Tomasson: Jeg havde tilbud fra Danmark

Jon Dahl Tomasson skal være assistenttræner i Vitesse i de kommende to sæsoner. Han havde ellers tilbud om at blive cheftræner i Danmark, fortæller han til DR.

Jon Dahl Tomasson kunne have været træner i Danmark, men han afviste tilbuddet. (Foto: VI-Images © Getty Images)

Han har lige landet et job som assistenttræner for Vitesse. Men inden Jon Dahl Tomasson accepterede tilbuddet fra den hollandske Æresdivisons-klub, havde han været igennem et års overvejelser omkring karrieren. Affødt af fyringen som cheftræner for Roda i maj sidste år.

- Der har været en del tilbud i løbet af det sidste år, men der har ikke været det rigtige. Og efter Roda har jeg været klar over, at jeg skal vælge rigtigt. Selv om der skete forbedringer under min ledelse i Roda, så har jeg fået nogle ridser i lakken, det har jeg ikke kunnet undgå. Så der skulle vælges med omhu, siger Jon Dahl Tomasson til DR Sporten.

Tilbud fra Danmark

Han fortæller, at målet stadig er at blive cheftræner, og at han blandt andet har haft tilbud fra Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at mit mål stadig er at blive cheftræner, siger han og fortsætter:

- Jeg kunne godt have blevet cheftræner forskellige steder, for der har været tilbud det seneste år. Der har også været tilbud fra Danmark, hvilket var interessant, og jeg vil naturligvis aldrig udelukke Danmark, siger Tomasson, der ikke vil nærmere ind på, hvilke klubber det drejer sig om.

I stedet sagde han ja til Vitesse Arnhem, som han var blevet tiltrukket af efter et kortere ophold i klubben, der endte som nummer fem i Æresdivisonen.  

- Jeg var der en uge i løbet af foråret for at udveksle erfaringer og for at se, hvordan de arbejder, og hvordan klubben i det hele taget var. Det var inspirerende, for det er en klub, som udvikler på alle leder og kanter. De er meget innovative, og jeg kan lide den måde, de spiller fodbold på, siger han og uddyber:

- Det vil sige positionsfodbold, mange pasninger og højt genpres over hele banen. Det er en stil, jeg holder af. Det og så den måde de arbejder sammen i trænerstaben på. Alle har deres områder, og der bliver samarbejdet på kryds og tværs, siger Tomasson, der mener, at han har en del at bidrage med i sin nye klub.

Erfaringer

- Jeg har dels erfaring fra min egen fodboldkarriere og dels erfaring som træner og i de processer, der nu engang er inde omkring et team; de målsætninger, der skal opnås i forhold til de individuelle spillere, men samtidig også til holdet. Det er sjovt for mig at være en del af. Specielt hvis man elsker spillet, siger han.

Og det gør Jon Dahl Tomasson. Han følger med i alle de store europæiske ligaer og ser fem-seks kampe hver weekend. Han har den højeste europæiske træneruddannelse, P-licens, og det seneste år har han taget flere kurser, mens han har besøgt forskellige klubber for at blive inspireret.

- De første fire-fem måneder efter Roda holdt jeg pause, så masser af fodboldkampe og brugte tid med familien. Derefter har jeg besøgt klubber og afsluttet et kursus og ventet på, at det rette skulle dukke op i forhold til ambitioner og familie, siger den tidligere landsholdsanfører.

Inspiration og udvikling

- Når man er træner, er der ingen tid til at tage på disse klubbesøg, så det var fint for mig, at jeg kunne gøre det. Hvis jeg var cheftræner og kunne styre klubbens ambitioner og filosofi, så ville jeg altid sende min assistent ud i en klub en uge ad gangen for at blive inspireret, at blive udviklet og få noget frisk energi og se tingene på en anden måde, siger Tomasson.

- Man kan ikke planlægge noget i fodboldverdenen. Det eneste, man kan gøre, er, at man kan dygtiggøre sig, det har man i egne hænder. Træneren (Peter Bosz, red.) i Vitesse, jeg kommer til at arbejde under, er knalddygtig. Der er ingen tvivl om, at jeg kan lære noget af ham, og det er derfor jeg er så glad for den stilling, siger han og fortæller, at første mål er en plads i Europa League.

- Jeg håber, at vi vinder tredje for-runde til Europa-kvalifikationen, som vi spiller i slutningen af juli. Jeg har ikke prøvet at spille europæiske kampe som træner før, så det kunne være sjovt at prøve.