Thorning-Schmidt om dansk kvindefodbold: 'Vi er langt fra i mål'

Tidligere medlemmer af kvindekommissionen så gerne, at der skete endnu mere for at fremme kvindefodbolden i Danmark.

På trods af at Helle Thorning-Svhmidts virke i Kvindekommissionen er forbi, så holder hun stadig et vågent øje med, hvordan det går kvindefodbolden i Danmark. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)

Dansk Boldspil-Union (DBU) har taget Kvindekommissionens anbefalinger til sig, men der er stadig lang vej, før man er i mål i forhold til pige- og kvindefodbold i Danmark.

Det er konklussionen fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der var formand for Kvindekommissionen, et lille år efter kommissionens rapport til fremme af pige- og kvindefodbold i Danmark landede på DBU's bord.

- Vi afleverede vores rapport til DBU med ti klare anbefalinger, og DBU har fulgt anbefalingerne, men de er absolut ikke i mål, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun har i dag deltaget i Fodboldens Kongres i Horsens, hvor pige- og kvindefodbold i år har fået en fremtrædende rolle.

Men på trods af de gode takter er Helle Thorning-Schmidt bekymret for, om DBU blandt andet kommer i mål med sin ambitiøse målsætning om at have 135.000 kvindelige fodboldspillere i Danmark i 2025.

- Der er lang vej igen, for vi har kun 65.000 nu. Så noget af det, jeg har spurgt DBU om i dag, det er, om de kan se for sig, at vi får 10.000 flere piger og kvinder til at spille fodbold i 2019, og det var der altså ikke mange, der kunne. Så alle kan se, at der skal noget mere handling til for at følge op på den linje, siger hun.

Men Helle Thorning-Schmidt er sikker på, at potentialet for kvindefodbold er til stede, og det underbygges blandt andet af, at flere end 1,5 millioner danskere så de danske kvinders EM-finale mod Holland i 2017.

Men den efterfølgende landsholdskonflikt mellem spillerne og DBU satte den positive udvikling langt tilbage, vurderer hun.

- Konflikten var en tragedie, og jeg var simpelthen så ked af det. Det var et kæmpe tilbageslag ovenpå en sommer, der havde været så positiv for dansk kvindefodbold.

Der skal penge til

Ifølge Helle Thorning-Schmidt kan der rettes op på skaden, men det kræver hårdt arbejde hos alle parter i Fodbolddanmark, og ikke mindst at der skydes penge i kvindernes fodbold.

- Der er rigtig mange piger, der gerne vil spille fodbold, og der er rigtig mange piger, der begynder med fodbold, men vi skal have endnu flere til det, og måske endnu vigtigere så skal vi have sikret, at de bliver ved med at spille, efter de er blevet 14-15 år gamle.

- Det kræver, at de føler, de bliver prioriteret ude i klubberne, at de får gode trænere, at der kommer flere kvinder ind i det, der foregår uden for banen i fodboldverdenen, og sidst men ikke mindst at der kommer noget økonomi. Og det er også derfor, at vi har foreslået, at mindst en tredjedel af den økonomi, der bliver brugt i DBU-sammenhæng, den bliver brugt på kvindefodbolden.

Hun bakkes op af et andet tidligere medlem af Kvindekommissionen, Birgitte Ladefoged.

Den tidligere landsholdsspiller synes, det går for langsomt, og hun ser gerne DBU komme endnu mere på banen.

- Der sker helt klart noget, men jeg er en utålmodig sjæl, og jeg kan se, at det går hurtigt i andre lande, så jeg tror, vi skal have speedet op. Jeg tror, vi skal have sat nogle ting i gang oppefra, så det bliver DBU, der stikker en kurs ud, siger Birgitte Ladefoged.

DBU oprettede Kvindekommissionen i 2016, og den kom med sine anbefalinger i april 2018.

Allerede i slutningen af 2018 meldte DBU, at der vil blive arbejdet konkret med flere af forslagene fra kommissionen.

Blandt andet arbejdes der målrettet mod, at minimum 30 procent af medlemmerne i DBU's bestyrelser, faggrupper og udvalg skal være kvinder, mens der også kæmpes for at få EM i kvindefodbold til Danmark i 2025.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk