Fra helt til skurk: 'Zanka' fik hovedrolle i tysk pokalsensation

Danskeren udlignede i det sidste ordinære minut, men brændte det afgørende straffe i Saarbrücken.

Mathias 'Zanka' Jørgensen (nummer to fra højre) udlignede kort før tid, men brændte i straffesparkskonkurrencen det afgørende spark. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)

Mathias "Zanka" Jørgensen gik fra at være helt til at være skurk i den tyske pokalturnering tirsdag aften.

Den danske forsvarsspiller var med en sen 1-1-udligning nøglen til at fremtvinge forlænget spilletid ude mod miniputterne Saarbrücken fra Regionalligaen, det fjerdehøjeste liganiveau.

Men da kampen skulle afgøres fra straffesparkspletten, blev danskeren den sidste til at brænde for Düsseldorf. På holdets tiende spark trådte han frem, men forsøget blev pillet af Saarbrückens målmand.

Dermed er det stærkt undertippede hold som det første klar til semifinalerne i den tyske pokalturnering.

Det var den danske forsvarsspillers skyld, at klubben fra Bundesligaen overhovedet kom i forlænget spilletid.

I det sidste minut af den ordinære spilletid headede "Zanka" således 1-1-målet i kassen. Noget usædvanligt var det på et oplæg fra målmand Florian Kastenmeier. Keeperen var gået med frem på et hjørnespark og headede bolden over til den danske stopper.

Brændt straffe blev ét af mange

Inden udligningen havde Düsseldorf brændt et straffespark - måske som et varsel om, hvad der ventede.

Saarbrücken, hvis hjemmebane ligger få kilometer fra grænsen til Frankrig, nåede at være foran i cirka en time. Tobias Jänicke havde scoret til 1-0 i første halvleg efter passivt forsvarsspil fra Düsseldorf.

Saarbrucken-keeper Daniel Batz reddede straffesparkskonkurrencens sidste spark, der blev sendt af sted af danske Mathias 'Zanka' Jørgensen. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)

I den forlængede spilletid fik "Zanka" et gult kort for en farlig tackling.

Da det hele skulle afgøres fra straffesparkspletten, brændte Saarbrücken det første forsøg og forærede Düsseldorf en hurtig fordel, men efter tre spark til hver var stillingen atter lige.

Siden brændte Saarbrücken igen blot for at blive reddet af målmanden og stolpen på Düsseldorfs femte spark. I sjette runde indledte Saarbrücken med at brænde blot for at se Düsseldorf gøre det samme.

Efter at have foræret de gæstende favoritter tre matchbolde viste Saarbrücken pludselig træfsikkerhed og scorede på fire spark i træk. Düsseldorf scorede kun på tre, for Mathias "Zanka" Jørgensen blev den lille i duellen med Daniel Batz.

Det kan blive en sæson, som folk i Saarbrücken sent vil glemme. Foruden den store pokalsucces er holdet på sikker kurs mod oprykning til 3. Bundesligaen.

Bayern nedlagde Schalke 04

Senere tirsdag var også FC Bayern München i aktion i pokalturneringen.

Her gæstede det tyske storhold Schalke 04, og selvom værterne pressede for en udligning i de døende minutter, hev gæsterne sejren hjem.

Opgørets eneste mål blev således sat ind Joshua Kimmich kort før pausen. Et hjørnespark havnede for fødderne af forsvarsspilleren, der trykkede af fra kanten af straffesparksfeltet og sendte bolden ind bag Markus Schubert i Schalke-målet.

Dermed er også Bayern klar til semifinalerne. De to sidste semifinalister findes onsdag, når Leverkusen møder Union Berlin og Frankfurt møder Werder Bremen.

/ritzau/