Tomme tribuner vækker undren mange steder: 'Fodboldstadions burde være det første, der åbnede'

Trods en genåbning af de udendørs kulturinstitutioner må der fortsat ikke komme tilskuere på de danske fodboldstadions.

Der er tomt på de danske fodboldstadions i øjeblikket. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En del danske fodboldfans sad sikkert på kanten af stolen, da den store genåbningsplan blev præsenteret af regeringen onsdag middag.

Og en stor del af dem faldt sikkert også ned af den i ærgrelse, da det stod klart, at fodboldfans i den kommende tid fortsat vil være forment adgang til tribunerne, selvom andre udendørs kulturinstitutioner får lov at åbne.

En ærgrelse, der også ramte Divisionsforeningen, forklarer direktør Claus Thomsen, som savner mere dialog med regeringen omkring en genåbning af billetsluserne på de danske fodboldstadions.

- Vi glæder os naturligvis over, at samfundet begynder at åbne. Og selvfølgelig vil vi utrolig gerne have tilskuere ind. Vi kan levere alle de ting, som der ønskes for en genåbning, siger han og lister op;

- Vi kan få folk til at levere en gyldig test. Vi kan sågar sørge for, at folk bliver testet på stadion. Vi kan honorere, at der skal være et krav om mundbind og afstand. Ja, jeg synes faktisk, at vi har investeret i al den innovation, der er nødvendig for at eksekvere forsvarligt, siger Claus Thomsen og slår fast, at han ikke har fået en forklaring på, hvad de danske fodboldklubber mangler, før de må lukke tilskuere ind igen.

En del af forklaringen gav statsminister Mette Frederiksen ellers på onsdagens pressemøde, da hun blev spurgt direkte til, hvorfor de danske fodboldfans ikke kan komme længere end til stadiongitteret, når der bliver sparket til Superliga-bolden.

Herunder kan du høre statsminister Mette Frederiksens udtalelser om tilskuere i Superligaen under onsdagens pressemøde.

- Hvad end vi taler om stadion, restauranter eller efterskoler, så har vi meget stor tiltro til, at man er i stand til at tage mange forholdsregler. Og vi kan godt mærke, at tørsten efter at lukke op er kæmpestor, og rigtig mange danskere er rigtig gode til at efterleve retningslinjerne, sagde statsministeren og tilføjede:

- Vi er ikke så nervøse for det enkelte stadion eller den enkelte restaurant. Men vi ved, at hvis vi åbner for meget på én gang, så vil samfundsaktiviteten generere for meget smitte til, at vi kan blive ved med at have epidemikontrol, og så risikerer vi, at det løber løbsk.

Hos SF, et af regeringens støttepartier, medgiver kulturordfører Charlotte Broman Mølbak, at Superligaen anført af Divisionsforeningen, klubberne og deres frivillige med succes tidligere har afviklet kampe på en forsvarlig måde med mange mennesker samlet.

Hun påpeger, at det er den nedsatte ekspertgruppe, som har sat skellet mellem, hvem der var inde og ude i den næste fase af genåbningen.

- Men med tanke på smittetryk, den britiske mutation og beregningerne fra ekspertgruppen, er SF betænkelige i forhold til at lukke mange tilskuere ind på stadion lige nu, siger kulturordføreren til DR Sporten.

Men hvorfor er Tivoli en udendørs kulturinstitution, hvis Superligaen ikke er?

Det har Lars Boje Mathiesen, kultur- og sundhedsordfører for Nye Borgerlige, meget svært ved at forstå.

- På samme måde som jeg heller ikke forstår, hvorfor der var mere forskel i smitte ved at købe en fladskærm i Elgiganten end i Bilka. Der er ingen logik og rationale i det regeringen gør på nuværende tidspunkt, siger Lars Boje Mathiesen til DR Sporten.

- Jeg mener, at Superligaen er en udendørs kulturinstitution. Jeg mener absolut også, at vi burde åbne for tilskuere i Superligaen. Vi kan starte med i en periode at åbne med den Superliga-ordning, man havde tidligere, som klubberne på flotteste vis viste, at de sagtens kunne honorere, siger han.

FC Midtjylland er klar til at åbne til tribunen

Statsministerens forklaring fik de også med hos de danske fodboldmestre FC Midtjylland, men alligevel undrer de sig også over, at de uge efter uge skal spille fodbold for tomme tribuner.

Det siger Preben Rokkjær, der er support- og marketingansvarlig i klubben.

- Helt grundlæggende har jeg svært ved at forstå, at vi ikke kan få lov at lukke tilskuere ind på et stadion som vores. Vi har separate indgange, vi kan holde stor afstand og har alle muligheder for at lave smitteopsporing. Derfor burde fodboldstadions være noget af det første, der fik lov at åbne. Vi er så gearede til at håndtere den her situation, som vi overhovedet kan være, siger han og fortsætter:

- Vi skal selvfølgelig passe på hinanden, men jeg kan ikke forstå, at der skulle være større risiko for at blive smittet her end ved at besøge andre udendørs kulturinstitutioner.

Derfor har klubben også valgt at stille sig til rådighed som ‘frivillig’ i projektet SAFE, der foreslår, at der gennem forsøg med tilskuere på stadion skal udvikles en model, som kan bruges til at holde større arrangementer uden afstandskrav i fremtiden.

Modellen skal både kunne bruges til udendørs og indendørs events så som koncerter, festivaler og fodboldkampe.

  • FC Midtjylland har tidligere forsøgt sig med kreative løsninger for at hjælpe deres fans til fodboldkamp. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
  • I sommer blev der for eksempel arrangeret drive-in fodbold til opgøret mod AC Horsens. Her kunne klubbens fans se kampen på storskærm. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
1 / 2

Projektet skal derfor meget gerne sættes i gang hurtigst muligt, siger Lars Østergaard, der er forsøgsansvarlig for SAFE og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Jeg vil opfordre til, at vi får skabt noget viden på det her område. Og det her projekt kan uden tvivl tilvejebringe noget viden. Derfor synes jeg, at det skal begynde hurtigst muligt, siger han.

I øjeblikket er der dog ikke truffet nogen endegyldig beslutning om, hvorvidt projektet skal gennemføres.

Derfor må de danske fans foreløbig nøjes med at følge deres yndlingshold spille for tomme tribuner på tv-skærmen.

DR Sporten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kulturminister Joy Mogensen og Sundhedsminister Magnus Heunicke, ligesom vi gerne ville have spurgt Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, om han har anbefalet regeringen, at de danske fodboldfans ikke måtte komme på stadion.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk