Superligastjernes bror er fanget midt i krigen - forsøger at hjælpe fra Danmark

Erik Sviatchenko har ukrainske rødder, og det gør ondt på ham at se krigen udfolde sig, siger han.

Erik Sviatchenko har startet en indsamling for at hjælpe ofrene i Ukraine (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

En af Superligaens allerstørste stjerner må for tiden kæmpe med en uro i kroppen, som normalt ikke er gældende for fodboldspillere.

Erik Sviatchenko, FC Midtjyllands anfører og forsvarsklippe, har ukrainske rødder og ukrainske forældre, og mens han lige nu må fokusere på den næste kamp, er hans halvbror fanget i Kyiv, hvor den russiske invasion har gjort krav på hverdagsbilledet.

- Det sidste, vi har hørt, er fra i tirsdags, hvor jeg snakkede med ham. Han er enormt bange og skræmt, og det er en rigtig svær situation, siger Erik Sviatchenko til DR Sporten.

Der er udgangsforbud i den ukrainske hovedstad, og for tiden ligger gaderne mere eller mindre øde. Sviatchenkos halvbror har det efter omstændighederne godt på trods af den voldsomme udvikling over de seneste dage.

- Det, der sker i sådan en situation, er, at der bliver hamstret af naturlige årsager, da man ikke ved, hvor længe den her invasion og den her krig vil foregå. Lige nu er han okay, men han kan høre alt, hvad der foregår rundt i Kyiv, og det er meget ubehageligt at sidde i.

Må ikke forlade Ukraine

Erik Sviatchenko er født og opvokset i Danmark, men har i sin barndom kommet hjem til sin familie hver dag og snakket et andet sprog. Han har fået fortalt mange historier om forældrenes liv i Ukraine og har gennem sin barndom og opvækst følt sig stærkt knyttet til landet.

Derfor smerter det ham, hvad de ukrainske borgere oplever i denne tid.

- Det er klart, at det er et land, der betyder meget for mig. Og den måde vi har integreret os på i Danmark med ukrainsk baggrund og rødder, er noget, vi er meget stolte af. Så det gør ondt at se, hvordan tingene udfolder sig lige nu.

Halvbroren, som ifølge familien, befinder sig i kælderen i en stor forladt boligblok i Kyiv, har altid boet i Ukraine. Han har derfor også ukrainsk statsborgerskab.

Der er ingen tvivl om, at FC Midtjylland-spilleren ønsker at få sin halvbror sikkert ud af Kyiv og til Danmark. Men udfordringen er, at den ukrainske regering har udstedt et dekret om, at mænd mellem 18 og 60 år ikke må forlade landet.

- Det komplicerer det hele. Han skal være klar til tjeneste, og derfor er situationen dybt tragisk. Vi sidder på den ene side, og vil bare gerne have ham i sikkerhed, og på den anden side har han også en forpligtelse til at kæmpe. Det gør situationen svær og kompliceret for os, men jeg håber, at det kan løses, siger Erik Sviatchenko.

Anføreren for FC Midtjylland følger tæt med i den tragiske situation i Ukraine. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Hjælp fra Danmark

Det kan virke magtesløst at sidde hjemme i Danmark, når der foregår en invasion flere tusind kilometer væk. Men Erik Sviatchenko har alligevel fundet en måde, hvorpå han kan bidrage til det ukrainske folk.

Han har startet en indsamling for at støtte ofrene i Ukraine, og tilslutningen har været særdeles positiv.

- Det går helt fantastisk. Over alle forventninger, siger Erik Sviatchenko.

- Jeg havde sat mig et mål med, at vi skulle nå 50.000 kroner, men det gik hurtigt. Så steg den hver eneste time, og vi har lige rundet 250.000 kroner på et døgn. Det er godt nok fantastisk, at folk omkring mig og mit netværk så gerne vil hjælpe. Det er flot.

Indtil for nylig var det nye mål 350.000 kroner, men han har besluttet at lade indsamlingen køre indtil weekenden, da det allerede ser ud til at være nået.

- De har brug for penge. Jeg ved, at de får rigtig meget tøj, og det er også fantastisk, men lige nu har de brug for økonomisk støtte. Og det vil jeg, ligesom alle de andre fantastiske mennesker, der støtter, gerne bidrage til.