Superliga-spiller undskylder: Sagde 'rejs dig op, din fucking homo!' til modstander

Det var en homofobisk kommentar, der søndag resulterede i et direkte rødt kort til André Riel, udtaler angriberens klub Lyngby.

Dommer Jakob Kehlet gav rødt kort til Lyngbys André Riel (th.) under søndagens kamp mod Sønderjyske. Det skete, fordi Riel kom med en homofobisk udtalelse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Nej, ordudvekslingerne under en Superliga-kamp starter sjældent 'kære' og slutter 'med venlig hilsen'.

At sproget kan være barskt, direkte og hårdt krakelerer næppe nogens glansbillede, men der er også grænser for, hvad der hører og ikke hører hjemme på en fodboldbane.

Det understregede dommer Jakob Kehlet i søndags, da han prompte rakte hånden mod højre baglomme og stangede André Riel et rødt kort. Lyngby-spilleren havde ytret sig 'upassende' til en modspiller fra Sønderjyske, som Kehlet selv formulerer det i en SMS til DR Sporten.

Herunder kan du se episoden, hvor Lyngby-spilleren André Riel fik rødt kort mod Sønderjyske efter 94 minutters spil. Billederne er fra TV3 Sport.

Men hvilken verbal tackling er så grov, at den - uden betænkningstid - takseres til udvisning?

En homofobisk en af slagsen.

- Rejs dig op, din fucking homo!

Det var orderne, 30-årige André Riel sagde til Sønderjyskes Stefan Gartenmann, bekræfter Lyngby Boldklub overfor DR Sporten. Det har André Riel ligeledes erkendt i klubbens redegørelse til DBU.

Det skete 'i kampens hede' og i frustration over et frispark, men er ingenlunde en gyldig undskyldning, siger André Riel i en udtalelse, Lyngby har sendt til DR Sporten.

- Derfor er det vigtigt for mig at erkende og undskylde mit udråb - også overfor klubben, klubbens fans, sponsorer, mine holdkammerater, SønderjyskE og alle andre. Jeg har intet imod homoseksuelle og støtter sammen med resten af dansk fodbold op om de kampagner og tiltag, der bliver lavet for at støtte homoseksuelles rettigheder, siger André Riel.

'Vi tager afstand fra det'

Tirsdag har Lyngby sendt sin egen redegørelse af forløbet til Fodboldens Disciplinærinstans, som nu påbegynder processen om at udregne en endelig karantænedom for den homofobiske udtalelse og det røde kort.

Mens klubben afventer svar, skal der dog ikke herske nogen tvivl om, at André Riels opførsel er langt uden for skiven, giver direktør i Lyngby Boldklub, Andreas Byder, udtryk for.

- Det er absolut ikke noget, vi synes, er sjovt, og derfor tager vi også afstand fra det. Lyngby er en klub for alle uanset seksualitet, race eller hvad man ellers identificerer sig med. Så enkelt er det, siger Andreas Byder til DR Sporten.

- At det sker i kampens hede, er ingen undskyldning. Alle skal behandles med respekt, siger klubdirektør Andreas Byder til DR Sporten.

André Riel undskylder sin opførsel i kampen mod Sønderjyske. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Superligaen har ved tidligere lejligheder taget fælles afstand fra homofobi og andre former for diskrimination i dansk fodbold. Det skete så sent som august sidste år i forbindelse med Copenhagen Pride. Et initiativ også Lyngby dengang støttede op omkring.

'Sammen sparker vi homofobi ud af banen,' lød det på Lyngbys hjemmeside. Klubben har også tidligere spillet i trøjer påtrykt FN's 17 verdensmål, hvor ligehed og ligestilling er blandt grundpillerne.

Hvis I mente noget med de initiativer, får Riels handlinger så også konsekvenser?

- Det får naturligvis en konsekvens, men nu skal vi lige have sagen vurderet af Disciplinærinstansen, og så må vi tage den derfra. Hvilken konsekvens det eventuelt måtte få, vil jeg ikke spekulere i. Det tager vi internt, som vi gør med alle personalesager, siger Andreas Byder til DR Sporten.

Direktøren understreger, at klubben er fuldt ud bevidst om sin rolle som forbillede i offentligheden, og at man derfor 'har et særligt ansvar' for at holde sin sti ren.

- Derfor har vi også et adfærdskodeks her i huset, men det er jo desværre ingen garanti for, at der ikke kan ske noget i kampens hede. Til gengæld forpligter det os til at reagere med det samme, og det har vi også gjort i denne sag, siger Lyngbys direktør.

Det skal italesættes

Der har været flere eksempler på homofobi i dansk fodbold, men det er første gang, at en superligaspiller får direkte rødt kort for en homofobisk udtalelse.

Tidligere har sagerne omhandlet klubbernes fans, som da OB og Brøndby i foråret 2019 blev idømt Superliga-historiens første bøder for homofobiske tilråb mod FC København-spilleren Viktor Fischer.

En af de spillere, der gang på gang har markeret og engageret sig i kampen mod diskrimination af minoriteter, er landsholdsspilleren Mathias 'Zanka' Jørgensen.

I 2017 var han ambassadør, da Spillerforeningen satte fokus på homofobi. Her fortalte forsvarsspilleren, at der skulle ske en bevidstgørelse af, at der er et problem i fodbold.

Den udfordring eksisterer tilsyneladende stadigvæk, erkender han, da DR Sporten tirsdag forholder ham historien om, at dansk fodbold nu igen har en sag om homofobi.

- Der er en grund til, at vi har de regler, som vi har i fodbold. Hvad end den kommentar er faldet i affekt, eller om det er ment, så er det de ting, som vi skal have ud af fodbold, for det hører ingen steder hjemme, siger Mathias 'Zanka', der netop er vendt hjem til den danske liga på en lejeaftale hos FC København.

- På den måde er jeg glad for, at der kommer en reaktion, og at det er blevet indberettet, så det bliver italesat, for det er den eneste måde, vi kan komme problemet til livs, siger Mathias 'Zanka' til DR Sporten.

Det direkte røde kort mod Sønderjyske giver André Riel 36 karantænepoint. Det betyder, at Lyngby-angriberen lige nu sidder ude i klubbens kommende to kampe mod Vejle og OB.

Fodboldens Disciplinærinstans har dog mulighed for at sanktionere yderligere, hvis den finder det nødvendigt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter