Vantro fans har set OB falme: ’Vi er blevet bekræftet i, at her går det ad helvede til’

OB er ikke sluttet i top tre i dansk fodbold i syv år. I dag har klubben ansat en træner, der skal få fansene til at tro på fremtiden igen.

OB var tidligere en af Danmarks bedste klubber. Sådan er det ikke i dag. (Foto: Johan Haarløv DR Sporten)

Der var en gang en Superliga-klub fra en by lige i midten af kongeriget Danmark, som år efter år var en del af toppen i dansk fodbold.

Klubben hed OB, og dets tilhængere blev hurtigt vant til de gode tider. Tre mesterskaber blev vundet over en periode på 12 år i 1970’erne og 80’erne. I 90’erne slog holdet mirakuløst storklubben Real Madrid ud i en europæisk klubturnering og i 00’erne og i starten af 10’erne vandt holdet flere gange sølv- og bronzemedaljer.

Men det var engang. Holdet fra H.C Andersens by er på det punkt i eventyret, hvor det møder modgang. Ja, det har det faktisk gjort længe, men selv efter syv magre år, hvor den bedste placering i Superligaen er en syvendeplads.I dag er en ny mand blevet sat i spidsen for klubben med den opgave at føre holdet tilbage til den gode halvdel i Danmarks bedste fodboldrække.

Den nye mand i spidsen er Jakob Michelsen, og hans fornemmeste – og sværeste – opgave bliver at få begejstringen tilbage hos klubbens fans.

Fansene har nemlig ikke glemt de gode tider.

De ser sig selv og OB som en klub, der hører til i Superligaens gode ende. Med vantro har de set klubben falme. Sådan vurderer Leif Rasmussen, der i mange år har fulgt OB tæt for Fyens Stiftstidendes, sindstemningen blandt klubbens mange fans:

- Internt i OB’s ledelse er selvforståelsen ikke, at det er et tophold mere, men problemet er, at det er det stadig blandt klubbens fans. De har godt nok vænnet sig til at gå på stadion med en holdning om hvis de går på stadion - at holdet nok taber til Silkeborg, og så vil de sige, ’hvad sagde jeg’, siger Leif Rasmussen og tilføjer:

- Men de har stadig idéen om, at OB for pokker må kunne vinde tre kampe i træk. Selvforståelsen er, at det ikke kan passe, at OB ikke kan komme op i nærheden af københavnerneklubberne i toppen af Superligaen.

’Her går det ad helvede til’

OB sluttede på en kedelig niendeplads i grundspillet i Superligaen. Et stykke fra ambitionen om en placering i top seks. I stedet kunne klubben med de stolte traditioner se klubber som AC Horsens, Hobro og Sønderjyske slutte højere i tabellen, og det blev den tidligere træner Kent Nielsens endeligt.

- Det kan ikke være meningen, at en by som Horsens skal kunne trumfe OB, siger Leif Rasmussen.

- Det er meget vigtigt, at Jakob Michelsen kommer til at begejstre odenseanerne. Der var for langt i mellem det med Kent Nielsen, og det blev sømmet i hans kiste. Jacob Michelsen skal tilføre en aggressiv og direkte stil, som de har snakket om i et halvt år i klubben, men som Kent Nielsen ikke fik trumfet igennem.

Hvorfor er det særligt vigtigt i Odense at have byens og fansenes støtte?

- OB var jo tidligere kendt for at være et hold, der kunne kværne modstanderen ned i de sidste tyve minutter med en hård stil, og så fik man virkelig publikum med sig. Så omlagde man stilen til noget mere teknisk funderet, men resultaterne fulgte ikke med.

- Her i Odense vil man se varen, før man køber ind – folk kommer ikke på stadion, hvis ikke de ved, de får noget for pengene, og de sidste år er folk blevet bekræftet i, at ’her går det bare ad helvede til’, siger Leif Rasmussen.

Men hvor er det gået galt i OB?

Leif Rasmussen peger på klubbens økonomi, der de sidste mange år ikke har kunnet følge med hovedstadsklubbernes. FC København og Brøndby har bare mere at rutte med. Og samtidig har OB ikke fået erstattet nogle af de talenter, der har forladt klubben, med andre spillere med et tilsvarende niveau:

- Sportsdirektør Jesper Hansen har været utrolig dygtig til at overholde budgettet, hvilket ikke altid var tilfældet tidligere der var i hvert fald højere til loftet i Kim Brinks dage.

- Men på det nuværende hold er der kun én stjerne, og det er målmand Sten Grytebust. Tidligere havde vi spillere som Rasmus Falk, som folk også tog på stadion for at se, men de nye spillere som Mathias Greve og Jens Jakob Thomasen troede man også skulle være en nye stjerne, men de har ikke slået til. Så holdet mangler nogle billetsælgere.

OB vil poppe op en gang i mellem

Jakob Michelsen har i første omgang fået en kontrakt på tre år til at føre OB tilbage til - hvis ikke de gode gamle tider - så i hvert fald bedre tider. Målsætningen bliver ifølge Leif Rasmussen nok den samme for Jakob Michelsen, som den var for Kent Nielsen: Før holdet i top seks.

Jakob Michelsen er OB's nye træner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Lykkes det for Michelsen, der tidligere i karrieren har guidet Sønderjyske til en imponerende sølvmedalje i Superligaen, vil det være en præstation i sig selv. Men de hårdt prøvede odenseanere skal nok ikke forvente, at tiderne, der var engang, kommer tilbage:

- Jeg tror, at OB en gang imellem kan poppe op. Men fodbolden i Danmark har ændret sig, og de store i København er svære at vælte af pinden. Men måske kan OB komme i Europa hver fjerde eller femte år, men det er ikke lige op over, siger Leif Rasmussen.

Den nye Superliga-sæson – og dermed Jakob Michelsen første kamp i spidsen for OB – begynder den 15 juli.

FacebookTwitter