Ståle Solbakken er fortid i FC København: 'En overraskende bombe'

Andreas Kraul mener, at nyheden om Ståle Solbakkens fyring er en overraskende bombe.

FC Københavns succestræner Ståle Solbakken stopper i klubben. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det kan godt være, at der for superligaklubberne lige nu er landsholdspause, men der bliver bestemt ikke holdt pause på kontorerne i FC København.

Lørdag morgen kunne man på FCK’s hjemmeside opleve lidt af en bombe. Klubbens norske succestræner, Ståle Solbakken, var fortid i klubben.

- Selvom det egentlig er en forventet bombe, fordi det i fodboldens mekanismer stort set ikke kan lade sig gøre, at en træner bliver i en klub for evigt, så sprænger den alligevel overraskende, siger DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

En niendeplads og fire point i de første fire superligakampe samt et misset europæisk gruppespil var nok til, at tålmodigheden med Ståle Solbakken ophørte. Nordmandens historie i klubben med otte mesterskaber og fire pokaltitler var ikke nok. Der skal ske noget nyt.

Det nye bliver i første omgang, at de to tidligere FCK-koryfæer William Kvist og Hjalte Bo Nørregaard overtager Ståle Solbakkens roller i FCK. Kvist som sportslig leder og Nørregaard som midlertidig træner.

Den nye sportslige leder William Kvist var til stede ved pressemødet i Parken, og han er ikke ude efter at skabe en revolution med det nye FCK-setup.

- Vi skal sige tak for det fundament, Ståle efterlader. Vi skal ikke lave en revolution. Det skal være en træner, der optimerer og justerer, det vi har. Det er for tidligt at sige, om det bliver en trænerrolle eller en decideret managerrolle, siger William Kvist

At det bliver to FCK-legender, der tager den midlertidige styring i FCK, er Andreas Kraul ikke overrasket over.

- Man skal forvente, at det er en kort overgangsfase. Det er en typisk ting, når man laver sådan et skifte, at man finder nogle rigtige klubfolk, som fansene vil acceptere, og som kan løse opgaven i en kort periode.

- Det er en kort overgangsløsning, indtil man har den nye struktur på plads, selvom jeg dog vil forvente, at William Kvist får en markant rolle på den ene eller anden måde, siger Andreas Kraul.

Kommer til at tage tid

Strukturen og organisationen i klubben har siden 2014 haft Ståle Solbakken som omdrejningspunkt i hans fremtrædende managerrolle. Han har både haft teten på sidelinjen som cheftræner, men også haft et stort ansvar i forbindelse med indkøb og salg af spillere som sportslig leder.

Lige præcis den rolle og det ansvar skal klubben nu kigge på i forbindelse med ansættelsen af nye folk ifølge Bo Rygaard, der er bestyrelsesformand i Parken Sport og Entertainment.

- Han var ikke blevet for magtfuld. Men det er en usædvanlig position. Det, vi kigger på nu, er, hvem der skal være den kommende cheftræner. Derefter tager vi beslutningen om, hvordan organisationen skal være bag klubben, siger Bo Rygaard på lørdagens pressemøde om trænerskiftet.

Ståle Solbakkens ansvar har været stort, og Andreas Kraul mener da også, at det kan tage noget tid, før strukturen falder på plads.

- Det kommer til at tage lang tid, før FC København har en struktur fuldstændigt på plads. Det tager ikke lang tid at sætte en ny træner på trænerbænken, og det tager heller ikke super lang tid at ansætte en sportsdirektør, men at implementere strukturen kommer til at tage lang tid.

- Ståle Solbakken har været inde omkring rigtig mange ting i klubben. Så opgaven bliver at finde ud af, hvem der er de rigtige personer til hvilke opgaver, og hvordan bliver Solbakkens tidligere opgaver delt ud bedst muligt, siger Andreas Kraul.

Bestyrelsesformand i Parken Sport og Entertainment, Bo Rygaard (til venstre), og tidligere FCK-spiller og bestyrelsesmedlem William Kvist (til højre) kunne på pressemødet fortælle, hvad planerne er for FCK uden Ståle Solbakken. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Solbakkens fyring

Ståle Solbakken har samlet stået i spidsen for FCK i 12 år over to perioder. Ottendelsfinale i Champions League, historisk langt i Europa League i 2020, otte mesterskaber og fire pokaltitler burde være nok til at holde en manager i klubben, så hvorfor er nordmanden fortid i FCK?

Bestyrelsesformand, Bo Rygaard, gav tidligt lørdag morgen sin og bestyrelsens grund.

- Vi må dog også konstatere, at resultaterne i 2020 ikke har været tilfredsstillende, og det tager vi nu konsekvensen af, sagde Bo Rygaard via FC Københavns hjemmeside lørdag morgen.

FCK og Ståle Solbakken vandt mesterskabet i 2011. Den midlertidige sportslige leder i det nye setup, William Kvist, holder Ståle Solbakken i fejringen. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Andreas Kraul mener, at Ståle Solbakkens dobbeltrolle måske har spillet ind.

- Jeg tror, det gjorde udfaldet, at han havde sat sig for hårdt på for mange ting i forhold til, hvad der egentlig var godt for ham selv. Det har måske været umuligt at gabe over så meget i en klub, som skal følge med.

- I virkeligheden har han stået for alene til sidst. Ikke så meget i forhold til sin position, men mere i forhold til at gøre tingene på den rigtige måde, siger Andreas Kraul.

Så selv for en garvet sportsjournalist, så er det alligevel en af de helt store nyheder, at Ståle Solbakken nu er fortid i FCK.

- Det, man i mange år har sagt som sportsjournalist, er, at man ville smide alt, hvad man havde i hænderne, hvis enten landstræneren eller Ståle Solbakken blev fyret. Nu var det så den ene af dem, så det er virkelig en nyhed i de høje luftlag.

Det var virkelig en bombe, der ramte dansk fodbold lørdag morgen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter