Grim magtkamp mellem fans og forbund har skabt hårdknude i tysk fodbold

Den store konflikt i Bundesligaen handler om mere end en fodboldleder.

Hoffenheim-ejer Dietmar Hopp er lagt for had af mange tyske fodboldfans, men stridighederne rækker udover ham. (Foto: © Daniel Roland, Scanpix)

Hovedpersonen hedder Hopp. 79 år gamle Dietmar Hopp grundlagde softwaregiganten SAP, og hans formue på 14,9 milliarder dollar rækker ifølge Forbes til en plads som verdens 96. rigeste.

En klækkelig del af den formue har han siden 1990 kylet efter sin barndomsklub TSG Hoffenheim. Med hans penge i ryggen er klubben løftet fra Tysklands syvende bedste række til Bundesligaen. Han er den første forretningsmand i tysk fodbold, der sætter sig som ejer på en klub.

Den slags strider mod den model, der er hjerteblod for mange tyske fodboldfans, den højtbesungne 50+1 regel. Den sikrer, at 51 procent af klubbens ejerskab skal ligge hos fansene. Protesterne mod den stenrige Hoffenheim-ejer har eksisteret i mange år, men de er taget til i de seneste måneder og nåede et foreløbigt klimaks i den forgangne weekend.

Fans fra Bayern München brugte udekampen i Hoffenheim til at fremvise flere hadefulde bannere rettet mod Dietmar Hopp, der blandt andet blev kaldt ”Horeunge”.

Protesterne fik i to omgange dommeren til at afbryde kampen, og Bayern-spillere og ledere protesterede åbenlyst mod egne fans.

Kampens sidste kvarter blev afviklet ved at spillere fra de to hold demonstrativt tjattede bolden frem og tilbage til hinanden, mens hjemmeholdets tilskuere klappede taktfast.

Bayern-fansenes bannere mod Dietmar Hopp under lørdagens kamp. (Foto: © Daniel Roland, Scanpix)

Langvarig konflikt på tværs af klubberne

Dietmar Hopp har bogstavelig talt været ansigtet på fansenes kritik, men under den stikker et anstrengt forhold mellem det tyske fodboldforbund og de mest fanatiske fodboldfans.

Hvorfor har det tyske fodboldforbund (DFB) så travlt med at forsvare Dietmar Hopp, mens racistiske ytringer nærmest bliver ignoreret, lyder det retoriske spørgsmål fra flere kanter. De samme fans svarer selv, at det må skyldes, at SAP er blandt DFB’s største sponsorer.

Nærmest hver eneste uge bliver RB Leipzigs Timo Werner kaldt ”horeunge” af modstanderfans, mens ligaen har haft flere sager med både racisme og homofobi. Den slags sager får ikke nær samme opmærksomhed som angrebene på pengemanden Hopp. Hykleri er et ord, der går igen.

Balladen handler også om fanforhold. Bayerns fans “Südkurve München” skrev i en erklæring, at ”Hopp ikke er så relevant for os”, men ”DFB har brudt sit ord og angrebet fanrettigheder generelt”.

Her henviser de sydtyske fans til de hårde sanktioner, der for nylig ramte deres normalt rivaliserende tilhængere fra Borussia Dortmund.

Dortmund-fansene har i flere år sunget hadefulde sange mod Dietmar Hopp. I juli 2019 blev flere fans idømt hårde bøder for at synge ærekrænkende sange mod Hoffenheim-ejeren.

Da Dortmund-fansene for nylig præsenterede et banner med Hopps hoved bag et sigtekorn, skred fodboldforbundet til en kollektiv straf på to års udelukkelse af Dortmund-fans i Hoffenheim.

Den type kollektiv straf er uhørt i tysk fodbold, og det er (også) det indgreb, der har fået adskillige fangrupper til at råbe op på tværs af ligaen.

Udover Bayerns optrin i Hoffenheim protesterede fans fra Gladbach, Köln og Union Berlin i weekenden. Alle steder var klubbernes direktører og anførere opfordrende ude og bede egne tilhængere om droppe deres kampagner. Alle steder blev kampene afbrudt, da dommerne havde fået tydelige ordrer fra forbundet.

Aktionerne på tribunerne har været tydeligt koordineret. Teksten ”søn af en hore”, skydeskiven og kritikken af den kollektive afstraffelse er gået igen alle steder.

”Et deprimerende lavpunkt”

Den anspændte konflikt og i særdeleshed scenerne fra PreZero Arena i Hoffenheim har fået hele det enorme fodboldtyskland til at reagere.

Lederen af den tyske fodboldliga, Christian Seifert, sagde i weekenden, at protesterne mod Hopp var nået et "deprimerende lavpunkt."

- Fjendtligheden er for længst ophørt med at være acceptabel og skal fordømmes på det skarpeste. Der er ingen undskyldning, den form for had hører ingen steder hjemme, sagde Seifert.

Fodboldforbundets præsident, Fritz Keller, var i ZDF lørdag aften med en opfordring til at droppe ”had og jalousi”.

- Hr. Hopp er blevet rig gennem hårdt arbejde, har givet det hele til sport, sociale projekter og medicin, og nu bliver han beskæmmet. Hvor skal vi hen i dette land?

Hopp sagde selv i weekenden, at han ikke ved, hvorfor visse idioter er så fjendtlige mod ham.

- Det minder mig om mørkere tider.

Intern uro i Bayern

Internt i Bayern München har weekendens skandalekamp også givet uro. Klubledelsen har stået i kø for at tage afstand til fansenes protester. Træner Hansi Flick, sportsdirektør Salihamidic og ikke mindst direktør Karl-Heinz Rummenigge.

- Jeg skammer mig over, hvad der er sket, og jeg har undskyldt til Dietmar Hopp. Det var en mørk dag for fodbold, og vi vil skride til handling mod de her folk, sagde direktøren.

Den tyske landsholdsspiller Thomas Müller har råbt op på sin twitterprofil:

“Er det den fodbold, vi vil have? Nej! Giv aldrig hetzkampagner, racisme, antisemitisme, homofobi eller andre fjendligheder en chance. For kærlighed til spillet. For mere tolerance i vores samfund!”

Rummenigge har før været i konflikt med den dominerende fangruppering, Bayern Ultras, der har taget skarpt afstand fra klubbens partnerskaber i Qatar. Fansene har også langet offentligt ud efter klubkoryfæer som Franz Beckenbauers og Uli Hoeness’ sager om bestikkelse og skatteunddragelse.

Efter weekendens runde ulmer uroen fortsat under tysk fodbold, og magtkampene kan eskalere yderligere, forudser Berlingskes Tyskland-korrespondent, Lykke Friis.

- Nu går diskussionen også på, hvem der skal have adgang til stadion, og hvad reaktionen skal være fra klubberne. Bayern vil forsøge at udelukke de værste ultras enkeltvis. Men hvad hvis det her sker igen på lørdag, og holdene kommer til at tabe kampen på skrivebordet, hvad bliver reaktionen så?

Kilder: DW, ZDF, DFB og Bulibold.