Superligatrænerne er VARsomme: Retfærdigheden kommer med en pris

Det omdiskuterede VAR-system kommer til Superligaen fra næste sæson.

Utilfredsheden er stor i England over VAR - men herhjemme er Superligatrænerne for det meste optimistiske omkring videodommersystemet. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

I sommer begyndte en ny æra i den engelske Premier League. Videodommersystemet VAR gjorde sit indtog og skulle på papiret hjælpe dommerne med at træffe færre forkerte afgørelser.

Den samme jagt på retfærdighed er nu på vej til Danmark, hvor VAR skal være en del af Superligaen fra næste sæson.

Men et halvt år efter indførelsen er stemningen en anden i det engelske. Millimeterdemokrati, alenlang ventetid omkring kendelser og manglende kontinuitet i dommernes skøn har fået kritikerne til at rase.

Efter en kamp mellem Manchester City og Sheffield United, hvor VAR nok engang var i centrum, efter Sheffield fik et mål underkendt for en tvivlsom offside, var Manchester Citys træner, Pep Guardiola ikke just imponeret.

- Hver weekend er et stort rod. Forhåbentlig vil det være bedre næste sæson.

Knap så diplomatisk var den tidligere engelske stjernespiller Gary Lineker på Twitter.

Og mens de brokker sig på livet løs i det engelske, bevæger videoovervågningen sig altså støt og roligt mod den danske Superliga.

Men inden vi tager sorgerne på forskud, har DR Sporten spurgt Superligatrænerne om, hvorvidt fodboldens armageddon nu også nærmer sig Danmark.

Retfærdigheden sker fyldest

Mens der på de britiske øer er en massiv kritik af VAR, maner flere af Superligatrænerne til besindighed.

En af dem er Sønderjyskes Glen Riddersholm.

- Det handler om at minimere de fejl, så det hårde arbejde, som aktørerne i fodboldens verden bruger på forberedelse, bliver retfærdiggjort. Så det system, der måler og vejer vurderingerne, står på mål med det store pres, der er på aktørerne.

Også for David Nielsen i AGF, er holdningen, at det er tid til at indføre VAR, fordi teknologien nu er til det.

- Vi er kommet dertil, hvor vi kan annullere et mål, som ikke skulle være givet. Og det er den mest ærgerlige følelse at tabe en fodboldkamp på det forkerte grundlag, for det sætter gang i en masse spørgsmål og negative tanker i klubberne, når man taber.

I sidste ende ville det også være spøjst, hvis trænerne i de forskellige klubber var imod indføringen af VAR - de har nemlig selv efterspurgt den. Det siger formanden for Divisionsforeningen, Claus Thomsen.

- Der har været et ønske om at få det hen over efteråret. Både fordi det findes, og fordi det er en del af fremtiden. Og det hænger sammen med, at det kan være med til at reducere de kampafgørende fejlkendelser.

Den engelske Premier League er stærkt utilfreds med VAR-systemet. Alligevel vil Superligatrænerne have systemet til Danmark i jagten på mere retfærdighed. (Foto: Peter Cziborra © Scanpix)

'Dommer, hvad venter vi på?'

Samtidig understreger langt de fleste trænere dog, at der er problemer omkring systemet, som man skal være meget opmærksomme på.

I England er den spontane jubel i flere omgange blevet afbrudt af neglebidende billeder, hvor spillere, trænere og tilskuere må vente op til flere minutter for at vide, om et mål tæller eller ikke, fordi dommeren skal tjekke det hele igennem.

Og for en af de største kritikere blandt Superligaens trænere, Silkeborgs Kent Nielsen, er lige netop dét den helt store udfordring.

- Fodbold er fantastisk, fordi det er inde og ramme ved vores følelser. Det er der, fodbold er anderledes end andre oplevelseskulturer. Der er et drama nu og her, hvor følelser opstår spontant. Og den største fare ved VAR er, at de spontane følelser forsvinder.

Det er billeder som disse, der i øjeblikket holder den spontane jubel fra at bryde ud i den engelske Premier League. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Spontaniteten er også vigtig for Hobros Peter Sørensen.

- Det er problematisk, hvis mål i ni ud af ti tilfælde ikke kan blive fulgt af en jubeleksplosion, fordi det hele bliver sat på standby. Der fylder det for meget, og det er ærgerligt, at følelserne skal foldes ud med forbehold.

Men hvorvidt VAR tilføjer længere spilstop, kommer ifølge Divisionsforeningens Claus Thomsen an på, hvordan man ser på det.

- Fodboldkampene bliver faktisk ikke længere af det. Der er færre forsøg på film, der er mere flow i spillet, fordi der er færre frispark, når der er VAR, så alt i alt er det positivt, siger Claus Thomsen.

Han henviser til den italienske Serie A, hvor VAR efterhånden har været implementeret på tredje år.

- Da man implementerede VAR i den italienske Serie A, tog en gennemgang af en kendelse halvandet minut ved sæsonstart. Men det faldt til et halvt minut ved sæsonafslutningen.

For små sko

En anden gennemgående problematik, som fylder både i England og i Superligatrænernes hoveder, er de millimeterdemokratiske afgørelser - især omkring offsides.

I forbindelse med det underkendte mål til Sheffield United i indledningen var afgørelsen truffet ud fra så få millimeter, at det i realiteten var svært at træffe en endegyldig afgørelse.

Superligatrænerne er også skeptiske overfor, hvis spillerne frem over skal straffes for at have en armhule, der er lidt for langt fremme eller skal dunkes i hovedet for at have taget fodboldstøvler på, der er en halv størrelse for stor.

- Jeg håber da ikke, at vi har så mange penge, at vi kan få kendelserne ned på millimeterpapir ligesom i England, griner Randers Thomas Thomasberg, og uddyber.

- Petitesseafgørelser skal skæres fra på en eller anden måde. Ellers skal du til at gennemgå alle mål, og du kan stort set altid finde et frispark på samtlige hjørnespark eller frispark.

Netop Randers og Thomas Thomasberg havde i efteråret en fordel af den manglende VAR, da angriberen Emil Riis tog bolden med hånden og efterfølgende scorede mod Brøndby. Noget, som Thomasberg erkender nok ikke var sket, hvis videodommersystemet var tilgængeligt.

Thomas Thomasberg og angriberen Emil Riis havde sandsynligvis været et mål fattigere, hvis VAR havde været en del af Superligaen i efteråret. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Men petitesseafgørelserne omkring offsides behøver Thomas Thomasberg ikke være bekymret for. I december meddelte Divisionsforeningen, at den omdiskuterede offside-teknologi ikke nødvendigvis bliver en del af Superligaen.

- Der står ikke nogen steder i IFAB's (International Football Association Board, red.) protokol, at offsideteknologien skal bruges. Men man må godt. Protokollen siger kun, at man skal anvende VAR i forbindelse med klare og tydelige fejl, siger Claus Thomsen.

Om millimeterpapiret skal findes frem, er lidt underordnet for FC Midtjyllands Brian Priske – så længe dommerne holder en kontinuerlig linje i deres domme.

- Der er en fantastisk sætning i dommerloven, om at det altid er dommerens skøn. Men der skal være en sammenhæng. Det dur ikke, at man dømmer efter en ting den ene søndag og så gør noget andet den efterfølgende.

Vi skal væbne os med tålmodighed

Alt i alt går størstedelen af Superligatrænerne altså ind for VAR – om end det ikke er fryd og gammen alt sammen.

Og ud fra erfaringerne fra England er det ikke umuligt, at vi skal væbne os med tålmodighed, når VAR gør sit indtog i Superligaen til sommer.

David Nielsen fra AGF erkender, at det for spillere og trænere kan blive svært at være i, når systemet skal finde sit fodfæste. Men det er nødvendigt, hvis det skal kunne fungere på sigt.

- Den første bil kørte heller ikke ret hurtigt. Men når vi gerne vil have det, som teknologien kan give os, så skal vi også give den tid til at udvikle sig. Og der er fodbold det mest utålmodige sted. Også med teknologien.