TOP 10 Colombias bedste spillere i historien

Marco de los Reyes har Carlos Valderrama øverst, og James Rodriguez kommer susende.

Colombianske fans med portrætter af de to bedste spillere i landets historie og de to bedste ved VM i Brasilien. Fra venstre er der tale om Carlos Valderrama, Juan Cuadrado, Radamel Falcao og James Rodriguez. (Foto: AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH)

Det colombianske landshold er allerede nået længere ved slutrunden i Brasilien, end det nogensinde har været ved et VM. Men det kan bestemt ikke udelukkes, at colombianerne når endnu længere - selv om modstanderen i aftenens kvartfinale er Brasilien.

Forud for den største landskamp i Colombias historie har jeg set nærmere på landets store spillere gennem tiderne og har udpeget dem, der ifølge min vurdering er de 10 bedste.

Kun én af de nuværende VM-spillere er med blandt de 10, men det ser måske allerede anderledes ud efter kvartfinalerne. For vinder Colombia, og spiller James Rodriguez endnu en stor kamp, har han med stor garanti "kæmpet" sig ind på listen, fordi han på baggrund af især de seneste ugers præstationer allerede er uhyre tæt på at være med.

James Rodriguez har højst overraskende været VMs bedste spiller indtil nu. (Foto: DANIEL GARCIA © Scanpix)

Til dagligt spiller den blot 22-årige James Rodriguez for AS Monaco, som sidste sommer købte ham i FC Porto. Her havde han spillet, siden han blot 18 år gammel kom til Europa.

Her ved VM har James Rodriguez optrådt som offensiv midtbanespiller enten ude på kanten eller mere centralt, og med sine fem mål og store værdi for Colombia har han fået et international gennembrud af nærmest uhørte dimensioner.

Der er ingen tvivl om, at han ender som en af Colombias bedste spillere nogensinde. Måske endda den bedste.

Herunder er min top 10-liste, og spillerne er blevet vurderet på deres niveau og præstationer i hele karrieren. I bunden af siden er du meget velkommen til at komme med en kommentar.

1. Carlos Valderrama (1961-)

Midtbanestrateg, der var den store stjerne på det colombianske landshold i 1980erne og 1990erne. Fik sit internationale gennembrud, da han blev kåret til Copa Americas bedste spiller i 1987. Samme år blev han årets spiller i Sydamerika, hvilket han igen blev i 1993. Deltog ved VM i 1990, 1994 og 1998. Spillede for mange forskellige klubber; blandt andet Deportivo Cali i hjemlandet og Montpellier i Frankrig.

James Rodriguez har højst overraskende været VMs bedste spiller indtil nu. (Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE)

2. Radamel Falcao (1986-)

En af de senere års allerbedste angribere i verden. Fik sit gennembrud i River Plate i Argentina og har siden har haft stor succes i FC Porto, Atletico Madrid og tildels AS Monaco, hvor han kom til sidste sommer. Men i januar i år pådrog han sig en knæskade, der gjorde, at han ikke er med ved VM.

3. Willington Ortiz (1952-)

Offensiv og målfarlig midtbanespiller, der var med til at skaffe Colombia en andenplads ved Copa America i 1975. Spillede for Millionairos, Deportivo Cali og America Cali, der med ham på holdet nåede tre Copa Libertadores-finaler midt i 1980erne. Kom aldrig til Europa.

4. Freddy Rincon (1966-)

Huskes især for at score det colombianske mål i 1-1-kampen mod Vesttysklands senere verdensmestre i gruppespillet ved VM i 1990. Deltog også ved VM i 1994 og 1998. Var en teknisk stærk midtbanespiller, som spillede i mange klubber både i Europa og Sydamerika. Var med til at vinde FIFAs klub-VM i 2000 med brasilianske Corinthians.

James Rodriguez har højst overraskende været VMs bedste spiller indtil nu. (Foto: Tasso Marcelo © Scanpix)

5. Faustino Asprilla (1969-)

En farverig angriber, der kunne en masse tricks, og som blandt andet spillede for Parma og Newcastle. Scorede to mål i Colombias berømte 5-0-sejr over Argentina i Buenos Aires i en VM-kvalifikationskamp i 1993. Deltog ved VM i 1994 og 1998.

6. Oscar Cordoba (1970-)

Var i mange år en af Sydamerikas bedste målmænd og spillede 72 landskampe fordelt på en periode, der strakte sig fra 1993 helt frem til 2009. Deltog ved VM i 1994. Vandt Copa America i 2001. Vogtede blandt andet målet for Boca Juniors, hvor han to gange var med til at vinde Copa Libertadores.

7. René Higuita (1966-)

"El Loco" (den skøre) var i mange år en af international fodbolds mest karismatiske personligheder. Han huskes især for sit såkaldte scorpionspark i en landskamp mod England i 1995 og driblingen, der gik galt, da Roger Milla tog bolden fra ham i 1/8-finalen ved VM i 1990, hvor Colombia tabte 1-2 efter forlænget spilletid. Scorede hele 41 mål i sin karriere, hvor han i store perioder selvfølgelig også havde høj, høj klasse på stregen.

8. Leonel Alvarez (1965-)

Central midtbanespiller, som optrådte 101 gange på landsholdet og deltog ved VM både i 1990 og 1994. Vandt Copa Libertadores med Atletico Nacional i 1989 og var sidst i 1990erne en af de bedste spillere i Major League Soccer, hvor han primært spillede for Dallas Burn.

James Rodriguez har højst overraskende været VMs bedste spiller indtil nu. (Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS)

9. Mario Yepes (1976-)

Central forsvarsspiller, som spillede sin landskamp nummer 101 mod Uruguay i 1/8-finalen ved VM, hvor han været overraskende god. Blev Copa America-vinder tilbage i 2001 og har spillet for klubber som River Plate, Paris Saint-Germain og AC Milan. "Super Mario" er stadig anfører på landsholdet og stopper karrieren efter VM.

10. Arnoldo Iguaran (1957)

Er med 25 mål i 68 kampe stadig alle tiders mest scorende på det colombianske landshold. Det mest berømte var et mål i 2-0-sejren over Brasilien ved Copa America i 1991. Spillede fordelt på to perioder i store dele af sin karriere for Millionairos.

James Rodriguez har højst overraskende været VMs bedste spiller indtil nu. (Foto: Adrian Dennis © Scanpix)

Udover James Rodriguez ligger en anden af de aktuelle VM-profiler Juan Cuadrado også lige uden for listen. Den 26-årige Fiorentina-kantspiller har været Colombias næstbedste spiller ved slutrunden og kan også suse ind på top 10-listen allerede under VM - hvis Colombia når længere end kvartfinalerne.

Er der navne, du savner? Eller har du blot en kommentar? Så skriv herunder!

Facebook
Twitter