Tvinges Superliga-spillere på banen, hvis de er bange for smittefare? Klubber tøver med svar

Størstedelen af Superliga-klubberne vil ikke svare på, om spillere kan blive fritaget for kamp på grund af corona.

Otte af de 12 klubber, som DR Sporten har været i kontakt med, ønsker ikke at svare direkte på spørgsmålet om, hvorvidt de kommer til at godtage utryghed på grund af coronavirus som en gyldig grund til at udelade spillere fra kamp. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Superligaen
har kurs imod en genopstart i maj. I hvert fald hvis
Divisionsforeningen
, som repræsenterer de danske eliteklubber, får sin vilje.

Målet er at spille den første kamp 29. maj og afvikle den

resterende
del af
Superligaen
hen over sommeren på trods af coronakrisen.

Men er spillerne overhovedet trygge ved at gå på banen og gå helhjertet ind i tacklinger og nærkampe, mens hele verden er præget af en pandemi?

Ifølge Manchester City-angriberen Sergio Agüero er det ikke tilfældet i England, hvor Premier League arbejder på 'Project Restart', en model for sommer-genopstart i stil med den danske.

- Størstedelen af spillerne er bange, fordi de har børn og familie, udtalte Sergio Aguëro, da han blev spurgt, hvordan han ville have det med at vende tilbage til fodboldkampene.

- Spillerne vil være nervøse og ekstra forsigtige.

Også i Spanien, hvor den spanske La Liga arbejder på en genopstart i juni, er spillerne bekymrede. I en fælles udtalelse fra spillere og trænere i klubben Eibar lyder det, at de er utrygge ved en liga-genstart midt under coronakrisen.

- Vi er for bange for at starte en aktivitet, hvor vi ikke kan overholde den første af alle sundhedsmyndigheders anbefalinger, fysisk afstand. Vi er bekymrede over, at ved at gøre hvad vi elsker mest, kan vi blive smittede og smitte vores familie og venner, lyder det i udtalelsen, som kommer fra spillerne og trænerne i Eibar, men ikke fra klubbens ledelse.

Eibar-spillerne, her imod FC Barcelonas Lionel messi, er bange for at gå på banen, hvis den spanske liga startes op igen i juni. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

Måske er alle spillere altså ikke helt så kampklare, som deres klubber er.

Men hvordan forholder det sig i Danmark?

Vil spilleren have klubbernes

opbakning
til ikke at gå på banen til kamp, hvis de føler sig utrygge ved situationen, eller mener klubberne, at spillerne er forpligtede til at spille, hvis sundhedsmyndighederne giver grønt lys, uanset hvad spillerne måtte tænke om smitterisikoen?

Dét har

DR
Sporten spurgt samtlige Superliga-klubber om. Men otte af de 12 klubber, som
DR
Sporten har været i kontakt med, ønsker ikke at svare direkte på spørgsmålet.

Kun fire klubber vil garantere, at de kommer til at godtage utryghed på grund af coronavirus som en gyldig grund til at udelade spillere fra kamp.

Én af dem er FC Nordsjælland.

- Vores indtryk er, at spillertruppen er tryg ved de forhold, som de træner under nu, og som de har udsigt til, når vi forhåbentlig kommer til at afvikle de

resterende
kampe af denne sæson. Der er gjort et stort og grundigt stykke arbejde fra vores og de andre klubbers medicinske stabsfolk i samarbejde med
eksterne
eksperter, og det er vores
trup
løbende blevet informeret om, siger FC Nordsjællands cheftræner, Flemming Pedersen.

- Men skulle vi stå i den situation, at én enkelt eller flere i

truppen
udtrykker nervøsitet og utryghed ved at skulle i kamp, så vil vi acceptere dette. Ingen skal være en del af en fodboldkamp i FC Nordsjælland, hvis de ikke har lyst til det. Det gælder ikke kun for denne specielle periode.

Er de danske spillere utrygge?

I Danmark har

Divisionsforeningen
udarbejdet 55 sider med protokoller, der skal sikre, at
Superligaen
på forsvarlig vis kan lade bolden trille igen. Det gælder både, hvordan klubber og spillere skal
håndtere
træning og selve kampafviklingen.

Protokollerne er sendt til godkendelse hos sundhedsmyndighederne, og giver de og regeringen grønt lys, er planen altså, at der i maj igen er superligabold på grønsværen.

DR
Sporten har spurgt spillernes
fagforeningen
,
Spillerforeningen
, som har været i dialog med
Divisionsforeningen
i udarbejdelsen af protokollerne, om nogle af Superliga-spillerne over for dem har givet udtryk for utryghed eller frygt for smitterisiko ved at skulle spille fodbold under coronakrisen.

Det ønsker

Spillerforeningen
ikke at kommentere på.

DR
Sporten har også spurgt
Spillerforeningen
, om de med
Divisionsforeningen
har drøftet spillernes mulighed for at afvise at spille kamp, hvis de føler sig utrygge ved at skulle i kamp under coronakrisen, selv hvis det skulle blive godkendt af sundhedsmyndighederne.

- Vi kommer ikke til at kommentere forskellige mulige scenarier. Men vi kan sige, at vi deltog i et godt møde med Kulturministeriet, og at vi løbende er i dialog med

Divisionsforeningen
og selvfølgelig med vores medlemmer, siger Martin Dons, kommunikationschef i
Spillerforeningen
.

De enkelte klubbers beslutning

Så hvor efterlader det spillerne?

AGF, FC Midtjylland, Esbjerg og Silkeborg IF vil hverken be- eller afkræfte, om spillerne selv har mulighed for at melde fra, hvis

Superligaen
får grønt lys fra sundhedsmyndighederne.

- Som udgangspunkt har vi jo ledelsesret over vores medarbejdere, og på den måde er vi jo egentlig i stand til at sige, at man skal passe sit arbejde inden for de

retningslinjer
og de kriterier,
myndighederne
sætter op. Men jeg kan ikke forestille mig, at vi kan komme i den situation med de meget grundige og gennemførte protokoller, der er blevet lavet, og som giver høj sikkerhed og lav smitterisiko, siger Jesper Stüker, sportschef i Silkeborg IF.

- Jeg vil ikke drøfte personalepolitik i

medierne
. Og det er nok først i de kommende uger, at jeg rigtig finde ud af, om det er et issue eller ej. Jeg kommer ikke til at sige, at vi gør ditten eller datten. Det er mellem os og den eventuelle medarbejder, siger Jimmi Nagel Jacobsen, sportschef i Esbjerg.

Siden begyndelsen af marts, hvor der blev spillet kampe for tomme tribuner, har Superligaen været sat på pause. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

AC Horsens, Sønderjyske, OB og

FCK
har også takket nej til at svare på
DR
Sportens spørgsmål. Alle henviser de i stedet til
Divisionsforeningen
for uddybning.

- Jeg tænker, at dette er en politisk beslutning, som mere skal tages af

Divisionsforeningen
end af den enkelte klub, siger Rasmus Nejstgaard, media
manager
i OB.

Men direktør i

Divisionsforeningen
, Claus Thomsen, er ikke enig i, at pilen peger på ham for svar. Han fortæller, at det er op til den enkelte klub at beslutte.

- Jeg vil og kan ikke udtale mig om interne personaleforhold. Det skal

håndteres
af den enkelte klub. Vi har
drøftelser
med
Spillerforeningen
om, hvordan protokollerne er. Og det er vores indtryk så langt, at
Spillerforeningen
også finder at protokollerne skaber en tryg ramme for spillerne, siger Claus Thomsen

- Men hvis der er enkelte tilfælde af spillere, som måtte være utrygge, så er det et tilfælde, der skal

håndteres
på den pågældende arbejdsplads.

AaB er en af de i alt 12 Superliga-klubber, som nu har genoptaget holdtræning i mindre grupper. Kun Randers og AC Horsens er alle spillerne stadig hjemsendt med lønkompensation uden arbejdspligt. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Utryghed kan fritage spillere fra kamp

De enkelte klubber kan altså frit beslutte, hvordan de ønsker at

håndtere
spillernes tryghed eller mangel på samme ved en Superliga-genopstart. Men hvordan de fornævnte otte Superliga-klubber vil gribe det an, er der altså indtil videre ikke noget klart svar på.

Det er der til gengæld fra FC Nordsjælland, AaB, Hobro og Brøndby.

De fire klubber fortæller til

DR
Sporten, at de er villige til at fritage deres spillere fra kamp, hvis de ikke er trygge ved at spille af frygt for selv at blive smittet eller bære smitten videre til deres nærmeste.

- Når vi kigger på de her protokoller, er smitterisikoen ekstremt lille, og risikoen for, at en professionel fodboldspiller bliver alvorligt syg af corona, er, når man kigger på statistikkerne, nærmest ikke

eksisterende
. Så i den forbindelse har jeg svært at se, hvorfor man ikke skulle passe sit arbejde, siger Lars Kühnel, formand i Hobro IK.

- Det er noget andet, hvis der er nogle særlige omstændigheder. Hvis man for eksempel har et sygt barn derhjemme, så vil jeg synes, det ville være okay at melde fra til kamp.

Også AaB fortæller, at klubben godtager utryghed på grund af coronavirus som en gyldig grund til at udelade spillere fra kamp.

- Foreløbigt har det ikke meldt sig som en udfordring. Spillerne er superklare på at komme i gang igen. Men hvis det skulle opstå, vil vi selvfølgelig tage det alvorligt. Der er ingen, som skal løbe på banen og være bange, siger Inge André Olsen, Sportschef i AaB.

DR Sporten har også forsøgt at få en kommentar fra Randers FC og Lyngby.

Facebook
Twitter