er mindre. Kystvagten så den, da de var med fly og båd i området.

  Aftonbladet har uden held forsøgt at stille Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) spørgsmål til de nye oplysninger.

 19. Den amerikanske rapper Coolio er død

  Coolios hit "Gangsta's Paradise" strøg også til tops på pophitlister i 16 europæiske lande og blev årets største sang på den amerikanske hitliste Billboard. (Foto: FRED PROUSER © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske rapper bag hittet "Gangsta's Paradise", Coolio, er død i Los Angeles i en alder af 59 år.

  Det bekræfter hans manager, Jarez Posey, over for New York Times og flere andre nyhedsmedier.

  Årsagen til Coolios død er endnu ikke blevet offentliggjort.

  Rapperen med det borgerlige navn Artis Leon Ivy Junior brød igennem med megahittet "Gangsta's Paradise" fra 1995, og nummeret var soundtrack til filmen "Dangerous Minds".

  Flere af Coolios rapkolleger har udtrykt deres sorg over hans død på sociale medier.

  - Jeg er ude af den. Jeg har lige hørt, at min gode ven Coolio er død, skriver rapperen Vanilla Ice på Twitter.

 20. Iransk droneangreb dræber 9 og sårer 32 i det kurdiske Irak

  I et iransk droneangreb har 9 personer mistet livet i det nordlige Irak, mens 32 er blevet efterladt såret.

  Det skriver det statslige irakiske nyhedsbureau INA ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

  En række kurdiske partier var tilsyneladende mål for droneangrebet, blandt andet KDPI, som er et parti for iranske kurdere. KDPI, som er en venstreorienteret gruppe, er forbudt i Iran.

  Oplysningen om angrebet kom igennem INA fra den kurdiske regions sundhedsminister Saman Barzinji.

  Det irakiske udenrigsministerium oplyser, at den iranske ambassadør vil blive indkaldt til et møde, hvor han vil få overleveret en skriftlig besked med "hårde ord".

  Den kurdiske regionale regering fordømmer angrebene.

  - Vi fordømmer på det kraftigste disse fortsatte angreb, som har ledt til dødsfald blandt civile, og vi opfordrer til en standsning af disse overtrædelser, lyder det i en udtalelse fra regeringen ifølge nyhedsbureauet.

 21. Irans præsident: Ung kvindes død har gjort alle kede af det - men kaos er uacceptabelt

  Protesterne rundt om i Iran fortsætter ovenpå den unge kvinde Mahsa Aminis død for to uger siden i det iranske moralpolitis varetægt.

  Den iranske præsident, Ebrahim Raisi, forsøger nu igen at overbevise befolkningen om, at man skal stoppe de mange demonstrationer, hvor der er både er blevet krævet bedre vilkår for kvinderne i landet og et opgør med det islamiske præstestyre.

  - Vi er alle kede af denne tragiske hændelse. Men kaos er uacceptabelt, sagde Raisi i et interview på iransk stats-tv ifølge Reuters.

  - Regeringens røde linje går ved vort folks sikkerhed. Man kan ikke tillade, at nogen forstyrrer samfundsfreden gennem oprør.

  - Enhver, der har deltaget eller antændt det her kaos og oprør, vil blive holdt ansvarlige, sagde præsidenten.

  Ifølge de statslige medier er der foreløbigt 41 døde, heriblandt politifolk og medlemmer af regeringstro militser, i forbindelse med demonstrationerne, som har spredt sig rundt i hele landet. Derudover har den iranske revolutionsgarde fyret missiler ind over grænsen til den kurdiske del af Irak, hvor mindst ni mennesker blev dræbt.

 22. Oversvømmelser og strømafbrydelser: Orkanen Ian er gået i land i Florida

  Byen Naples i Florida er ramt af orkanen Ian. Video: EurovisionNews/@Chad71777859

  Orkanen Ian har nu ramt det amerikanske fastland ved byen Cape Coral i det sydvestlige Florida

  Det blæser med op til 250 kilometer i timen. Så lige nu er orkanen Ian kategoriseret som en meget kraftig kategori-4-storm, og det er det næsthøjeste niveau på den såkaldte Saffir-Simpson-skala.

  Ifølge hjemmesiden poweroutage.us har orkanen lige nu ført til, at mere end en million husstande i Florida står uden strøm.

  Flere byer er hårdt ramt af de ødelæggelser, som orkanen udløser. Således er der nu oversvømmelser mange steder i Florida. Det gælder blandt andet i Naples, som det ses i videoen herover.

 23. Zelenskyj takker for støtten efter at have ringet rundt til allierede

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har tidligere i dag haft godt gang i telefonen for at sikre sig, at Ukraine fortsat har fuld opbakning fra sine allierede inden den forventede russiske annektering af de delvist besatte regioner.

  Zeleneskyj fortæller ifølge Reuters i sin daglige videotale, at han i dag har talt med lederne for Storbritannien, Canada, Tyskland og Tyrkiet i i et forsøg på opfordre til mere militær støtte og skrappere sanktioner mod Rusland som en reaktion på de såkaldte folkeafstemninger i de fire regioner i den sydøstlige del af Ukraine.

  - Tak, allesammen, for jeres klare og uomtvistelige støtte. Tak for jeres forståelse for vores position. Ukraine kan ikke og vil ikke tolerere russiske forsøg på at erobre nogen del af vores land, sagde den ukrainske leder i videotalen.

 24. Aalborg Håndbold indkasserer sæsonens første Champions League-nederlag

  Aalborg-mandskabet takkede for en flot opbakning trods et skuffende resultat. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Det blev for stor en mundfuld for Aalborg Håndbold i aftenens Champions League-hjemmekamp mod polske Lomza Kielce.

  Aalborgenserne tabte opgøret med 30-28 og indkasserer dermed sæsonens første nederlag i turneringen.

  Danskerne lagde ellers godt fra land og var i flere ombæringer i front med tre scoringer. Men kort inden pausen tog polakkerne fat, og herfra så de sig ikke tilbage.

  Lomza Kielce holdt føringen hele vejen hjem, og selvom Aalborg viste tænder få minutter før slutfløjt, så var det for sent til at stoppe polakkerne i at tage de to point.

  Med nederlaget rykker danskerne en plads ned i tabellen og indtager nu en midlertidig andenplads i gruppespillet

 25. To militærhelikoptere fra Uganda styrtet ned: Mindst 22 dræbt

  Mindst 22 mennesker blev dræbt, da to ugandiske militærhelikopter styrtede ned mandag og tirsdag i henholdsvis den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo og lige over grænsen inde i Uganda. Det oplyser en talsmand for hæren i Congo til Reuters.

  Uganda sendte tilbage i december tropper til nabolandet for at hjælpe med at bekæmpe en oprørsgruppe, der er kendt som Allied Democratic Forces (ADF). Gruppen er en af adskillige militsgrupper, som det sidste årti har deltaget i kampen om land og ressourcer i den mineralrige, østlige del af DR Congo. Og efter aftale med regeringen i DR Congo fortsætter Ugandas militære tilstedeværelse i landet.

  En talsmand for den ugandiske hær Felix Kulayigye bekræftede det ene af helikopterstyrtene, og at det havde medført dødsofre, men han kunne ikke oplyse flere detaljer.

 26. Rystelser i undergrunden overvåges døgnet rundt efter gaslæk

  De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) har siden tirsdag døgnovervåget rystelser i den danske undergrund.

  Ifølge Geus er der i Danmark normalt ikke seismiske hændelser, der kræver overvågning døgnet rundt.

  - Men på grund af denne ekstraordinære situation har Geus siden tirsdag formiddag den 27. september overvåget for hændelser døgnet rundt og fortsætter foreløbigt med dette, skriver Geus på deres hjemmeside.

  Geus' direktør, Flemming Larsen, sagde på et pressemøde i dag, at man døgnovervåger, så man hurtigere kan varsle om usædvanlige hændelser.

 27. USA advarer Rusland om nye konsekvenser, hvis annektering gennemføres

  Hvis Rusland som forventet gennemfører en annektering af de fire delvist besatte områder i det sydøstlige Ukraine ovenpå de såkaldte folkeafstemninger om nationalt tilhørsforhold, vil det få konsekvenser. Det fastslår en talskvinde for Det Hvide Hus.

  - Som svar vil vi samarbejde med vores allierede og partnere om at indføre yderligere økonomiske sanktioner mod Rusland og på de personer og enheder indenfor og udenfor Rusland, som støtter denne aktion, siger Det Hvide Hus' pressesekretær Karine Jean-Pierre ifølge Reuters i en udtalelse.

  - Ifølge vore oplysninger var ethvert aspekt af disse folkeafstemninger forudaftalt og orkestreret af Kreml, tilføjede hun.

 28. FN's Sikkerhedsråd diskuterer gaslækager på fredag

  FN's Sikkerhedsråd mødes på fredag for at diskutere gaslækagerne i Østersøen.

  Det oplyser Frankrig, der lige nu har formandskabet i Sikkerhedsrådet.

  Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, sagde på et pressemøde i dag, at både Sverige og Danmark var blevet bedt om at levere information til Sikkerhedsrådet om gaslækagerne i rørledningerne i Nord Stream 1 og 2.

  Tidligere i dag meddelte Rusland, at man havde anmodet om mødet i Sikkerhedsrådet.

 29. Flygtende russere mødt af demonstranter i Georgien

  • Mange tusinde russere er flygtet ud af landet, siden invasionen af Ukraine begyndte. Georgiske aktivister demonstrerer her ved grænseovergangen Kazbegi/Verkhniy. (Foto: VANO SHLAMOV © Ritzau Scanpix)
  • "Rusland er en besætter, Putin er en terrorist," står der på plakaten, mens demonstranterne holder både det ukrainske og det georgiske flag op i vinden. (Foto: VANO SHLAMOV © Ritzau Scanpix)
  • Et smil har bredt sig på denne mands læber, efter han er krydset ind over grænsen - også selvom han blev mødt af protester. Siden den seneste mobilisering har mænd, der eventuelt kunne blive indkaldt haft travlt med at forlade Rusland. (Foto: Irakli Gedenidze © Ritzau Scanpix)
  • "Russiske desertører er ikke velkomne", står der på en af demonstranternes plakater. (Foto: VANO SHLAMOV © Ritzau Scanpix)
  • Mange russere krydser grænsen ind til Georgien på deres cykler og undgår dermed at holde i den lange bilkø på den russiske side. (Foto: Irakli Gedenidze © Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Når russerne i de her dage flygter til nabolandene for at undgå at blive en del af den russiske hær, der har invaderet Ukraine, kunne man tro, at de ville blive set som meningsfæller og modtaget med åbne arme af krigsmodstanderne.

  Men det er ikke tilfældet - i hvert fald ikke i Georgien, hvor de mange russiske flygtninge bliver mødt af protesterende demonstranter.

  ITV's nyhedsredaktør Emma Burrows har i en række tweets dokumenteret nogle af plakatbudskaberne fra de demonstrerende georgiere.

  "I meningsmålinger støtter de fleste af jer krigen. Så hvorfor rejser I nu?", lyder et af dem, mens et andet gør opmærksom på, at det ikke kun er Putin, der er i krig med Ukraine.

  "Putin har ikke personligt sendt raketterne af sted. Putin og 190.000 af hans kloner er ikke kommet til Ukraine i en tank, men det er 190.000 russere".

  (© EJ_Burrows@Twitter.com)
 30. Suveræne Silkeborg pligtsejrer i pokalturneringen

  Onsdag aften var der aldrig rigtig tvivl om udfaldet i pokalturneringen.

  Silkeborg fra Superligaen var på besøg hos Næstved, der til dagligt spiller i 1. division. Med en sejr på 3-0 marcherede Silkeborg stensikkert videre til ottendedelsfinalerne i pokalturneringen, hvor enten Hørsholm-Usserød eller AC Horsens venter.

  Onsdagens sejr blev sparket i gang efter 17 minutter, da Niklas Helenius på en friløber kunne score til 1-0. Der blev doblet op på et forrygende kontraangreb, hvor unge Anders Dahl gjorde det til 2-0. Indskiftede Tonni Adamsen lukkede med sin scoring i anden halvleg.

  Øverst kan du se højdepunkter fra kampen.

  Den 19. oktober finder Silkeborg ud af, hvem de skal møde i ottendedelsfinalen.

 31. Dronning Margrethe efter at have frataget prins Joachims børn deres titler: 'Tror, det er godt for dem'

  Dronning Margrethe siger, at hun længe har overvejet at fratage prins Joachims børn deres prinse- og prinsesssetitel.

  Det siger hun i en kommentar på vej ind på Nationalmuseet her til aften.

  - Det er overvejelser, som jeg har gået med ganske længe, og jeg tror, det er godt for dem, siger hun til den fremmødte presse ifølge Ritzau.

  Da kongehuset oplyste om beslutningen tidligere i dag fremgik det, at dronningens hensigt var at give de fire børnebørn friere rammer.

  Uden prinse- og prinsessetitler vil de være friere til at skabe deres egen tilværelse "uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer", skrev kongehuset i en pressemeddelelse.

  De fire kongelige børnebørn kan stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat.

 32. Kongehuset: 'Stor forståelse for at det er svært for prins Joachim og hans familie'

  Fra 1. januar 2023 kan prins Joachim og prinsesse Maries børn ikke længere kalde sig prinser og prinsesser.

  Det har dronning Margrethe besluttet, og ifølge kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, ser dronningen fremad med sin beslutning:

  - Dronningen har siddet 50 år på tronen og er siden januar blevet hyldet for sit mangeårige virke for Danmark. Men dronningen ser også stadig fremad og har således valgt at bruge anledningen til at tilpasse monarkiet til fremtidens opgaver og krav til et kongehus i pagt med tiden, udtaler hun til DR og fortsætter:

  - Når det så er sagt, så er det jo en ny situation, og jeg tror alle har stor forståelse for, at det er svært for prins Joachim og hans familie.

  Ifølge grevinde Alexandras presseansvarlige, Helle von Wildenrath Løvgreen, er grevinde Alexandra, prins Joachim og prinsesse Marie "kede af det og chokerede" over beslutningen.

 33. Titusindvis af tjekker protesterer i Prag mod Nato- og EU-medlemskab

  En fuckfinger rettet mod USA var et af budskaberne ved dagens demonstration i Prag. (Foto: Michal Cizek © Ritzau Scanpix)

  En demonstration, som blandt andet er organiseret af højreekstremister og kommunister, har i dag fået titusindvis af tjekker på gaden i Prag for at protestere mod regeringens håndtering af de stigende energipriser samt landets medlemskab af Nato og EU.

  - En regering har to forpligtelser: at sørge for vores sikkerhed og vores økonomiske fremgang. Denne regering opfylder ingen af forpligtelserne, sagde en talerne ved demonstrationen ifølge Reuters.

  Den tjekkiske centrum-højre-regering med premierminister Petr Fiala i spidsen har indtil nu bakket op om EU's sanktioner mod Rusland. Samtidig har man indført prisloft på strømmen til de private husholdninger samt økonomisk støtte til virksomhederne.

 34. Sikkerhedsklodser sat op foran stort gasanlæg

  Betonklodser sat op ved gasbehandlingsanlæg. (Foto: Magnus Damborg © DR)

  Der er sat store betonklodser op foran Ørsteds gasbehandlingsanlæg Nybro, som ligger vest for Varde. Det bekræfter Ørsted overfor DR,

  En lang række gasrør fra Nordsøen ryger ind i terminalen og bliver herfra sendt videre. Og nu er sikkerheden på stedet øget.

  Der er blevet sat betonklodser op, så køretøjer må sænke farten for at komme ind på stedet.

