Ulovlig Antipas spillede afgørende rolle i Superliga-kamp

Quincy Antipas lagde op til mål i en kamp for Hobro uden arbejdstilladelsen var på plads.

Quincy Antipas har i dag fået permanent opholdstilladelse i Danmark. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der var stor jubel i Hobro, da klubben den 19. juli 2014 kunne præsentere Quincy Antipas som den dyreste spiller i klubbens historie.

Dagen efter blev han skiftet ind i Superliga-kampen mod OB og lagde op til det afgørende mål i 2-1-sejren.

Men der var ét problem.

Den dygtige offensivspiller havde endnu ikke fået en ny arbejdstilladelse efter skiftet fra Brøndby.

Det kostede Hobro en bøde på 10.000 kroner, mens Quincy Antipas også fik en mindre bøde.

Det viser en aktindsigt, som DR har fået.

- Alle var glade på det tidspunkt, han kom til klubben, men et par dage senere finder jeg så ud, at vi skulle have søgt en arbejds- og opholdstilladelse til ham. Det drejer sig ganske enkelt om uvidenhed, forklarer Hobros sportsdirektør, Jens Hammer Sørensen.

Også FC Nordsjælland, Brøndby og Lyngby har de seneste år fået bøder for at bruge ulovlig arbejdskraft.

I de to førstnævnte klubber har der været tale om bøder til administrative medarbejdere, mens Lyngby fik en bøde for brud på arbejdstilladelsen i forbindelse med Oke Akpovetas skifte fra Brønshøj i sommeren 2015.

Hobro var uvidende om udlændingeloven

Tilbage i Hobro er de naturligvis kede af lovovertrædelsen, der skete i klubbens første Superliga-kamp nogensinde.

Klubbens sportsdirektør Jens Hammer Sørensen forklarer, at der i forbindelse med skiftet opstod en misforståelse.

Han var ganske enkelt ikke klar over, at der skulle søges en ny arbejds- og opholdstilladelse til en spiller, der skiftede klub indenfor landets grænser.

- Det skete på ren og skær uvidenhed. For mig var den logiske tanke, at han havde tilladelse i orden, når han stadig havde et stykke tid tilbage af kontrakten med Brøndby, da vi købte ham. Men selvfølgelig har vi et ansvar for at opdage den slags, og derfor betalte vi også begge bøder, fortæller Jens Hammer Sørensen.

Samtidig afviser han, at klubben bevidst har forsøgt at opnå en sportslig fordel ved at sende Antipas i kamp uden den nødvendige tilladelse.

Har fået permanent opholdstilladelse i Danmark

Heller ikke Quincy Antipas var klar over, at der var opstået et problem.

- Jeg kunne ikke forstå, at der var et problem, da jeg fik det at vide efter kampen mod OB, siger han i dag om episoden.

I 2014 ville et brud på arbejds- og opholdstilladelsen have den konsekvens, at den straffede medarbejder ikke ville kunne opnå permanent opholdstilladelse i Danmark i ti år.

I dag er den lovgivning blevet skærpet, så en bøde for brud på lovgivningen betyder et nej til permanent ophold 15 år frem i tiden.

Men ifølge Quincy Antipas har han undgået den følgestraf, da han allerede i månederne forinden skiftet til Hobro havde ansøgt om permanent opholdstilladelse i Danmark – hans ansøgning var dog endnu ikke færdigbehandlet, da Hobro og OB mødtes.

Det er den siden blevet, og Quincy Antipas har i dag permanent opholdstilladelse.

Det er Udlændingestyrelsen, der behandler sager om permanent opholdstilladelse i Danmark, mens det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration, der behandler sager om midlertidig arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

Reglerne er ikke logiske

Efter episoden med Quincy Antipas har Hobro fået en kontaktperson hos Styrelsen for International Rekruttering.

Det betyder, at klubben nu får hjælp til at få søgt de nødvendige tilladelser til spillere, der har brug for en midlertidig arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

Og det er en god ting, at Hobro tager ansvaret på deres skuldre, mener Mads Øland, der er formand i Spillerforeningen.

- Ser vi på lovgivningen, er det et delt ansvar mellem arbejdsgiver og arbejdstager, men i sager som dem her, beder vi klubberne om at have styr på reglerne. Det er vores indtryk, at de spillere, der har været i den her situation, ikke forstår reglerne. Det tror jeg, at de danske klubber gør. Derfor må vi forvente, at de tager teten og holder styr på lovgivningen, siger han.

Og i Hobro er de også glade for at have fået en kontaktperson til at hjælpe klubben.

- Nu sker der ikke flere misforståelser. Det håber jeg i hvert fald ikke, siger Jens Hammer Sørensen og griner, inden han igen begynder den seriøse snak.

For i virkeligheden håber Hobros sportsdirektør mest af alt, at der kommer en lovgivning, der er lettere at forstå, når det handler om arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.

- Reglerne er ikke så logiske, som de er lige nu. Vi må gerne have en spiller på prøvetræning, men så snart vi har skrevet en kontrakt med ham, så må han ikke deltage i træningen, før han har fået en arbejds- og opholdstilladelse, slutter han undrende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter