Den nye stjernes opskrift på succes og opmærksomhed: Spiser som Ronaldo og laver jokes som Zlatan

Christoffer Remmer fortæller om sin tid som holdkammerat til supertalentet Erling Braut Haaland.

Fodboldspiller Christoffer Remmer beskriver i tre nedslag Erling Braut Haaland bag facaden og fortæller om sin tid som holdkammerat til den omdiskuterede og ombejlede angrebsstjerne. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)

Én kamp var alt, han skulle bruge. Efter at fodbolden havde ligget stille i flere måneder, blev den tyske Bundesliga i forrige weekend fløjtet i gang igen. Og med det samme tilspillede den 19-årige nordmand Erling Braut Haaland sig igen, igen, igen hovedrollen i europæisk topfodbold – både på og uden for banen.

Haaland, som denne sæson har sat rekorder på stribe i både Bundesligaen og Champions League, fortsatte fra første færd, hvor han slap inden corona-pausen, da han med to mål i Dortmunds 4-0-sejr over Schalke bragte sin sæsontotal op på 41 mål i 35 kampe.

Og da kampen blev fløjtet af, var han ikke færdig med at trække overskrifter. I et interview efter kampen var hans svar på journalistens spørgsmåls lige så kortfattede, som hans scoringssnit er imponerede. Så kortfattede, at han på sociale medier blev beskyldt for at være uforskammet og respektløs.

Se et uddrag af interviewet her:

Når Erling Braut Haaland skal i kamp, er der efterhånden leveringsgaranti for underholdning. Og derfor er forventningerne til ham i aften også store, når Dortmund møder Bundesliga-førerholdet Bayern München i en vigtig duel om det tyske mesterskab.

Forud for kampen har DR Sporten talt med den danske Westerlo-spiller Christoffer Remmer, som i 2017-2018 spillede sammen med Erling Braut Haaland i norske Molde.

Her beskriver Christoffer Remmer i tre nedslag Erling Braut Haaland bag facaden og fortæller om sin tid som holdkammerat til den omdiskuterede og ombejlede angrebsstjerne.

For hvad er det egentlig ved Erling Braut Haalands person og evner som fodboldspiller, der har gjort den norske teenager til en af fodboldverdens største kometer?

Spasmager som Zlatan

Erling Braut Haaland har ved flere lejligheder fået kritik får sin optræden i pressen. (Foto: © LEON KUEGELER, Scanpix)

Efter sine kortfattede svar i vinder-interviewet forleden blev han beskyldt for at være arrogant og uhøflig. Og det er ikke første gang, at de prædikater klistrer sig til Haaland.

Lignende kritik fik han også tidligere på sæsonen, da han til den norske avis VG udtalte, at han på en skala fra 1 til 10 lå på 9,9 i kedsomhed over at skulle svare på journalistens spørgsmål.

Men ifølge Christoffer Remmer bliver Erling Braut Haaland misforstået for sine udtalelser.

- Arrogant har jeg aldrig set ham være på noget som helst tidspunkt. Og jeg kan heller ikke forestille mig, at det er noget, han kommer til at tillægge sig. For han er faktisk utrolig ydmyg. Han er en superflink fyr, som er skidefed at have i et omklædningsrum.

- Uanset hvor populær han blev, og uanset hvor mange mål han scorede i Molde, så var han stadig bare Erling. Det steg ham overhovedet ikke til hovedet. Han holdt fødderne solidt plantet på jorden.

Hans opsigtsvækkende udtalelser skal ikke ses som et udtryk for arrogance. Forklaringen på hans til tider anderledes svar på journalisternes spørgsmål, kommer derimod fra Haalands hang til at lave sjov, mener Christoffer Remmer.

Haaland har ved flere lejligheder udnævnt Zlatan Ibrahimović som sit helt store idol. Måske derfor skal hans medieoptrædener mest af alt ses som et forsøg på at give interviews med 'zlatansk' charme og kækhed.

- Han har meget humor og kan godt lide at lave sjov. Det bliver måske misforstået nogle gange. For hans udtalelser er helt klart ment med et glimt i øjet.

En sjælden angriber-art – fysik, teknik og hurtighed

Da Haaland spillede i Molde fik han øgenavnet 'mandebarnet' på grund af sin imponerende fysik som 16-årig. (Foto: © Michael Sohn, Scanpix)

Sammenligningen mellem Haaland og Ibrahimović begrænser sig ikke kun til deres begejstring for skæve bemærkninger. Også fysisk er de i fodbold-familie. Zlatan er blevet verdensberømt for at være en tårnhøj og bomstærk angriber, der samtidig er en dygtig tekniker på trods af hans størrelse.

Og den samme cocktail er ifølge Christoffer Remmer det, der lige nu gør Haaland til en af de farligste angribere i Europa.

- Da han kom til Molde, var han kun 16 år, men allerede dengang havde han en så dominerende fysik, at han hurtigt begyndte at gøre opmærksom på sig selv. Han var svær at spille over for til træning. Stor, fysisk stærk, lynhurtig og en vild afslutter. Han skulle ikke have særlig meget plads, før han var farlig. Og på grund af sin fysik kan han også selv skabe sig plads, når den egentlig ikke er der. Nogle gange scorede han, selvom man sad helt tæt på ham i opdækningen.

- I starten var han ikke så teknisk dygtig, men det arbejdede han superhårdt med og fik bygget på sit spil. Så der gik ikke længe før, han havde hele pakken.

194 centimeter og 87 kilo rå talent kombineret med høj fart og god teknik. En treenighed af evner, som gør Haaland til en sjælden angriber-art, og som har katapulteret ham til tops. Christoffer Remmer husker særligt en kamp mod Brann i 2018, hvor Haaland inden for de første 21 minutter scorede fire gange.

- Der kunne vi godt se, at hvis han fortsætter sådan, så kan det blive fuldstændig vanvittigt. Og det gjorde det så. Det er jo nærmest bare gået lodret opad.

Dedikation og spisevaner som Ronaldo

Erling Braut Haaland mediterer inden hver kamp, og hans frokostvaner er inspireret af Cristiano Ronaldo. (Foto: © Fabian Bimmer, Scanpix)

Ud over hans åbenlyse talent mindes Christoffer Remmer også Haalands arbejdsmoral som noget helt særligt.

- På trods af at han kun var 16 år, udviste han en utrolig professionalisme. Han har en enorm ærgerrighed. Det kunne man mærke allerede dengang. Han stiller sig aldrig tilfreds med, hvor han er. Selvom han scorede mål på stribe og hurtigt spillede sig øverst i hierarkiet hos os, gjorde det ham ikke magelig, eller fik ham til at slække lidt på det selvdisciplinen.

- Jeg opfatter ham som en, der hele tiden søger at blive bedre. Når man har det mindset, så er der kun en vej frem. Og det er mod den absolutte top. Hvis han fortsætter, det han har gang i, kan det blive kæmpestort. Han leder hele efter ting, han kan optimere – også uden for banen.

Erling Braut Haaland har fået ry for at arbejde nøje og detaljeret med både kost, søvn og mentaltræning. I et interview med Borussia Dortmund TV har han blandt andet fortalt, at han inden hver kamp mediterer og hører sangen ’Keep Dreamning’.

Ifølge hans far, den tidligere fodboldspiller Alf-Inge Haaland, er han i høj grad inspireret af Cristiano Ronaldo, som er kendt for at træne, spise og sove med nærmest militaristisk præcision for at optimere sin ydeevne på fodboldbanen.

- Patrice Evra (tidligere holdkammerat til Cristiano Ronaldo i Manchester United, red.) fortalte Erling en historie om en gang, hvor han spiste frokost sammen med Ronaldo, hvor Ronaldo spiste fisk og kun fisk, har Alf-Inge Haaland fortalt til ESPN.

- Nu prøver Erling at gøre det samme, fordi Ronaldo er 34 år og stadig på toppen af sit spil, så det viser værdien i at gøre sig umage.

Haaland og Dortmund møder i aften Bayern München kl. 18.30 i Bundesliga-kamp.