  Efter hændelsen på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er beredskabsniveauet for el- og gassektoren hævet til niveau 4, som er det næsthøjeste niveau.

 35. Rusland vil have sag om gaslækager taget op i FN's Sikkerhedsråd

  Rusland vil nu have FN's Sikkerhedsråd til at tage sagen op om gaslækagerne ud for Bornholm.

  Det oplyser det russiske udenrigsministerium.

  - Rusland agter at indkalde til et officielt møde i FN's Sikkerhedsråd i forbindelse med provokationerne om gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2, skriver udenrigsministeriet ifølge Ritzau.

  Rusland er et af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd.

 36. Kulturministeren afviser at forlænge midlertidig Team Danmark-tilskud

  Onsdag var kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om regeringens forslag om at stoppe det ekstra tilskud til Team Danmark, som varetager den overordnede planlægning af eliteatleter i Danmark.

  Det skriver Ritzau.

  Team Danmark fik i 2017 bevilget et ekstra tilskud på 4,1 millioner kroner som kompensation for mindre støtte. Men det udløber nu.

  - Vi anerkender og har den største respekt for Team Danmarks arbejde, men det var en midlertidig bevilling, som nu løber ud, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen i samrådet.

  Men Team Danmark er langt fra tilfredse med at gå ned i støtte.

  - Vi står med en stor udfordring midt i forberedelserne til OL i 2024. Vi er i et kritisk moment i eliteidrætten, da alle andre lande opruster, men vi står stille. Det er den forkerte vej, siger Team Danmarks direktør, Peter Fabrin, ifølge Ritzau.

  Han peger på, at Team Danmark har brug for flere midler og ikke færre.

 37. Rusland begrænser antallet af bilister, der kan krydse grænsen til Georgien

  Russere venter i en flere kilometer lang bilkø på at krydse grænsen til Georgien. (Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT © Ritzau Scanpix)

  Myndighederne i den russiske region Nordossetien vil nu begrænse antallet af biler, der kan krydse grænsen til Georgien.

  Det sker, efter at tusindvis af russere de seneste dage har søgt over grænsen for at undgå at blive hvervet til krigen mod Ukraine.

  Lederen af Nordossetien, Sergej Menjalo, skriver på mediet Telegram, at han har sat den bjergrige russiske region i "højt alarmberedskab".

  - De seneste to dage har mere end 20.000 krydset grænsen i vores sektion. Vi kan ikke sørge for sikkerheden, hvis antallet fortsætter med at stige, skriver han på Telegram ifølge det britiske medie The Guardian.

 38. Julehjælpen til udsatte familier tredobles

  Et bredt politisk flertal har besluttet at tilføre 10 millioner kroner yderligere til puljen til julehjælp, hvor der normalt er cirka fem millioner kroner i puljen årligt. Dermed kan de organisationer, der uddeler julehjælp, i år dele 15 millioner kroner ud til socialt udsatte familier. Det oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

  - Julen kan være svær for økonomisk klemte familier. Med de stigende priser i år kan det synes helt uoverskueligt også at skulle have råd til juleand og gaver. Julehjælpen er en målrettet hjælpende hånd til udsatte familier, der får mulighed for at give deres børn en jul som klassekammeraterne med en gave under træet og julemad, der er bare lidt ud over det sædvanlige, siger social- og ældreminister Astrid Krag.

  Flertallet bag de ekstra midler består af Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet.

 39. Fisketorvet evakueret efter strømafbrydelse

  Kunderne blev evakueret fra Fisketorvet tidligere i dag. (© .presse-fotos.dk)

  Kunderne i storcentret Fisketorvet i København blev her til eftermiddag evakueret. Både brandvæsen og politi rykkede ud i forbindelse med en strømafbrydelse.

  Københavns Politi skriver på Twitter, at man er til stede for at regulere trafikken og informere kunderne om, hvordan de skal forholde sig.

  Årsagen til strømafbrydelsen er et overgravet strømkabel.

  (© KobenhavnsPoliti@Twitter.com)
 40. Myndigheder indkalder til pressemøde klokken 17 om gaslækager i Østersøen

  Energistyrelsen indkalder til pressemøde klokken 17 om situationen Nord Stream 1 og 2.

  Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

  Energistyrelsen, GEUS, Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Københavns Politi deltager på briefingen.

  I aftes slog statsminister Mette Frederiksen fast, at gaslækagerne i Østersøen ikke var et uheld, men en "bevidst handling".

  Hvem der kan stå bag sabotagen, er der onsdag fortsat ingen oplysninger om.

 41. Iran angriber kurdiske mål i Irak efter protester

  Mindst ni personer er døde, og 32 er såret, efter Iran har angrebet mål i det nordlige Irak.

  Det siger de lokale kurdiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AP.

  Ifølge det iranske statslige nyhedsbureau Irna har Irans Revolutionsgarde ramt "militante mål" i de kurdiske områder i nabolandet med både missiler og droner.

  Det iransk-kurdiske oppositionsparti Komala siger til Reuters, at flere af deres kontorer blev ramt i morges.

  Dagens angreb kommer, efter styret i Teheran har beskyldt bevæbnede kurdiske dissidenter for at være involveret i protesterne, som den seneste tid har ramt Iran, påpeger Reuters.

  Præstestyret har slået hårdt ned på demonstrationerne, som er fulgt i kølvandet på, at den unge kvinde Jina Mahsa Amini for knap to uger siden døde i politiets varetægt.

  Den 22-årige, som tilhørte Irans store kurdiske mindretal, var forinden blevet anholdt af moralpolitiet for ikke at dække sit hår ordentligt til.

  Du kan høre meget mere om sagen i dagens udgave af Genstart:

  Opdateret med seneste oplysninger om dødstal

 42. Anker sag om Mette Frederiksen-dukke til landsretten

  For to uger siden blev tre mænd frifundet i byretten for trusler mod statsminister Mette Frederiksen (S) i den såkaldte dukkesag.

  Men nu har anklagemyndigheden anket dommen til landsretten, skriver Ritzau.

  - Vi mener stadig, der er tale om trusler om vold. Desuden er der efter vores vurdering ikke med byrettens dom skabt tilstrækkelig klarhed over, hvor grænsen går mellem trusler og lovlige ytringer.

  Sagen handler om, at de tre mænd 23. januar 2021 hængte en dukke, der forestillede Mette Frederiksen, op under en demonstration mod coronarestriktioner på Frederiksberg.

  Om dukkens hals hang et skilt med teksten: "Hun må og skal aflives".

 43. Nordkorea affyrer to missiler, dagen før USA's vicepræsident ankommer til Sydkorea

  Nordkorea har affyret to ballistiske missiler fra landets østkyst, oplyser Sydkoreas militær.

  Affyringen kommer, blot en dag før at USA's vicepræsident, Kamala Harris, ankommer til Seoul.

  Sydkoreas militær kalder affyringerne for "provokationer" og siger, at det blot vil øge Nordkoreas isolation i det internationale samfund.

  Nordkoreas statsmedier har ikke omtalt de seneste affyringer.

 44. En person dræbt ved antiterror-aktion i Antwerpen

  Politiet holder vagt ved det sted, hvor der blev skudt, da politiet ransagede et hus i Merksem i Antwerpen tidligt onsdag morgen. (Foto: JONAS ROOSENS © Ritzau Scanpix)

  De belgiske myndigheder melder en person dræbt ved en antiterror-aktion i Antwerpen.

  Det skriver Ritzau.

  Anklagemyndigheden oplyser, at personen blev skudt af politiet under en aktion i Antwerpen mod en formodet højreekstremistisk gruppe.

  Den omfattende antiterror-aktion var rettet mod mere end en halv snes adresser i den store nordlige havneby. Formålet var at forhindre "forberedelser af et terrorangreb", lyder det.

  - Under en af politiets razziaer kom det til en skudveksling mellem politifolk og en af adskillige personer inde i en bygning. Den pågældende person døde, oplyser politiet ifølge Ritzau.

  Politiet har ikke oplyst detaljer om skyderiet eller om den pågældende gruppe.

 45. Dommerchef erkender for mange VAR-fejl

  Det er ambitionen, at der maksimalt skal være fem fejl på en sæson hos dommerne i Superligaen i forbindelse med videosystemet VAR. Men i sæsonens hidtidige 10 runder er der allerede blevet begået seks fejl.

  En fejl dækker over en sekvens, hvor dommeren skulle have konsulteret VAR, men ikke gjorde, eller en sekvens, hvor VAR blev brugt, men der blev dømt forkert.

  Det fortalte Michael Johansen, formand for Dansk Boldspil-Unions (DBU) dommerudvalg, onsdag, skriver Ritzau.

  - Det er vi ikke helt tilfredse med, så vi analyserer på, hvad der er gået galt i de enkeltstående tilfælde.

  - Det er en meget, meget ambitiøs målsætning. Den kræver benhård træning, og at man er fuldt koncentreret i alle scenarier. Det er urealistisk at forvente, at vi er der nu, men målsætningen står der, siger Michael Johansen til Ritzau.

  I den forgangne sæson blev der begået 10 fejl på 32 spillerunder.

 46. Grevinde Alexandra: Mine børn føler sig udstødt af kongehuset

  Prins Joachims børn får frataget prinse- og prinsesse-titlerne fra 1. januar.

  Det har dronning Margrethe besluttet, oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

  Og det er en melding, der chokerer grevinde Alexandra, der taler på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

  - Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, siger hun til BT.

  De fire kongelige børnebørn kan dog stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat. Samtidig fastholder de deres pladser i arvefølgen.

 47. Prins Joachims børn skal fra 1. januar ikke længere have titler som prinser og prinsesse

  Fra 1. januar 2023 vil prins Joachims børns titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalde. Det har dronning Margrethe besluttet, oplyser kongehuset.

  De fire kongelige børnebørn kan dog stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat.

  - Prins Joachims efterkommere vil således fremover skulle tiltales som excellencer. Dronningens beslutning ligger i tråd med lignende tilpasninger, som andre kongehuse på forskellig vis har gennemført i de senere år, skriver kongehuset i pressemeddelelsen.

  Det er Nikolai på 23 år og Felix på 20 år, som prins Joachim har med grevinde Alexandra, samt Henrik på 13 år og Athena på 10 år, som prins Joachim har med prinsesse Marie, som mister titlerne.

 48. Nu åbner Nordea Kredit for boliglån til 6 procent

  I dag har Nordea Kredit åbnet for realkreditlån med en fast rente på 6 procent.

  Det oplyser Nordea Kredit ifølge de to erhvervsmedier Børsen og Finans.

  Og det betyder, at det er blevet endnu dyrere at låne penge.

  Helt konkret er der tale om et 30-årigt fastforrentet realkreditlån både med eller uden 10 års afdragsfrihed.

  Ifølge boligøkonom hos Nordea Lise Nytoft Bergmann er det første gang siden foråret 2009, at der udbydes lån til 6 procent.

  - Da året tog sin begyndelse, var renten på et 30-årigt fastforrentet lån nede i 1,5 procent, mens den i dag er oppe på 6 procent. Det er en ret vild udvikling på meget kort tid, siger hun til begge medier.

 49. Nu stiger prisen på bygas i hovedstaden

  Nu bliver det dyrere at tænde for varmen for de hovedstadsbeboere, der får leveret bio- og naturgas.

  For på grund af den europæiske energikrise, hvor både bio- og naturgaspriser er ramt af større prisstigninger, hæver Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, prisen på bygas.

  Det skriver HOFOR i en pressemeddelelse.

  Prisstigningen kommer både til at ramme erhvervskunderne og private kunder.

  Ifølge HOFOR kommer det til at betyde, at udgiften for en typisk varmekunde stiger fra cirka 16.000 kroner til cirka 26.000 kroner om året - inklusiv abonnement, afgifter og moms.

  HOFOR leverer bygas til næsten 300.000 københavnere.

Mere fra dr.dk