Tomme tribuner, halsgreb og pokaldebutanter: Men hvad husker vi 2019-2020-sæsonen for?

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul giver ti bud på de mest mindeværdige episoder i den forgangne sæson.

Det var en stor overraskelse for mange, da Nicklas Bendtner i efteråret blev præsenteret i FCK. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Coronaen har sat sine spor, og det fik sæsonen i de bedste danske fodboldrækker også at mærke med de mange tomme stadioner. Men hvad skal vi ellers huske sæsonen 2019/20 for?

DR Sporten giver her ti bud på de mest mindeværdige episoder i den forgangne sæson med kommentarer fra DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

Kvinderens pokalfinale uden de store for første gang i 17 år

For 17 år siden i 2003 var OB og Skovbakken i finalen i kvindernes pokalturnering i fodbold. Siden har der ikke været en eneste finale uden deltagelse af én af de to mastodonter i dansk kvindefodbold, Fortuna Hjørring og Brøndby IF.

Det blev ændret i år, hvor de to nye i klassen, FC Thy-Thisted Q og FC Nordsjælland, fejede al modstand af banen på deres vej mod pokalfinalen.

- Finalen var et billede på, at dansk kvindefodbold er på vej i andre retninger. Der er masser af vilje og kvalitet andre steder end bare Brøndby og Fortuna Hjørring, siger Andreas Kraul.

I finalen kunne FC Nordsjælland vinde sin første titel efter en 1-0-sejr.

AGF - Silkeborg 3-4

Godt nok har de lige fået bronzemedaljer, men sådan så det ikke ud tilbage i oktober. 22.175 tilskuere overværede kampen på Ceres Park i Aarhus og for alle andre end AGF-fansene blev det en mindeværdig en af slagsen.

Med over 22.000 tilskuere på Ceres Park var der lagt op til et brag. Det blev det også, og Silkeborg fik sæsonens første sejr i sæsonens 13. kamp. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Syv mål og en sejrsscoring kort før slutfløjt bevidnede om en kamp, der var lidt mere end det ordinære. Tilskuere på cindersbanen og på samtlige tilskuerpladser på tribunen gav kampen en kulisse, som var et mesterskab værdigt.

- Kampen er et bevis på, at Superligaen på godt og ondt er en uforudsigelig liga. Der sker bare nogle vanvittige ting i hver spillerunde, siger Andreas Kraul.

Tilmed var det Silkeborgs første sejr i sæsonen efter 13 forsøg.

Mikkel Damsgaards scoring fra midterlinjen

Efter et hjørnespark, hvor OB havde sendt målmand Oliver Christensen helt frem, opsnappede FCN bolden, og Mikkel Damsgaard viste køligt overblik, da han flot sendte bolden i et tomt mål fra midten af banen.

20-årige Mikkel Damsgaard har vist stor styrke i denne sæson. Han tørner i næste sæson ud for italienske Sampdoria. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Det var én af de situationer, hvor man for alvor fik øje på ham, og så hvor god han er. Bare tanken om at sparke fra den afstand og at kunne gøre det. Det var bare et fedt mål, siger Andreas Kraul.

- Han brød igennem som en stor profil for både FC Nordsjælland og i Superligaen.

FCN vandt opgøret 2-0.

Brøndbys kvinder taberdømmes efter 6-1-sejr

Amalie Thestrup, der nu spiller i Liverpool, i kamp for Brøndby mod Vejle. (Foto: Emil Jensen)

Brøndbys fodboldkvinder blev taberdømt efter brug af en ulovlig spiller i den første kamp i Gjensidige Kvindeligaen.

Brøndby stillede med Kamilla Lilhammer Karlsen til ligakampen mod FC Nordsjælland, der blev vundet 6-1. Karlsen var dog karantæneramt efter en udvisning i den seneste sæsons pokalfinale, og derfor blev Brøndby taberdømt, mens FCN blev tildelt en 3-0-sejr.

- Det gjorde ret tidligt, at FC Nordsjællands kvinder kom med på landkortet, siger Andreas Kraul.

Bundproppen Silkeborg lammetævede OB

Silkeborg IF spillede sæsonens klart bedste kamp, da holdet ydmygede de fynske gæster og vandt med tenniscifrene 6-0.

OB's cheftræner, Jakob Michelsen, lagde sig fladt ned, efter holdet var blevet slagtet af Silkeborg IF. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

OB's cheftræner, Jakob Michelsen, lagde sig fladt ned efter kampen. OB fik herefter vendt skuden og kunne onsdag aften mod AGF spille sig i Europa League-kvalifikationen. Den kamp vandt AGF dog med 2-1.

- Det var næsten ubehageligt at se på. Den måde OB tabte 6-0 på mod et absolut bundhold gjorde næsten ondt til sidst, siger Andreas Kraul.

- Fornemmelsen var virkelig, at Jakob Michelsen stod helt ude på afgrunden, og at der skulle is i maven til ikke at fyre ham. Det var en ubehagelig, rituel nedslagtning af et fodboldhold.

Det brasilianske drøn

FC Midtjyllands Paulinho scorede et fuldstændigt fantastisk mål i en forårskamp mod Sønderjyske. Efter et skudforsøg af Awer Mabil og en returbold endte bolden hos den unge brasilianer, og med et drømmehug sendte han fra 25-30 meter bolden direkte op i krydset.

FC Midtjylland vandt kampen 3-0 over sønderjyderne.

- Kongemålet! Det helt rene træf. Jeg husker, jeg hørte den i radioen, og der var bare så stor en wow-effekt over det, at man kunne høre det i stemmen. Det var vildt, siger Andreas Kraul.

Bendtner vendte hjem

Arsenal, Juventus, Wolfsburg og så FCK. Det var til manges store overraskelse, at Nicklas Bendtner i starten af september blev præsenteret som ny FCK-spiller.

Store smil, da Nicklas Bendtner blev præsenteret i FCK. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Han skrev under på en kontrakt, der løb til årsskiftet, og det skulle vise sig at blive den i skrivende stund eneste kontrakt med hovedstadsklubben. Bendtner fik debut mod Hobro den 15. september.

- Det var jo mere kuriøst, end det var sportsligt i sit udtryk. Han nåede aldrig rigtigt at få nogen speciel sportslig indflydelse, siger Andreas Kraul.

- Han startede jo faktisk inde i et derby mod Brøndby og fik lavet et mål i Pokalturneringen, men nogen rolle på den måde fik han jo ikke.

Jeppe Kjær i Horsens

På sin 16-års fødselsdag fik AC Horsens-spilleren Jeppe Kjær sin Superliga-debut. Han fik tilmed rekorden som den yngste Superliga-debutant nogensinde.

AC Horsens Jeppe Kjær er både den yngste debutant og yngste målscorer i Superligaens historie. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Man skulle tro, at det var nok for teenageren. Men 127 dage senere den 8. juli scorede han mod Hobro og kunne dermed også kalde sig Superligahistoriens yngste målscorer.

- Det var jo bare en genial historie, at han debuterede på hans 16-års fødselsdag. Rekorden bliver i hvert fald svær at slå (yngste debutant i Superligaen, red.), siger Andreas Kraul.

- Og så med den detalje, at man kunne se, at det ikke bare var et stunt. Det kan godt blive til noget med den unge mand og hans potentiale.

Tumult i Lyngby-Hobro

Dramaet og intensiteten er altid høj, når der i Superligaen bliver spillet om nedrykning. Den afgørende nedrykningskamp mellem Lyngby og Hobro blev på ingen måde en undtagelse.

Der var ingen kærlighed at spore i hverken Hobro- eller Lyngbylejren. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Tre røde kort, halsgreb og slåskamp i en intens afslutning på kampen gør, at opgøret ikke bliver glemt foreløbigt.

Lyngby havde vundet den første kamp 2-1 i Hobro og med et 2-2 resultat på hjemmebane, kunne mandskabet sikre sig overlevelse i Superligaen.

- De her playoff-opgør har bare givet os nogle dramaer, og dette opgør var jo et gigantisk et af slagsen, siger Andreas Kraul.

- Jeg sad selv og så den liv eller død stemning, der var på Lyngby Stadion. Det var jo også derfor, det gik så meget amok til sidst. Det er det, fodbold kan. Fodbold er vanvittigt.

Coronaen overskygger alt

FCK og AC Horsens klar til kamp i Parken den 8. marts uden tilskuere. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Der vil måske stå på Bendtners Wikipedia, at han har spillet i FCK, men det vi virkelig husker fra denne sæson er corona-nedlukningen. Den her store tvivl, om vi overhovedet ville komme til at spille igen, siger Andreas Kraul.

- Det vil jeg altid komme til at huske. Både kampene uden tilskuere, men også de første runder med restriktioner og udendørs omklædningsrum. Den der underlige stemning på stadion.

- Vi har fundet ud af, hvor meget rammerne betyder for produktet.

Du skal heldigvis ikke vente længe for at få produktet og fodbolden igen. Fra 8. august ruller bolden nemlig i Gjensidige Kvindeligaen.

Facebook
Twitter