Tre afgørende nedslag i FCK's 'vanvittige' mesterskab

DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul kommer her med tre faktorer, som blandt andet ledte til FCK's guldtriumf.

Mohamed Daramy var en stor profil for FCK, men angriberen blev skadet mod slutningen af sæsonen. Men cheftræner Jacob Neestrup fandt andre løsninger, hvilket DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul er imponeret af. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

På papiret kan FCK's præstationer lyde som en af "de største sæsoner overhovedet".

Det er holdningen fra DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul. Året begyndte med stribevis af nederlag og en trænerfyring, men rummede også en tur i den fineste europæiske klubturnering, Champions League, inden man mandag vandt det danske mesterskab et par uger efter at have sikret sig pokaltitlen.

- FCK's sæson som helhed har været fuldstændig vanvittig. Undervejs har der været så mange udfordringer og problemer, siger Andreas Kraul.

Han hentyder til efteråret, da FCK fyrede Jess Thorup efter seks nederlag i de første ti ligakampe. I stedet forfremmede klubben assistenttræner Jacob Neestrup, der vil stå tilbage som billedet på triumfen.

Cheftræneren er derfor også det første af de tre faktorer, som ifølge Andreas Kraul blev afgørende for DM-guldet. Hvorfor Jacob Neestrup er med, og hvad de andre nedslag er, kan du læse om i artiklen herunder.

Da Jacob Neestrup blev præsenteret

Jess Thorup var med til at vinde mesterskabet og føre FCK i Champions League-gruppespillet i 2022. Men året efter blev han fyret. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Jess Thorup blev fyret som FCK-træner i september sidste år, og i stedet tog Jacob Neestrup over. Det viste sig at være en genistreg fra jakkesættene i hovedstadsklubben.

- Der kom en 34-årig træner, som skulle løfte holdet. De var 10 point efter FC Nordsjælland, og det virkede kørt helt af sporet. Men det var dér, det vendte, siger Andreas Kraul.

- Jacob Neestrup kom ind med en FCK-attitude og stak med det samme en ny retning. Han skabte noget struktur og et fundament. I dette tilfælde var det altafgørende for FCK at skifte træner.

FCK's nye træner var ubesejret frem til april 2023, da han og FCK tabte til Randers FC.

2023 blev skudt i gang med vild stime

Jacob Neestrup og FCK vandt de første seks kampe af forårssæsonen. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

FCK driblede ind til foråret med et stort pointmæssigt efterslæb til FC Nordsjælland. Skulle man indhente favoritterne, krævede det en stime af sejre. Og det kom der.

- FCK vandt de første seks kampe i Superligaen, men det var de også nødt til. Ikke at fejle er noget af et pres, og det var bare et vilkår, siger Andreas Kraul.

- Fra da af så de bare én vej, og de seks sejre var med til at lukke hullet hurtigere, end de selv regnede med. Da de gik ind til mesterskabsspillet var de blot seks point efter FCN og sammensatte en ny vild stime på 10 sejre i træk, og siden åd man resten af forspringet.

Det trænermæssige svendestykke

Den svenske angriber Jordan Larsson jubler efter slutfløjtet på pokalfinalen, som FCK vandt over AaB. (Foto: © DEJAN OBRETKOVIC)

En særlig uge i maj viste sig at drysse den sidste "magi" ud over FCK's guldhåb. Først vandt man over Brøndby, dernæst kunne man juble over pokalsejren over AaB, inden FCK besejrede AGF med 4-3 på hjemmebane i et sandt drama.

- Det var en ekstremt definerende uge, for alle kampene vippede mellem sejr over nederlag. Der skulle tages mange taktiske valg, og det var ikke noget, som gav sig selv, siger Andreas Kraul.

- På mange måder var det dét, som gjorde, at han kunne vinde mesterskabet, da FC Nordsjælland snublede.

Du kan høre mere om FCK's guldtriumf i tirsdagens afsnit af DR Sportens podcast Tyvstart. Episoden udkommer klokken 05.00.