Spilleroprør i Esbjerg: 'I dag lader professionelle sportsudøvere sig ikke behandle som kvæg'

Moderne sportsudøvere finder sig ikke i, hvad som helst, og det er det, man ser udspille sig lige nu i Esbjerg fB, mener forfatter bag flere fodboldbøger.

I dag har Esbjerg fB spillet første kamp. siden spillerne udtrykte sin mistillid til træner Peter Hyballa i et åbent brev. Fem ud af 21 underskrivere var med i truppen. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Spillerne i fodboldklubben Esbjerg fB udsendte i denne uge et åbent brev, hvor de beskriver deres tyske træner, Peter Hyballa, som en hård og brutal leder. De fortalte om "daglige trusler om fyringer, hånende, sexistiske og ydmygende bemærkninger", manglende respekt og udskamning af spillere.

Brevet har trukket et hav af overskrifter og sat yderligere skub under konflikten mellem spillerne på den ene side og træner og ledelse på den anden side i den jyske 1. divisionsklub.

Sagen er opsigtsvækkende i forboldverdenen, men ikke fordi den tyske fodboldtræner er en usædvanlig hård fodboldtræner.

Langt fra.

Det, der er enestående, er spillerens reaktion på en træner, de mener, der behandler dem hensynsløst.

Sådan lyder analysen fra Asker Hedegaard Boye, som er journalist og skriver om fodbold for Weekendavisen. Han er desuden forfatter til flere bøger om fodbold - blandt andet bogen Feltherrer om 20 store fodboldtrænere.

- Internationalt er fodboldhistorien desværre rig på excentriske, koleriske, voldsomme typer. Både blandt spillere og trænere, siger han.

Men det, der udspiller sig i Esbjerg lige nu er et sammenstød mellem, hvad spillerne opfatter som netop sådan en træner, og så en ny generation af sportsudøvere, der ikke vil finde sig i det, mener Asker Hedegaard Boye.

- Sagen er et eksempel på, de brudflader, der er i topsporten i de her år mellem den gamle skole og en ny generation af fodboldspillere og sportsudøvere i det hele taget, som stiller andre krav til sig selv, omgivelserne og til træneren. Og som ikke står model til hvad som helst, siger han.

Peter Hyballa har været træner i Esbjerg siden maj. Hans tid i Esbjerg har været præget af uro og utilfredshed i spillertruppen, som kulminerede med brevet torsdag. Den amerikanske ejerkreds bag klubben har gennem hele forløbet ubetinget bakket Hyballa op.

Træneren selv har taget afstand fra spillernes protester og modsvaret det med, at der er tale om få spillere, der forsøger at stille ham i et dårligt lys. Og at de få utilfredse spillere presser resten af spillertruppen til at stemme i.

Nogle af de pointer gentog han efter holdets hjemmebanekamp i 1. division i dag.

- Spillerne taler kun med aviserne og med spilleroganisationen. Hvis jeg spørger spillerne, hvad der er sket, så siger de: Ikke noget, coach. Men måske er det sådan i Danmark. I mit land taler vi ansigt-til-ansigt, og efter min mening er det også bedre, siger Peter Hyballa til DR Nyheder.

Har du været fair?

- Ja, fuldkommen.

Så spillerne lyver?

- Ja, hvis de siger, at jeg har slået nogen.

Til dagens kamp var fem ud af de 21 underskrivere på brevet udtaget til truppen.

Fergusson lavede 'hårtørreren'

Af spillernes beskrivelser fremstår Hyballa som en hård hund. En karakter, som langt fra er ukendt i international fodbold.

Asker Hedegaard Boye nævner eksempler som den tidligere mangeårige Manchester United-træner Alex Fergusson. Han var kendt for at lave "hårtørreren" - en ordentlig verbal overfusning af spillere i omklædningsrummet, hvis de havde præsteret en dårlig halvleg.

Også en trænerlegende som Helenio Herrera, der stod i spidsen for italienske Inter Milan i 60'erne var en berygtet skikkelse. Herrera var både skruppelløs og diktatorisk, forklarer Boye.

- Men der er sket noget fra Inter i 60'erne og United i 90'erne. Man kan ikke slippe afsted med den slags mere - uanset hvor fagligt dygtig eller succesfuld, man er.

Siden Hyballas tiltrædelse i maj har der været et ulmende opgør mellem ham og spillertruppen i EfB. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

- De mænd og kvinder, der er professionelle sportsudøvere i dag, ved godt, at de har rettigheder. I dag lader professionelle sportsudøvere sig ikke behandle som kvæg, siger han.

Tiden er mere til en træner som Hjulmand

Tidligere var arketypen på en fodboldtræner i højere grad en hård hund, der ved at skabe respekt skulle få spillerne til at yde deres bedste - en ledelsesstil koncentreret mere om afskrækkelse. Men det ideal er tiden løbet fra, forklarer Asker Hedegaard Boye.

- Der er langt mere fokus på det hele menneske og et mere nuanceret billede på sportsudøverne, som en der både består af en fysisk og mental del, siger han.

En træner, der er kendt for at have meget fokus på netop det, er fodboldlandstræneren Kasper Hjulmand, som under EM-finalen vandt store dele af danskernes hjerte med sin bløde facon. Og Hjulmands ledelsesstil passer bedre ind i tiden lige nu, forklarer Mikael Trolle, som er ledelsesrådgiver. Han har blandt andet beskæftiget sig med trænerrollen. Han er desuden tidligere landstræner på volleyballlandsholdet.

Med udgangspunkt i, at Mikael Trolle ikke kender den konkrete sag indgående - udover hvad der er beskrevet i medierne - beskriver det som en ledelsesstil, der er "hedengangen" i Danmark.

Der er nogle helt andre forventninger til en fodboldtræner i dag end for 20-30 år siden, mener Trolle.

- Der er sket en kraftig bevægelse over de sidste 20 år. Den vil kun blive forstærket, og vi så det med Kasper Hjulmand henover sommerens EM, siger han.

- Det er i den retning, vi skal kigge, og derfor er det en ulyksalig situation i Esbjerg, hvor det tyder på, at afstanden mellem en tilsyneladende lidt hedengangen kultur, som kan opfattes som den rigtige af dem, som er i den, måske ikke helt er det, der er brug for.

Facebook
Twitter