Suveræn Fifa-præsident angriber verdenspressen for at være ond og racistisk

Torsdag er schweiziske Gianni Infantino blevet genvalgt som præsident for Det Internationale Fodboldforbund.

Efter at være blevet genvalgt som Fifa-præsident torsdag gik Gianni Infantino til angreb på verdenspressen. (Foto: © Jean Bizimana/Reuters © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers)

Dele af verdenspressen er både ondskabsfulde og racistiske.

Det mener præsidenten i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), Gianni Infantino, i hvert fald.

Torsdag blev den 52-årige schweiziske fodboldboss i suveræn stil genvalgt som præsident i forbundet efter ikke at have haft en eneste modkandidat.

Over 200 af de i alt 211 medlemslande er ifølge ham, glade for hans ledelse, og han forstår derfor ikke, hvorfor han i enkelte lande bliver kritiseret.

Det fortalte han på et pressemøde efter torsdagens Fifa-kongres i Rwanda.

- Hvorfor er I så onde? Hvorfor? Jeg forstår det ikke. Vi arbejder hårdt. Det gør hele Fifa. Vi stjæler ikke. Måske taler jeg ikke så meget med medierne. Måske lækker vi ikke længere hemmelige oplysninger, og måske det er derfor, vi bliver kritiseret. Men vi føler, vi gør det rigtige, siger Fifa-præsidenten.

I videoen herunder kan du se øjeblikket, hvor Gianni Infantino bliver genvalgt som Fifa-præsident:

De seneste år er præsidenten blevet kritiseret for at have tildelt VM-værtskabet i 2022 til Qatar.

Kritikken har blandt andet været møntet på, at Fifa ved tildelingen af værtsskabet har vægtet indtjening over menneskerettigheder. Men det er ikke fair, mener Gianni Infantino.

- Jeg forstår heller ikke, hvorfor I, når I taler eller skriver om Fifa, kun får det til at handle om penge. Det er meget trættende. Fifa handler om fodbold, ikke penge. Selvfølgelig har vi brug for penge til at lade fodbolden udvikle sig.

- Fifa er ikke fodboldens Robin Hood. Vi stjæler måske ikke fra de rige og giver til de fattige, men vi giver til både fattige og rige, siger Gianni Infantino.

Derfor mener Fifa-præsidenten også, at nogle af de lande, der kritiserer ham, tegner et unuanceret billede af ham og Fifa.

- I dag blev jeg genvalgt efter at have modtaget støtteerklæringer flere end 200 medlemslande. Jeg blev genvalgt til stående ovationer. En overvældende majoritet mener, at jeg gør et godt stykke arbejde.

- Men når jeg læser artikler, er det bedste, jeg kan læse mig frem til, at jeg har støtte fra fattige lande fra fattige kontinenter. Det er ikke kun racistisk. Det er også faktuelt forkert. Og jeg mener, at journalister bør rapportere upartisk og korrekt, siger Gianni Infantino.

I videoen herunder kan du høre Gianni Infantino give en opsang til journalisterne:

DBU bakker ikke op, men vil indlede kritisk dialog

Gianni Infantino er dog nødt til at affinde sig med, at han i nogle lande vil blive set på med et kritisk blik.

Det understreger formand i Dansk Boldspil-Union (DBU) Jesper Møller på et DBU-pressemøde efter torsdagens Fifa-kongres.

- Jeg må sige, at jeg har været lidt overrasket over nogle af Gianni Infantinos pressemøder nogle af de sidste par måneder. Der var også nogle mærkelige ting i forbindelse med pressemødet i starten af VM. Han oplever sikkert et pres, der er endnu hårdere end det, vi i DBU oplever i Danmark.

- Vi må leve med, at der er en kritisk presse, og det skal han kunne håndtere, så jeg forstår det ikke rigtigt, siger Jesper Møller.

I videoen herunder kan høre DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger fortælle, hvordan han tolker genvalget af Fifa-præsidenten:

Jesper Møller havde allerede inden torsdagens kongres givet udtryk for, at han og DBU ikke ville bakke op om Gianni Infantino som præsident.

Da valget blev afgjort ved, at de tilstedeværende ved Fifa-kongressen i Rwanda rejste sig og gav en klapsalve til den 52-årige schweizer, undlod han derfor at klappe.

- Vi lever i et demokrati i Danmark, og så anerkender man også, når en kongres har genvalgt en præsident. Vi rejste os naturligvis op, men vi var ikke indstillede på at klappe, og det var der også andre nordiske lande, der heller ikke gjorde, siger Jesper Møller.

Men når over 200 lande er enige i, at Gianni Infantino er den rette til at lede Fifa, er det svært at stille meget op, mener han. Derfor er Jesper Møller nu indstillet på, at dialog med schweizeren er den rette vej frem.

- Vi er nogle få lande, der står forholdsvis alene i vores kritik af Infantino. Selv i Norden er der lande, der har givet støtteerklæring til ham. I Uefa gætter jeg på, at det er mindst 45, der har afgivet en støtterklæring. Så ud fra en demokratisk synsvinkel må vi i dialog, siger Jesper Møller.

I videoen herunder kan du høre Jesper Møller og direktør i DBU Jakob Jensen fortælle om, hvordan de i de næste år vil arbejde for at indgå i kritisk dialog med Fifa-præsidenten.

DBU-formanden glæder sig dog over, at Gianni Infantino i sin næste periode vil arbejde mere for at udvikle kvindefodbold.

- Han nævnte 11 punkter i sit indlæg, og vi noterede os, at han ramte et par af de punkter, vi har arbejdet med i DBU de seneste par år. Blandt andet i forhold til good governance, men også i forhold til udviklingen af kvindefodbolden. Det lytter vi til, siger Jesper Møller.