Superligaklub og Schmeichel donerer en procent til velgørenhed

Den nordsjællandske superligaklub opfordrer spillere til at gå i Juan Matas fodspor og donere fast del af deres løn til velgørenhed.

FC Nordsjælland bliver den første fodboldklub til at tilslutte sig Common Goal løftet om at støtte velgørenhed med en fast procentdel af indkomsten. Cheftræner Kasper Hjulmand opfordrer til et opgør med grådigheden. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Mens millioner af mennesker lever under fattigdomsgrænsen, lever et utal af fodboldspillere et liv, som de færreste tør drømme om.

FC Nordsjælland er nu som den første klub i verden gået ind i et projekt, der skal fordele en lille bid af de mange penge fra fodboldverdenen til godtgørende formål.

Initiativet hedder Common Goal og går kort sagt ud på, at fodboldspillere forpligter sig til at donere mindst en procent af deres løn til organisationen, som arbejder med 120 velgørende projekter, der bruger fodbold til at tackle sociale udfordringer.

- Efter min opfattelse er egoisme og grådighed, i hvert fald i fodboldens verden, kommet så langt, og vi må forsøge at lave en modbølge, siger cheftræner Kasper Hjulmand, der i forvejen var en del af projektet.

FC Nordsjælland forpligter sig til at donere en procent af deres stadionindtægter og lønninger fra ledelsesgangen til projektet.

Klubbens spillere opfordres til at tilslutte sig initiativet, men i sidste ende er det spillernes eget valg, oplyser klubben over for DR Nyheder.

Holdkammerater er udeblevet, mens danskere har meldt sig

Common Goals ansigt udadtil er Manchester Uniteds erfarne kreatør Juan Mata, som er gået forrest i forsøget på at få spillere med på vognen med initiativet, der blev sat i søen sidste august.

I et interview med den nordsjællandske klub kalder han det "en fantastisk nyhed", at holdet fra Farum bliver en del af bevægelsen.

Juan Mata fejrer en scoring med sine holdkammerater. De har indtil videre ikke valgt at tilslutte sig spanierens projekt. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Selv om spanieren spiller i en liga med nogle af verdens bedst betalte fodboldspillere, har det ikke ligefrem væltet ind med Premier League-spillere, der lover at donere mindst en procent af deres løn til formålet.

Tværtimod er danske Kasper Schmeichel en af de blot fire andre Premier League-spillere, som er en del af initiativet. De andre er Alfie Mawson fra Swansea City, Bruno Saltor fra Brighton & Hove Albion F.C. og Charlie Daniels fra AFC Bournemouth.

De har blandt andet selskab af den danske midtbanespiller Sofie Junge Pedersen, der til daglig spiller i spanske Levante UD, samt stopperne Giorgio Chiellini og Mats Hummels fra henholdsvis Juventus og Bayern München.

Den danske landsholdsmålmand var i dag på besøg i Farum, da FC Nordsjælland spillede sæsonfinale. (Foto: (C) DR Nyheder)

Den danske målmand var i anledning af annonceringen fra FC Nordsjælland med på sidelinjen i Right to Dream Park i Farum her til aften.

- Det er selvfølgelig ekstra specielt for mig, at vi som danskere er med til at gå forrest i sådanne projekter, lyder det fra Kasper Schmeichel til DR Nyheder.

Juan Matas holdkammerater Paul Pogba, Alexis Sanchez og Romelu Lukaku, estimeres hver især at tjene mere end 100 millioner kroner om året, mens en lønundersøgelse sidste år pegede på, at den gennemsnitlige løn i Premier League er på mere end 400.000 kroner om ugen.

Den britiske avis The Express har tidligere sat spot på, at få kollegaer har fulgt Juan Mata i projektet, men påpeger samtidig, at det ikke udelukker, at de støtter velgørenhed på anden vis.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk